Dakar 2015, 12. päivä, Salta-Termas Rio Hondo, 520km

Päivä oli autoille ja kuorma-autoille lähes WRC-tyyppistä osuutta, joten suuria eroja ei syntynyt. Toyotalle päivä ei alkanut hyvin. Saudikuski Yazeed Al-Rajhin Toyota hyytyi heti lähdön jälkeen. Yrityksistä huolimatta Al-Rajhi joutui liittymään keskeyttäneiden sankkaan joukkoon. Etappien kärjessä on muutamia yllätysnimiä, koska muutamat kärkiajajat ajoivat ilman riskejä vain varmistaakseen maaliin pääsyn.

Bike -luokka

Bolivian katastrofista sisuuntunut Joan Barreda ajoi etappivoittoon. Paulo Goncalves hävisi hänelle vain 17 sekuntia. Goncalves jahtaa ja painostaa Marc Comaa viimeiseen asti. Honda -kaksikon jälkeen tulivat KTM:t järjestyksessä Jakes (SVK), Faria (PRT), Price (AUS), Coma (ESP) ja Quintanilla (CHL). Ruotsin Thomas Berglund oli osuuden 29. ja Eestin Mart Meeru 39.

Kokonaistuloksissa Marc Coma säilytti johtonsa. Tosin ero Paulo Goncalvesiin kutistui 5 minuutiin. Austaralian Toby Price nousi kolmanneksi puolentoista minuutin erolla Chilen Pablo Quintanellaan. Espanjan naiskuski Laia Sanz ajaa hienosti sijalla 8. Thomas Berglund on sijalla 24. ja Mart Meeru sijalla 34.

Goncalves on vaarassa saada aikasakon “hissukseen tehdystä” moottorinvaihdosta viime yönä, kilpailun Jury tutkii asiaa. Päätöskin tuli Paulo Goncalves sai 16 minuutin aikasakon laittomasta moottorinvaihdosta. Kokonaistilanteen sijoitukset eivät muuttuneet, mutta ero Marc Comaan kasvoi nyt reiluun 21 minuutiin. KTM -kuski Toby Price on enää 10 minuuttia Goncalvesin perässä. Nyt ainakin KTM -kolmikolla (Price, Quintanilla, Svitko) on vielä mahdollisuus saavuttaa Bike -luokassa kakkostila.

ATV -luokka

Kilpailua johtavalla Puolan Rafal Sonikilla ei ole enää mihinkään kiire, mies voisi käydä snäkärillä ek:lla ihan rauhassa. Rauhallisesti ajanut Sonik oli tänään yhdeksäs reilut 9 minuuttia kärjelle jääneenä. Kokonaiskilpailun toinen Jeremias Gonzales oli etapin viides. Yamahan puristuksessa oleva Honda -kuljettaja Bolivian Walter Nosiglia oli etapin kolmas ja pitää samaa sijoitusta kokonaistuloksissa. Reilun puolentunnin päässä oleva Nelson Sanabria saavutti Nosiglia vain 15 sekuntia. Sebastian Palma on paras nelivetoisten kuljettaja ollen kokonaiskilpailussa seitsemäs. Kaiken kaikkiaan Casalen ja Lafuenten poistuttua TOP10 -kärki on niin suurilla eroilla, että muutoksia ei ajamalla tule.

Autot -luokka

Nasser Al-Ayttiah avasi reittiä ja ajoi myös nopeimman ajan. Muutaman sekunnin hänelle hävisi Orlando Terranova Minillään. Toyota De Villiers tuli hyvin tuntumassa häviten 40 sekuntia Al-Ayttiahille. Varsinainen yllätys oli liettualaisen Benediktas Vanagaskin nousu neljänneksi vain sekunnin De Villiersille jääneenä. Vanagaskin tarkoitus on nousta TOP15 joukkoon kokonaistuloksissa, mutta sinne ei kyllä enää ajamalla ehdi. Koska ek oli lähinnä WRC -tyyppinen erot ovat sekuntien luokkaa eikä niillä ole kokonaistuloksissa merkitystä. Ainoa merkittävä muutos oli Al-Rajhin keskeytys konerikkoon jo lähdössä.

