Polaris Ranger XP Kinetic -sähkön voimin-

Polaris on ainoa valmistajana ollut jo pitkään pioneerina sähkömönkijöissä mukana (jo ennen kuin siitä tuli muodikasta) Ranger EV -mallillaan. Mallia myytiin Suomessakin markkinoihin nähden ihan hyvin. Käyttäjiä löytyi vaikka tekniikan pohjana olivat perinteiset akut. Uudesta mallista oli liikkunut huhuja jo pitempään ja vihdoin malli esiteltiin tämän vuoden puolella. Suomeen malli saapui virallisesti viime keskiviikona. Virallinen nimi on Polaris Ranger XP Kinetic Premium.

Polariksen apuna XP Kinetic:n suunnittelussa on ollut kalifornialainen Zero Motorcycles. Zero on puolestaan valmistanut sähköpyöriä jo pitemmän aikaa lähinnä USA:n markkinoille. Zeron mukana olo näkyy valmiissa laitteessa parhaiten Zeron valmistamina sähkömoottorina ja laturina.

Ei erotu joukosta

Ulkoapäin mikään ei kerro kyseessä olevan sähkölaitteen. Tarkkaavainen kyllä huomioi suuremman vakiorengas koon (29″x9″-14 edessä ja 29″x11″-14 takana, Pro Armor X-Terrain) ja sitä kautta kasvaneen maavaran 35,6 cm. Vaikka maavaraa löytyy niin maastoajoa ja miksei muutenkin (ainakin syys/kevät tulvien) pitää muistaa, että kahluusyvyys on matala. Veden pitäisi jäädä astinlautojen tasolle ja se ei ole paljon. Latauksen vaatima pistoke on myös tismalleen samassa paikkaa, kuin missä polttomoottorissa oli tankkaus.

Kahta eri toimintamatkaa

Perinteinen akku löytyy hytistä penkin alta.

Polaris valmistaa XP Kineticistä kahta eri versiota eli Premium ja Ultimate. Ainoat erot näiden kahden välillä ovat akkukapasiteetti 14,9 kWh vs. 29,8 kWh sekä latausteho (3kW vs. 6kW). Toimintamatkaksi luvataan Premiumille 70 km ja Ultimatelle 130 km. Toimintamatkaan vaikuttaa myös tehoalue, millä ajetaan eli ECO+, normal tai sport. Käytäntö näyttänee totuuden ja talven vaikutuksen. Litium-ion akuston lataukseen löytyy 3-vaiheinen Type 2-Suko johto 8 A sulakkeella ja ajaksi on ilmoitettu 5 tuntia. Suomessa kaivattavaa akkukennoston esilämmitystä ei ole. Mikä kannattaa muistaa, kun miettii missä pääasiallisesti XP Kineticiä tulee lataamaan. Valoja yms. varten on penkkien alla perinteinen 12V/45Ah akku, jota ladataan aina ajon aikana. Apukuskin penkin alla on paikat kahdelle lisäakulle, kunhan itse rakentelee niille riittävän kiinnityksen ja johdotuksen. Muutoin tila on sopiva myös pikkutavaran kuljettamiseen.

Teho ei ole ongelma

Sähkölaitteissa teholukemat ovat melleviä niin myös XP Kineticissä 110hv/190Nm. Lavan kantavuus on 576kg ja koukkuun saa kytkeä 500kg jarruttoman peräkärryn ja 1000kg jarrullisen peräkärryn. Akustot tuovat painoa lisää ja verrattuna esim. Ranger XP 1000 on painoa tullut lisää 100kg molemmin puolin riippuen akkukennoston koosta.

Takalavan alta suojakatteiden alta paljastuvat sähkömoottori, akkukennosot…Eipä tullut kysyttyä, saako paikat pestä painepesurilla kurakeli ajelun jälkeen?

Voimansiirron muutokset painottuvat taakse. Lavan alta löytyvät sähkömoottori, koteloidut akkukennostot, vaihteisto/takaperä -paketti. Akkukennostoa viilennetään nestejäähdytyksellä ja lisäksi kennostolle on erillinen tuuletin. Voimansiirto välitetään sähkömoottorilta hihnalla vaihteistolle. Sieltä veto siirtyy etuakselistolle perinteisesti kardaanin kautta. Vaihteistosta löytyvät ne perinteiset parkki, vapaa, peruutus, eteen nopea ja eteen hidas. Vaihteiston välityssuhteita on tihennetty reilut 20% verrattuna polttomoottori -malleihin. Se, on jo tuntuva pudotus. Jousitus on toteutettu päällekkäisin kolmiotuin edessä ja takana. Joustovaraa on edessä ja takana 25,4cm. Levyjarrut löytyvät joka pyörästä. Käsijarru on muuten mekaaninen.

