Dakar 11. päivä – Buenos Aires lähestyy.

Dakarin toiseksi viimeinen etappi San Juan → Rio Cuarto oli kokonaispituudeltaan 759 km, joista kahteen eri osaan jaetun ek:n pituus oli 292 km. Päivän ek:t olivat kovin erilaisia. Ensimmäinen osuus sisälsi Dakarin viimeiset dyynit. Dyyni osuuden noin 50km jälkeen toinen osuus oli vastakohta. Toinen osuus oli nopeasti ajettavaa WRC- tyylistä rallipätkää. Navigoinnin suhteen osuus on helppo. Huomenna on jäljellä enää ns. paraatiosuus Buenos Airesiin.

Bike -luokka

Päivän osuuden nopeimmat olivat Honda-kuskit Paulo Goncalves ja Joan Barreda. Goncalves löi BarreranBarreran lopulta yhdellä minuutilla. Päivän nopeimmaksi kruunattiin kuitenkin Joan Barreda, sillä hän 3 minuutin hyvityksen järjestäjiltä, kun oli joutunut hidastamaan yleisömassan takia. Kolmanneksi kiirehti eilisen pettymyksen jälkeen Adrien van Beveren Yamahallaan. van Beveren jäi Goncalvesista reilun minuutin. Mutta, mutta van Beveren aikaan lisättiin 1min aikasakko. Sakko tuli ylinopeudesta siirtymällä ja todella huonoon saumaan. Espanjan Farres Guell hävisi van Beverenille niitä ratkaisevia minuutteja. Sam Sunderland ajoi ilman riskiä maaliin ja kertoi maalissa osuuden olleen helpon, hän vaan vältti turhaa kohkaamista. Sijoille 6-10. saapuivat 2 minuutin sisään Renet (Husqvarna), Michael Metge (Honda), Franco Caimi (Honda), Stefan Svitko (KTM) ja Matthias Walkner (KTM). Walkner jäi kärjelle yllättävän paljon 10:33min. Kärkijoukoista poistui taas yksi nimi, kun Xavier de Soultrait (Yamaha) joutui jättämään leikin kesken ennen toista ek:ta. Hän kyllä työnsi Yamahan toisen osuuden lähtölinjan yli ja lähti sitkeästi taluttamaan konevikaista Yamahaa reitille. Uupuneen miehen ja konevikaisen pyörän Yamahan huolto haki myöhemmin pois reitiltä. Kokonaistuloksissa KTM -kuski Sam Sunderlandilla on reilu 33 minuutin ero tänään epäonnistuneeseen Matthias Walkneriin. Sitten tuleekin se viimeisen osuuden jännityspaikka, joka takaa, ettei viimeistä osuutta ajeta sittenkään vain yleisölle vilkutellen. Gerard Farres Guell on jäänyt Walknerista 4 minuuttia. Farres Guellin niskaan huohottaa Adrien van Beveren vain 50 sekunnin perässä. Jos Espanjan Himoisa -yksityistallissa ajava Farres Guell pystyy pitämään van Beverenin takanaan se tietäisi KTM:lle kolmoisvoittoa. Farres Guell kertoi osuuden maalissa, että tiesi jo ennen päivän etapille lähtöä, että van Beveren on vahva dyyniosuudella. Dyynillä se ero tuli van Beverenin hyväksi. Jokatapauksessa olipa sijoitus sitten kolmas, neljäs tai viides, hän on tyytyväinen. Onhan se parempi kuin viime vuoden kahdeksas sija. Honda kaksikko Joan Barreda ja Paulo Goncalves lienevät jo turhan kaukana podium sijoista. Quintanilla keskeytyksen jälkeen Husqvarnan lippua pitää yllä ainoastaan Pierre Renet, joka on jäljessä Goncalvesia 3½ minuuttia. Seuraavat sijat 8.-10. on käytännössä jaettu. Ensikertalainen Argentiinan Franco Caimi on Hondallaan kahdeksas ja kokenut Helder Rodrigues on Yamahalla yhdeksäs. Kymmenentenä on myös Dakarin ensikertalainen. Intialaisessa Hero -tallissa ajava Portugalin Joaquim Rodrigues (ei suku konkarille eli Helderille). Eestin Toomas Triisa ja Mart Meeru saavuttavat myös tavoitteensa eli pääsevät ns. Marathon -luokassa maaliin. Toomas on kokonaiskilpailussa sijalla 30 (05:42.15) kärkeä perässä ja Meeru ajaa sijalla 54 (11:20:30) kärkeä perässä. Marathon -luokassa Triisa on viidentenä ja Meeru sijalla 11.

