Dakar 10. päivä – Ratkaisun makua.

dakar-rally-2017-stage-9-cancelled

Päivän erikoiskoe etappi Chilecito → San Juan ajettiin täysipituisena. Osuudella oli kokonaispituutta 892 km, josta erikoiskokeen osuus oli 492 km. Samalla vuoristosta tultiin alas alle 2.000 metriin. Osuuden alussa oli lukuisia joen ylityksiä ja varsinkin alun ensimmäiset 200 km vaati erittäin tarkkaa suunnistamista. Osuuden loppu oli sitten nopeasti ajettavaa ralli -tyyppistä polkua.

Bike -luokka

Lähes kaikki sanoivat alun olleen todella vaikea. Melkeinpä kaikki kärkinimet tekivät enemmän ja vähemmän suunnistusvirheitä, paitsi yksi eli Espanjan Joan Barreda (Honda). Barreda kertoi alun olleen todella vaikea, koska kääntymispisteitä oli tiheästi. Ajaminen vei paljon aikaa, koska kokoajan piti seurata tarkasti karttaa. Loppu oli ns. fun-pätkä, jossa sai surutta ajaa niin lujaa kuin pääsi. Joan Barreda oli maalissa nopein kuljettajista, tosin häntä nopeampi oli saman teamin Ranskan Michael Metge. Tarkistuksessa havaittiin, että Metge oli missannut yhden checkpoint pisteen matkalla ja siitä revähti tunnin aikasakko. Sijoitus meni myös sen tien. Slovakian Stefan Svitko hävisi vain 24s Barredalle, mutta oli maalissa niin uupunut, että hän pyörtyi pyöränsä päälle. Stefan vietiin San Juanin sairaalaan toipumaan. Kuulemma voi nyt hyvin ja jatkaa kisassa. Kun kärkinimet mokasivat suunnistuksessa oli päivän kärki uusia nimiä täynnä. Sijat 3-6 olivat kolmen minuutin sisään järjestyksessä Franco Caimi (ARG), Pierre Renet (FRA), Helder Rodrigues (PT) ja Espanjan Ivan Montero. Michael Metgen pikkuveli Adrien Metge oli Shercolla seitsemäs. Kärkinimistä Paulo Goncalves ajoi hyvin, jääden vain 8 minuuttia kärjelle. Kärkeä hallinneet KTM-kuskit epäonnistuivat suunnistuksessa Thomas Walkner (12:53), Sam Sunderland (17:06) ja Gerard Farres Guell (21:25). Kisassa kolmantena ollut Yamahan Adrien van Beveren jäi kärjelle yli puolituntia. Maalissa Adrien sanoi päivän olleen erittäin opettavainen. Hän kertoi tehneensä useita suunnistusvirheitä. Toinen kärjessä ollut Yamaha -kuljettaja Xavier de Soultrait harhaili myös reitillä. De Soultrait jäi kärjelle niukasti alle tunnin, sijoitus päivän jaksolla oli 22. Kärkinimistä toisena ajanut Pablo Quantanillan taival oli vaikea, ensiksi koneen kanssa ongelmia ja lopuksi hän sai puolen välin jälkeen sairaskohtauksen ja vietiin helikopterilla sairaalaan. Toinen kärki keskeyttänyt oli USA:n Ricky Brabec, jonka Honda hajosi etapille. Kokonaistuloksissa KTM-kuskeilla on kolme ensimmäistä sijaa. Sam Sunderland piti kärkipaikkansa ja toiseksi nousi Matthias Walkner reilut puolituntia perässä. Hänestä 8 minuuttia perässä on Espanjan Gerard Farres Guell. Espanjalaiskuski ajaa Himoisa -yksityistallissa. Hänen perässään on kuitenkin Adrien van Beveren, 4 minuutin erolla. Joan Barreda on noussut kaukaa takaa etappivoitoillaan jo viidenneksi. Kärkeen on kuitenkin eroa reilut 53:47min. Barreda voi, jos vauhti pysyy päällä niin nousta sittenkin podiumille, seuraava etappi sen ratkaisee. Quantinillan keskeytettyä on Ranskan Pierre Renet paras Husqvarna -kuljettaja, sijoitus 6. Paulo Goncalves on myös tunnin aikasakon jälkeen noussut komeasti sijalle 7. tasan tunnin kärkeä perässä. De Soultrait on jäänyt jo (01:32:55) ja Stefan Svitko (01:48:45). Eestiläiset ovat hyvin mukana Toomas Triisa ajaa sijalla 31. (05:04:40) ja Mart Meeru löytyy sijalta 58. (10:00:08).

