Dakar 2013, 13. päivä, Termas Rio Hondo-Rosario, 1024km

 

Päivää värittävät kilpailut podiumin takaisista sijoista. Varsinkin Dakar ensikertalaisen Bike -kuskin australian Toby Price nousu kolmanneksi ja rookie -kuskin etappivoitto ovat suoritus joka jää historiaan. Joissakin suomalaisissa nettimedioissa sanottiin Honda-kuskeista myös Joan Barredan saaneen eilen aikasakon moottorin vaihdosta. Uutinen on normaali suomalainen Dakar-ankka, jolla ei ole mitään perää. Vähän niinkuin lehdistö meillä tuntuu “iloitsevan” Dakarin kuolonuhreista vaikka itse uhri olisi vielä täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Mutta niillähän myydään, tiedon oikeellisuudella ei niin väliä. Varsinkin Dakar -rallin yhteydessä tämä tulee ilmi. Välillä se tuntuu olevan ainoa ns. “The thing” mikä ylittää uutiskynnyksen Suomessa.

Bike -luokka

Bike -luokan voittoon ajoi Australian Toby Price. Hän nimittäin metsästi Quintanilla pitämää kolmospaikkaa ja tänään kaikki meni nappiin. Toby Price osoittaa, että myös rookie voi menestyä Dakarissa. Tosin hänellä on takanaan vahva organisaatio eli KTM:n tehdastalli. Pricen jälkeen toiseksi kiiruhti Espanjan Joan Barreda. Barredan kannalta tuloksella ei ole kokonaisvaikutusta, mutta ajaahan vain täysillä loppuun asti. Toinen Honda -kuski Paulo Goncalves oli kolmas saavuttaen edelleen johdossa olevaa Marc Comaa, mutta viime yön tapahtumista saatu aikasakko käytännössä sinetöi Gonzalesin sijoituksen toiselle sijalle. Päivän etapilla KTM…n tallissa ajaneet Slovakian Ivan Jakes ja Stefan Svitko tulivat seuraaville sijoille. Marc Coma oli varmistellen osuuden kuudes. Helder Rodrigues oli seitsemäs ja hieman vaisusti ajanut Chilen KTM -kuski Pablo Quintanilla oli vasta kahdeksas. Kokenut Dakar -kettu Hollannin Frans Verhoeven oli hieman yllättäen yhdeksäs. Tämän vuoden Dakar voi olla konkarin viimeinen Dakar. Thomas Berglund oli osuuden 28 ja Eestin Mart Meeru oli osuuden 42.

Kokonaistuloksissa Marc Coman johto Goncalvesiin on turvalliset vajaa 18 minuuttia. Toby Price jätti tämän päivän ajollaan Pablo Quintanillan 11 minuutin päähän. Price pitää kolmannen sijansa ellei mitään teknistä syytä tule. Quintanella on neljäs ja hänestä on 10 min päässä on Slovakian Stefan Svitko. Portugalin kokenut Dakar kävijä Ruben Faria ajaa tasaisen varmasti ja säilyttäneen kuudennen sijansa. Tosin Ranskan David Casteau otti kiinni 3 minuuttia tämän päivän etapilla. Eroa on kuitenkin vielä 5 minuuttia. Thomas Berglund ajaa sijalla 23. ja Mart Meeru on sijalla 37. Berglundin haave voittaaa yksinajavien kuninkuustittelistä on jäämässä hiekkaan. Marathon luokan G2 -luokkassa (Marathon class 0-450cc) kärjessä on Romanian Emanuel Gyenes ja hän on luokassa 13 minuuttia edellä Berglundia. Kokonaistuloksissa hän on yhden sijan ylempänä Berglundia.