Hytissä ja ensituntumat

Hyttiin mahtuu kolme henkilöä ja perus-rangeriin on ainoa muutos ajovalinnan lisäksi samassa kepissä oleva sähköisen suunnanvaihtajan nuppi. Vetotapa valitaan erillisistä katkaisemisesta (1-pyöräveto, 2-veto, 4-veto automaattilukolla). Mittaristo on TFT-näyttö, mutta siihen on lisätty akun informaatiota monipuolisesti jopa akun lämpötila kerrotaan. Hytistä löytyy myös USB-pistokkeet ja takalavalta erillinen 12V SAE -liitin. Etupäästä löytyy kannen alta valmiit liitännät esim. lisävaloille, vinssille ja poppikoneelle.

Ajaminen poikkeaa polttomoottorista paljonkin. Ennen lähtöä valitaan tehoalue, vetotapa, ajosuunta ja vaihde. Eteen lähdetään joko erittäin rivakasti tai eleettömän hiljaisesti. 110hv takaavat kyllä näyttävänkin lähdön. Ajossa huomaa, että XP Kinetic on käytännössä yhden polkimen laite. Nimittäin regenerointi on niin voimakas, että aina kuin kaasua nostaa laite pysähtyy tehokkaasti jopa jyrkkään alamäkeen. Itse jarruja tarvitaan vain poikkeustapauksissa. Omistaja asteella kannatta silloin tällöin käyttää jarruja, etteivät ne muuten käytönpuutteesta ruostuisi olemattomiin. Kääntösäde on todella pieni (4m paperilla) eli ketteryys on aina plussaa. Maastossa, jos tulee ajettua kiittää maavaraa, sähkömoottorin tuottamaa täyttä vääntöä, välityksiä ja kaasun hallittavuutta sekä tietysti ihmisen mielen lailla tuttua Polariksen automaattilukon toimivuutta. Vesiesteet on syytä kiertää. Maantiellä ajettavuutta voisi parantaa paremmin tielle sopivilla on-road -rengastuksella. Ehkä sillä saisi joitain kilometrejä lisää toimintamatkaan? On oikeasti sääli, ettei rinnakkainistuttaviin ole tehty kunnollisia maantierenkaita, nyt mennään auton renkailla.

Normaali huollon tarve vähäinen

XP Kineticin huolto on yksinkertaista, etu-ja takaperien öljyt, hihnan kunto ja säädöt, jarrut, ja softapäivitykset. Johtuen jännitteistä työkalut ovat spesiaalit ja huollon puolella asentajat käyvät oman koulutuksensa huoltoon.

Se hinta

Viiden tunnin latausaikaa voi lyhentää lisävarusteena saatavalla tehokkaammalla laturilla, joka lisää 3kW lisää boostia. Tehokkaammalla laturilla latausaika lyhenee puoleen. Markkinoilla on myös joukko seinälatauslaitteita alkaen vajaasta 400 eurosta. Nuorison käyttöä rajoittaa hinta ja lyhyt toimintamatka. Parhaiten XP Kinetic sopii tehtäviin, joissa toimintamatka riittää yhden päivän ajoihin. Talviolosuhteisiin on lisävarusteena saatava lämmitettävä hytti ja lämmityksen käyttö tietysti vähentää toimintamatkaa. Vantaan Vauhtipuistossa ei hirveästi saa kokemusta laitteesta, ne jäävät pakosta pinnalliseksi, mutta XP Kineticiin varmaan palataan täydellisimmän koeajon merkeissä.

Sitten se miinus eli hinta. XP Kinetic Premium maksaa reilut 20.000e enemmän kuin Ranger 570 hinnat alkaen malli, Ranger XP tonniseen verrattuna tulee vajaa 20.000e lisää hintaa. Se on paljon 60km/h rajoitetusta traktorimönkijästä. Vakiovarusteisiin kuuluvat LED -valot, pohjapanssari ja karjapuskuri. Toivottavasti maahantuoja tekee jonkinlaisen hyttipaketti tarjouksen, muuten hytistä tulee vielä noin 5.500e lisää.

Edeltäjä Polaris Ranger EV esiteltiin vuonna 2009. XP Kinetic on huima hyppäys eteenpäin kaikessa myös akkutekniikan kehittymisen suhteen. Edellistäkin Ranger EV:tä on myyty vuosien saatossa tasaisesti, joten ostajat löytynevät maahantuojan kaavailemalle 100 laitteelle vuoden 2024 aikana.

Polaris Ranger XP Kinetic Premium, ovh: 39.999e , takuu 2 vuotta, akuston takuu 5 vuotta.

Polaris Ranger XP Kinetic Ultimate, ovh: 49.999e, takuu 2 vuotta, akuston takuu 5 vuotta. Toimitukset alkavat vuodenvaihteessa.

Kommentointi on suljettu.