ATV -luokka

Päivästä odotettiin kahden Yamaha -kuljettajan taistelua ja se myös saatiin. Kokenut Ignacio Casale otti alun suunnistuspätkällä jo neljän minuutin eron Venäjän Sergei Karyakiniin, mutta lopun vauhtiosuuden neljättä Dakaria ajava Karyakinin ajoi vauhdilla, jättäen lopulta Casalen 10 minuutin päähän. Kolmanneksi ajanut Argentiinan Santiago Hansen jäi kaksikosta jo 1½ tuntia. Kolmantena ollut Axel Dutrie kärsi koneongelmista ja nilkutti maaliin kolme tuntia kärkeä perässä. Keskeyttäneisiin liittyi myös Daniel Mazzucco Can-Amilla ja Kees Koolen Barren Racing ATV:llä. Kokonaistuloksissa Karyakin johto Casaleen kasvoi reiluun 20 minuuttiin. Kolmantena tulevat Axel Dutrie ja Pablo Copetti ovat jo reilut kolme tuntia kaksikosta jääneenä. Viidentenä tulee paras ei-Yamaha eli Santiago Hansen, kuitenkin jo neljä tuntia kaksikolle jääneenä. 2015 Dakar voittaja Puolan Rafal Sonik on muiden keskeyttäessä noussut viidenneksi. Eroa on kuitenkin jo viisi tuntia kaksikkoon. Mazzucon keskeytys nosti 4×4 -luokan kärkeen Kamil Wisniewskin. Puolalainen on kokonaistuloksissa sijalla 10. ja kaksikolle jäänyt reilut seitsemän tuntia.

UTV -luokka

Juuri kun kirjoitin UTV-luokan tilanteen olevan vakiintunut niin kattia kanssa. Päivän etappi pudotti kaksi Polarista taipaleelle ja mukana jatkavat enää päivän nopein eli Kiinan Wang Fujiang, päivän toinen Venäjän Maganov Ravil ja Leandro Torres. Torresilla oli tänään vaikeuksia ja eroa kärkeen tuli kolmisen tuntia.Kokonaistuloksissa Leandro Torres johtaa. Hänestä on jäänyt rapian alle kolme tuntia Venäjän Ravil ja hänestä puolestaan reilun tunnin on jäänyt Kiinan Wang Fujiang. Ellei teknistä haaveria satu niin Torres ajanee voittoon.

Autot -luokka

Luokassa oli tapahtumarikas päivä. Sebastian Loeb oli päivän nopein ajallisesti. Stephane Peterhansel hävisi hänelle etapilla vajaa seitsemän minuuttia, mutta mutta.. Peterhansel kolaroi Bike -luokan kuskin kanssa ek:lla. Slovenian Simon Marcicilta murtui jalka ja Peterhansel jäi paikalle antamaan ensiapua ja odottamaan helikopterin saapumista. Tuomaristo hyvitti häntä jälkeenpäin teosta reilulla 14 minuutilla. Joten lopulta Peterhansel oli 7.28 minuuttia nopeampi osuudella kuin Loeb. Cyril Despres oli päivän kolmanneksi nopein hukaten aikaa yhteen suunnistusmissiin alkutaipaleella. Seuraavat sijat menivät Mini-kuskeille Al-Rajhi ja Terranova. Al-Rajhilla on suunnistus mennyt nappiin, mutta yksi rengasrikko vei aikaa. Terranova kertoi menettäneensä alun harharetkeen ne tärkeät minuutit. Mini -kaksikon takana tuli Toyota -kaksikko de Villiers ja Rautenbach. Nani Roma puolestaan missasi päivän suunnistusvirheisiin jääden kärjelle yli puoli tuntia. Sijalta kahdeksan löytyy Ford HRX ajava Nicolas Fuchs. Ford HRX on Wevers Motorsportin valmistama aavikkokilpuri. Putkirunko, lasikuitukori, takavetoinen, voimanlähteenä on Fordin 5 -litrainen V8, X-Tracin sekventiaalivaihteisto, erillisjousitus Reigerin vaimentimilla..Painoa vain on liikaa eli vajaat 2000kg. Fuchsin jälkeen kiiruhti yhdeksänneksi Tsekin Martin Prokop. Mikko Hirvonen…päivä ei ollut paras tai miten sen nyt ilmaisisi. Pojilla oli ensialkuun rengasrikkoja parikin kappaletta ja siinä samassa jäi tunkkikin matkan varrelle. Pari suunnistusvirhettä ja puolen väliin jälkeen vaihteistosta häipyi pakki. Tämän jälkeen jäätiin kiinni hiekkaa, missä meni ilman pakkia sellainen tunti ylös kaivamiseen. Aikaa oli jo kulunut niin paljon, että pari tuntia jäljessä lähteneet kuorma-auto luokan kilpailijat ajoivat ohi. Hirvonen seurasi sanojensa mukaan yhtä kuorma-auto luokan kilpuria perässä pölypilvessä. Edellä mennyt oli lähtenyt ohittamaan kiinnijäänyttä toista kuorma-autoa. Mikko ei vissiin tätä nähnyt vaan pamautti paikallaan olleen kuorma-auton perään. Kuorma-auto sattui muuten olemaan Renault-Mammoeth -kuski Pascal de Baarin. Tämä oli vielä yrittänyt päästä jumista pois peruuttamalla ja eihän siellä pikku-Mini paljon tunnu. Minin keula oli mielenkiintoisen näköinen. Maaliin kyllä tultiin, ilman konepeltiä. Päivän sijoitus 37. ja 04:44:30 kärjellä jääneenä. Niin sanotusti rankka päivä. Toista osapuolta eli Pascal de Baaria tilanne maalissa jo hieman hymyilytti. Heille ei tullut mitään vahinkoa.