ATV-luokka

Luokassa odotettiin Sergei Karyakin ja Ignacio Casalen taistelua voitosta. Toisin kuitenkin kävi. Casalen rengas syttyi tuleen! ek:lla ja hän nilkutti 300km vaurioituneella renkaalla maaliin. Eroa päivän etapin voittajaan Sergei Karyakiniin tuli kertaheitolla 55 minuuttia lisää. Yamaha otti osuudella kolmoisvoiton, sillä toiseksi ajoivat kokeneet Dakar -kävijät eli Puolan Rafal Sonik ja Nelson Sanabria. Kärkikolmikossa ollut Ranskan Axel Dutrie kärsi koneongelmista ja jäi kauas kärjestä, yli kahden tunnin päähän. Daniel Domaszewski oli Hondallaan päivän viides. Myös Puolan Kamil Wisniewski ajoi Can-Amilla kymmenen parhaan joukkoon 7. Kees Koolen on taistellut vatsataudin kanssa ja nyt näyttää tauti mennen ohi, sillä Koolen tuli sijalla 8. Tosin jo 54 minuuttia kärkeä perässä. Kokonaistuloksissa on Sergei Karyakinilla selkeä johto, jota ei voi ajamalla menettää. Nimittäin, Ignacio Casale tulee reilun tunnin perässä. Ranskan Bruno Costa on ajanut tasaisesti ja niin sijoitus on pikkuhiljaa noussut kolmanneksi. Tiukasti eli 32s perässä tulee Santiago Hansen Hondallaan. Muuten erot ovat aika selviä TOP-10:ssä. Nelson Sanabria on kuudes. Hänen perässään tulevat puolan Daniel Domaszewski (Honda) ja Kamil Wisniewski (Can-Am).

UTV -luokka

Luokassa vain neljä Polarista saapui maaliin. Kärjessä Leandro Torres, josta Kiinan Wang Fujiang jäi 40 minuuttia. Yli kolme tuntia kärjestä saapui maaliin Venäjän Maganov Ravil ja 10 tuntia kärjelle jäi Kiinan Mao Ruijin. Kokonaistuloksissa UTV -luokka on taputeltu. Leandro Torres johtaa Wang Fujiangia vajalla viidellä tunnilla. Venäjän Ravil tulee kolmantena reilun tunnin päässä kiinalaisesta. Mao Ruijin on neljäntenä jo reilut 23 tuntia Torresille jääneenä.

Autot -luokka

Päivästä odotettiin Peterhanselin ja Loebin taistelua voitosta. Loeb oli puolivälissä ottanut jo kolme minuuttia Peterhanselia kiinni. Kaikki kuitenkin hupeni Loebin rengasrikkoon. Maalissa Loeb voitti Peterhanselin vaivaisella 18 sekunnilla. Toinen taistelupari Orlando Terranova (Mini) ja Giniel de Villiers (Toyota) ajoivat sijoille kolme ja neljä. Terranova vain ei saanut tarpeeksi kiinni de Villiersiä, joten sijoituksen parantaminen jäi haaveksi. Viidentenä maalin tuli Saudi-Arabian Al-Rajhi, perässään kolmas Peugeot kuljettaja Cyril Despres. Sekä Terranova, että Despres valittivat toisen ajajien nostaman pölypilven haitanneen ajamista. Mikko Hirvonen oli päivän 11. nopein. Kommenteista ymmärsin, että Mikolla häipyi motivaatio eiliseen surkeaan päivään. Nyt vain ajellaan maaliin. Kokonaistuloksissa Peugeotilla on selkeä kolmoisjohto. Järjestyksessä Peterhansel, Loeb ja Despres. erot ovat niin selvät, etteivät ne muutu ilman teknistä vikaa tms. vikaa. Nani Roma tulee Toyotalla selkeästi neljäntenä. De Villiers on 4 minuuttia Orlando Terranovaa edellä. Se riittäneen. Muuten TOP-10 sijoitukset tuskin muuttuvat eli Puolan Jakub Przygonski on Minillään seitsemäs, Ranskan Romain Dumas on Peugeotilla kahdeksas, Botsawanan Conrad Rautenbach on Toyotalla yhdeksäs ja Quatarin Mohammed Abu-Issa Minillään kymmenes. Mikko Hirvonen/Michel Perin tulevat sijalla 13. Top-10 sijalle on matkaa tunnin verran.