Nasser Al-Ayttiah piti puolen tunnin eronsa De Villiersiin. Kolmanneksi nousi Al-Rajhin epäonnen myötä hieman yllättäenkin Puolan Krzysztof Holowczyc (Mini). Hänellä on turvallinen etumatka neljäntenä ajavaan Hollannin Van Looniin. Loppusijat 4-10. ovat hyvin lähekkäin eli niiden suhteen varmaan tapahtuu muutoksia. Nyt järjestys on Lavieille (Toyota), Vasiliev (Mini), Ten Brinke (Toyota), Carlos Souza (Mitsubishi), Rakhimbayev (Mini) ja paras buggy -kuski Ronan Chabot SMG -buggylla.

Kuorma-auto luokka

Kuorma-autoilla oli sama WRC -osuus kuin autoilla, joten erot olivat pieniä. Sen verran kuitenkin, että pitkästä aikaa Dakarissa etappivoitto ei mennyt Kamazille. Se toinen ei-Kamaz etappivoitto taitaa olla ensimmäisen päivän etappi, silloinkin Stacey oli nopein. Tänään kärjessä viilettivät nimittäin Iveco -kuskit Hans Stacey ja De Royy. De Rooy hävisi tallikaverilleen reilun minuutin. Nikolajaev oli Kamazilla kolmas ja vaikka Mardeev oli vasta yhdeksäs niin ero supistui vain huimat 2 minuuttia. Viazovich oli MAZillaan päivän neljäs. Muutenkin TOP10 kärjen veivät tutut nimet Van Vliet, Kolomy, Loprais, Den Brink, Mardeev ja kymmenes oli Ginafilla ajava Hollannin Van Ginkel. Karginov oli yllättäen vasta 15. ja Dmitri Sotnikov 16. Kumpikin oli reilut 9 minuuttia Staceyn perässä.

Kokonaistuloksissa Mardeev piti johtonsa. Tosin ero Nikolajaeviin on enää 11 minuuttia. Karginov piti kolmannen tilansa jo reilusti perässä kaksikkoa. Hänellä on sinänsä helppo paikka, koska Ales Loprais on jäänyt hänestä jo kolme varttia. Sijoista viisi ja kuusi käydään vielä kisaa. Kokoajan parantanut Hans Stacey on vain 8 minuutin päässä Sotnikovista. Sotnikovin vauhti on hyytynyt kokonaan Dakarin toisella puoliskolla. Tatra -kuski Martin Kolomy on jäänyt jo puolitoista tuntia Staceystä ja erot Kolomyn jälkeen ovat aika selvät. TOP10 mahtuvat vielä Van Vliet (MAN), Vasilevski (MAZ) ja De Rooy (Iveco). Kovasti kirivällä MAZ -kuski Viazevichillä on kovasti matkaa. Sijoitus on 33. ja eroa kärkeen on jo 31 tuntia.

Tänään

On edessä pitkä päivä. Toiseksi viimeinen etappi ennen Buenos Airesia on Termas Rio Hondo-Rosario. Pituutta on yhteensä 1024km ja ek:n pituus on 298km. Kaikilla luokilla on sama reitti.

Ohessa päivän kuvasatoa, lähinnä Bike- ja ATV -luokasta. Myöhemmin lisätään vaikka Facebookiin auto- ja kuorma-auto luokan kuvia, jahka niitä tulee.

Ja lopuksi Kamaz-Master Teamin videopätkä. Videon lopussa on myös osuus Sergei Karyakinin Quad -kisasta. Karyakin joutui sittemmin keskeyttämään.

 

Vastaa