Toyo Open Country AT III – kokonaan uudistunut –

Toyo Open Country AT on tunnettu Suomessa lähinnä SUV/4×4 -maastureiden renkaana, joiden käyttäjien pääkäyttö on ollut asfaltilla. Varsinaiseen maastoajoon Toyo:lla on Open Country MT, joka jo onkin eri luokan rengas ja myös erinomaiseksi havaittu lehden kestotestissä. Open Country MT suhteen puhutaan siis maasto-ominaisuuksista. Jätetään se maantieajo vähemmälle huomiolle.

Toyo Open Country AT uusiutui vuosi sitten ja sai peräänsä roomalaisen kolmosen (III). USA:ssa rengas oli jo viime vuonna myynnissä. Testien ja eri foorumeilta saatujen käyttäjäkokemuksien perusteella rengas saa pelkästään positiivisia mainintoja ellei jopa ylistystä. Suomeen rengas rantautui loppusyksystä.

Toyo Open Country AT III on kokonaan eri rengas kuin vanha AT. Ero renkaan kuvioinnissa on selvä, lisäksi uutuus on läpäissyt EU:n vuonna 2011 antaman uuden 711.02 (eli lyhyesti 3PMSF) talvirenkaalta vaadittavat testit. Sen tunnuksena on renkaan kyljessä kolme vuoren huippua, joiden keskellä on lumihiutale. Jos allekirjoittaneen muisti ei petä niin Toyo Open Country AT III on neljäs varteenotettava 4×4/SUV -rengas, jolla on ko. luokitus. Ne muut ovat BFGoodrich AT/MT sekä Goodyear Wrangler Duratec. Uusi luokitus tehtiin, koska M+S merkintä oli muodostunut lähinnä vitsiksi.

Open Country AT III maastorenkaan palakuvio ja palojen raot ovat AT -renkaiden maksimissa. Mieleen tulee väistämättä BFGoodrichin All-Terrain. Sivupalat jatkuvat renkaan sivulle tuoden suojaa kiviltä ja oksilta, lisäksi niistä saa tarvittavaa ja tärkeää sivupitoa kallioilla. Maantiekäyttöä ja varsinkin talvikäyttöä on puolestaan ajateltu palojen materiaalissa ja palojen lamellionnissa. Lamellointi näyttää hyvältä. Sitä on riittävästi ja lamellointi ulottuu aika syvälle. Sivupalojen ja keskipalojen välissä on isommat raot, mikä on hyvä ajatellen veden/mudan poistoa pinnalta.

All-Terrain renkaan tekeminen on ehkä kaikkein haastavinta. Renkaan tulisi toimia kaikissa maasto-olosuhteissa vähintäin tyydyttävästi ja silti oltava helppo ja hiljainen ajaa maantiellä moottoritienopeuksissa. Omistaja asteella on myös nykyaikana tärkeä vaatimus ettei rengas nosta polttoaineenkulutusta. Kun tähän lisätään, että sama pitäisi onnistua myös talvella…voi sanoa, että on haasteita.

USA:sta ja Kanadasta kantautuneet positiiviset arvostelut ja testit antavat hyvän kuvan uuden Toyon renkaan ominaisuuksista. Lehti saa yhden setin kestotestiin ja sarja menee testattavaksi Ouluun Land-Rover Discovery II alle, joten saamme varmasti ensimmäisiä kokemuksia myös Suomen olosuhteista varsinkin lumioloissa. Rengas näyttää myös hyvältä vaihtoehdolta nelivetoisen omistajalle, jotka eivät halua vuosittaista kevät/syksy rengasjumppaa, mutta ajavat kuitenkin pääasiassa on-road ajoa, samoin mieleen tulevat overlanding, suunnistus- ja trial – ajoneuvot. Rengaskoko valikoima on laaja alkaen aina 27″ ja päättyen 37″. Kuluttajan kannalta on merkittävä uutinen, että uuden renkaan ohjehinnat eivät ole nousseet kuin hitusen verran verrattuna vanhempaan malliin. Ja nyt puhutaan kuitenkin kokonaan uudesta ja varteenotettavasta renkaasta. Ja se näyttää myös hyvältä alla, jos pieni machoilu sallitaan.

Kommentointi on suljettu.