Kokonaistuloksissa Peugeot -kaksikko Peterhansel ja Loeb erottuneet omaksi. Ykköspaikasta käydään vielä kisa, koska eroa on 5:50min Peterhanselin hyväksi. Ellei Peugeot -talli jäädytä tilannetta. Kolmantena Loebista 20 minuuttia jääneenä tulee Cyril Despres. Seuraavat sijat menevät Toyotille. Nani Roma on reilut puoli tuntia Despressin perässä ja de Villiers on jäänyt jo tunnin Despresille. Mini-kuskit Terranova ja Chilen Boris Garafulic tulevat sijoilla 6-7. Terranova on vain kolme minuuttia de Villiersin perässä ja aikoo ainakin yrittää kiinniottoa. Garafulic on reilut 3½ h kärkeä perässä. Mikko Hirvonen löytyy sijalta 15. ja kärkeen on matkaa sellaiset 5½ tuntia.

Kuorma-auto luokka

Päivä oli Kamazien. Kolmoisvoitto ei paljon jättänyt muille jossiteltavaa. Maaliin tultiin järjestyksessä Nikolajaev, Sotnikov ja Mardeev. Kolmikolla ei ollut mitään erityistä sanottavaa reitistä. He suunnistivat ilman virheitä eikä matkaan sattunut edes rengasrikkoja. Neljänneksi kiirehti MAZin ykköskuski Siarhei Viazovich, hän jäi Mardeeville vain viisi minuuttia. Alec Loprais oli kuudes ja Aleksandr Vasilevski Mazilla seitsemäs. De Rooylla päivä oli huono, matkaan mahtui kaksi suunnistusvirhettä ja kaksi rengasrikkoa. Kärjelle jäätiin reilut 23 minuuttia. Maalissa Gerard de Rooy purki kiukkuaan ehkä väärään kohteeseen eli järjestäjiin. Kärjessä lähtenyt Martin van den Brink kertoi suoraan, että suunnistus petti. Kun matkaan mahtui vielä yksi rengasrikko oli päivän sijoitus 12. reilut puoli tuntia kärjestä. Neljäs Kamaz eli Anton Shibalovin ohjastamana oli vasta 26. 3½ tuntia kärkeä perässä. Kamazista oli irronnut syylarin letku ja vedet ulos. Letku saatiin kiinni, mutta mistäs vesi? Kun sinne oli kaadettu kaikki omat juomavedetkin vajaata vielä jäi. Onneksi paikasta ajoi ohi Venäjän UTV -kuski Ravil Maganov, joka lainasi omista vesivaroistaan niin, että päästiin jatkamaan. Kokonaistuloksissa Kamazeilla on kaksoisjohto. Nikolaev johtaa Sotnikovia viidellä minuutilla. De Rooy on jäänyt Nikolajaeville 24 minuuttia. Tunnin päässä tulevat Villarga (Iveco), de Baar (Mammoeth-Renault) ja Peter Versluis (MAN). Vasilevski (MAZ) on seitsemäntenä ennen Sugawaraa (Hino). Viimeiset top-10 sijat menevät Airat Mardeeville (Kamaz) ja Alec Lopraisille (Tatra). Scania -kuski van Heuwel taiteilee edelleen mukana vaikka Scanian -moottori on hajoamispisteessä (se käyntiin laitto, kun öljyä oli palotilassa). Koittavat etsiä Argentiinasta varaosia ja päästä maaliin. Sijoituksesta viis.

Vastaa