ATV -luokka

ATV -luokan kärjen ollessa vakiintunut Ranskan Christophe Declerck ajoi tämän vuoden Dakarin toiseen etappivoittoonsa. Paraguan Nelson Sanabria oli toinen ja Walter Nosiglia oli kolmas. Luokan ylivoimaisessa johdossa ajava Puolan Rafal Sonik ajoi turhia kiirehtimättä neljänneksi. Myöskin Jeremias Gonzales ajoi varman päälle ollen osuuden kuudes.

Kokonaistuloksissa kolmen kärki Rafal Sonik, Gonzales ja Nosiglia ovat jo turvallisessa johdossa. Kahden viime etapin voittaja Declerck nousi kokonaissijalle viisi. Nelivetoisten luokassa on jäljellä enään viisi Can-Amia ja erot luokan sisällä ovat useita tunteja. Voittoon ajaa Sebastian Palma (CHL) ellei mitään isoja ongelmia ole. Ero luokan kakkossijaan on nimittäin vajaa 12 tuntia (Andre Suguita, BRA).

Autot -luokka

Luokan kokonaistilanne on hyvin vakiintunut kolme kärjen osalta. Joten kärkinimien passailessa vauhtia etapin voittoon ajoi Orlando Terranova, hänestä Vladimir Vasiluev jäi vaivaiset 30 sekuntia. Emiliano Spatarro on saanut Dusterinsa kulkemaan kokoajan paremmin. Hän oli etapin kolmas. Nasser Al-Ayttiah oli neljäs. Hollanin Ten Brinke oli viides, mitsu -kuski Carlos Souza tiukast perässä. Stephane Peterhansel oli seitsemäs ja Puolan Holowczyz varmistellen kahdeksas. De Villiers on myös päättänyt jättää turhat riskit pois ollen etapin 12.

Kokonaistuloksissa Al-Ayttiah johtaa selvällä erolla Giniel De Villiersiin, samoin Puolan Krzysztof Holowczycin kolmas sija on aika selvä. Seuraavista sijoista ajavat vielä huomenna kisaa Hollanin Van Loon ja Venäjän Vasilyev. Molemmat tosin Minillä. Heidän jälkeensä ovat erot puolentunnin luokka järjestykseä Laveille (Toyota), Ten Brinke (Toyota), Souza (Mitsubishi), Rakhimbayev (Mini) ja Chabot (SMG-buggy.

Kuorma-autot

Päivän etappi meni hollantilaisille. Hans Stacey otti Ivecollaan kolmannen etappi voiton, Van Vljetin olleessa MAN:lla toinen ja De Rooy oli kolmas. Hollantilaisten jälkeen tulivat venäjän Kamazit järjestyksessä Sotnikov, Mardeev ja Karginov. Tsekin Martin Kolomy oli seitsemäs ja harhaanajo missin tehnyt Eduard Nikolajaev oli kahdeksas.

Kokonaistilanteen kannalta Nikolajaevin missi oli Mardeevin onni. Kokonaistilanteen johdossa on Mardeev, 12 minuuttia Nikolaevin edellä. Karginov ajaa turvallisesti kolmantena. Tsekin Loprais oli tänään 22. häviten kärjelle 25 minuuttia. Ales Lopraisin neljäs sija on kuitenkin aika kiveen hakattu. Pahin uhkaaja Kamazilla ajava Dmitry Sotnikov on kuitenkin kolme varttia jääneenä. Sotnikovin jälkeen TOP10:ssä tulevat vielä suurilla keskenäisillä eroilla Hans Stacey (Iveco), Martin Kolomy (Tatra), Van Vljet (MAN), Vasilevski (MAZ) ja De Royy (Iveco).

Lauantaina

On kisojen päätöspäivä eli Rosario-Buenos Aires. Reitin kokonaispituus on 393km, josta ek:n osuus on 193km. Yleensä viimeisellä etapilla ei ole mitään dramaatista tapahtunut. Ja odottaahan Buenos Airesissa varmasti reilut 600-500.000 ihmistä sankareiden paluuta.

Vastaa