Kuorma-auto -luokka

Kuorma-auto luokka hallitsi Eduard Nikolajaev. Ivecon ns. kakkoskuski eli Argentiinan Federico Villagra tosin hävisi hänelle vaivaiset 52 sekuntia. Maalissa Villagra kertoi osuuden sopineen Ivecolla. Myös hän valitteli loppuosuuden pölyä. Kuljettajat ovat antaneet maastolle nimen “fesh-fesh”, fesh-fesh maasto nostattaa sellaisen pölypilven ei vain auton ympärille vaan myös sisälle hyttiin. Näkyvyys lähenee nollaa. Seuraavat sijat menivät Kamazeille järjestyksessä Mardeev, Sotnikov. De Rooy jäi kärjelle reilut 14 minuuttia. Maalissa De Rooy valitteli, että pölypilvessä hitaampien autojen ohittaminen on mahdotonta. Ivecoille päivän osuus sopi, sillä kaikki neljä De Rooy Petronas Ivecoa mahtuivat Top-10 joukkoon. Ton van Genugten oli kuudes ja Wulfert van Ginkel kahdeksas. Väliin kiilasi Alec Loprais MANilla. Loprais on kärsinyt monen mukana myös vatsataudista, joka nyt näyttää olevan ohi. Liazia kuskaava Martin Macik oli yhdeksäs ja MAZin kakkoskuski Aleksandr Vasilevski jäi hänelle 3 minuuttia. Mammoet-Renaultille päivä oli musta. Martin van den Brinkillä hajosi auton takaperän dyyneillä ja niinpä autosta tuli etuvetoinen. Pascal de Baarilla hajosi puolestaan vaihdelaatikko totaalisesti. Van Brink otti de Baarin hinaukseen dyyniosuudella, mutta matka oli tuskaisen hidasta pelkän etuvedon voimin. Onneksi paikalle tuli Riwaldi -tallin Ed Wigman Ginafilla, joka sitten hinasi de Baarin Renaultin maaliin. Van Brink nilkutti myös omalla etuvetoisella Renaultilla maaliin. Martin van Brinkillä kokonaissijoituksella ei ollut väliä, kun ne olivat jo menneet. Pascal de Baar oli sen sijaan kokonaistuloksissa viidentenä. Käytetään ajanmuotoa oli. Nyt luokan viimeisenä maaliin reilut 10 tuntia kärkeä perässä. Kokonaistuloksissa Kamazeilla on selkeä kaksoisjohto järjestyksessä Nikolajaev ja Sotnikov. De Rooy tulee kolmantena 22 minuuttia Sotnikovia perässä. Villagra on taas jäänyt De Rooystä 22 minuuttia. Viidentenä oleva Airat Mardeev (Kamaz) on jäänyt Villagrasta jo 1½ tuntia. Muuten erot Top-10 selvät. Aleksandr Vasilevski ajaa MAZilla kuudentena, Alec Loprais on Tatralla seitsemäs, Terohito Sugawara Hinollaan kahdeksas, Hans Stacey MANilla yhdeksäs ja Martin Macik on kymmenentenä vajaat 4 tuntia kärjen takana. Pascal de Baar on kokonaistuloksissa sijalla 20. Kärkeen on matkaa vajaa 12 tuntia. Martin van den Brink löytyy sijalta 34 ja kärjelle hän on jäänyt 32½ tuntia.

Vastaa