Uusi Toyota Tacoma – Hilux seuraavana

Jenkeissä julkistettiin kokonaan uusittu keskiluokan pickup eli odotettu Toyota Tacoma. Tacoma on USA:ssa selvä markkinajohtaja 230.000 kappaleen vuosimyynnillään, mutta kilpailu on kiristynyt uuden Ford Rangerin tultua markkinoille. Myös Chevy uudisti Coloradon sekä sisarmalli GMC Canyonin viime vuonna. Chevrolet Coloradon kanssa myynnin kaksossijasta kamppaileva Jeep Gladiator tuli markkinoille 2018. Myös Nissanin Frontier uudistui toissavuonna. USA:ssa on keskiluokan pickup myynti selvässä kasvussa ja markkinoille on tullut myös enemmän ns. on-road käyttöön tarkoitettuja pickup -malleja (Honda Ridgeline, Hyundai SantaCruz ja Ford Maverick). Esittelyssä Toyota jätti kertomatta ulkomitat, painot ja myös kulutuslukemat. Mutta kasvua on tapahtunut vähän, joka suuntaan. Voisi veikata myös painon nousseen.

Tacoma perustuu odotetusti samalle platformille (TNGA-F) kuin Full-Size pickup Toyota Tundra ja Toyota Land Cruiser 300. Esittelyssä asiasta ei puhuttu, mutta aikaisemmin Toyota on tuonut esiin Euroopan -serkun eli Hiluxin ja Tacoman yhdistämisen. Voi odottaa “nurkan takana odottavan” Hiluxin olevan Tacomaan pohjautuva. Tacoman suunnittelu tehtiin Toyota USA:n toimesta, mutta kahdessa huippumallissa yhteistyötä tehtiin aussifirman eli ARB:n kanssa.

Ulkonäkö on saanut viitteittä selvimmin Lexuksen heksagoni -muotoilusta. Siitä, joko pitää tai ei. Sisustus on mennyt aimo harppauksen eteenpäin ja keskikonsolia hallitsee nykytyyliin kosketusnäyttö. Nykyajan vimpaimet ovat tulleet Tacomaankin. Löytyy aktiivista cruisea, adaptiiviset ajovalot, kaistanvaihtia, törmäysvaroitinta, kameroita eteen, taakse ja sivulle jne…Ajettavuuden kannalta on mielenkiintoista nähdä miten hydraulisen ohjaustehostimen vaihtuminen sähköiseen on vaikuttanut ohjaukseen. Yleensähän on pidetty hydraulista tehostusta varsinkin maastossa sinä ainoana oikeana. TRD Pro malli on saanut IsoDymanic Performance -istuimet, joissa on iskunvaimennus teräviä iskuja vastaan sekä kallistelussa niiden pitäisi tukea paremmin kuin perinteisten penkkien. Vaimennus pysty- ja vaakasuuntaan hoidetaan neljällä iskunvaimentimella, jotka on rakenneltu penkkiin kiinni. Toyotan mukaan vaimennus estää niska- ja selkäkipuja Offroad -päivän jälkeen. Ensivaimennus säädetään kuljettajan ja/tai apukuljettajan painon mukaan ja vaimentimia voi hieno säätää erillisillä nupeilla. Penkeissä on myös kaksi eri perusasentoa eli on-road/offroad. Näiden lisäksi penkeissä on ilmastointi ja muut säädöt ristiseläntuki, reisituki jne….

Tacomassa on perinteinen tikapuu runko, edessä ovat päällekkäiset A-tukivarret, mutta takana on kaksivaihtoehtoa jäykän akselin tuentaan. Halvemmissa malleissa on jäykkä akseli lehtijousin ja malliston huipulla olevissa TRD Pro:ssa ja Trailhunterissa on kierrejouset ja monivarsituenta. Perusmalleissa on FOXin perusvaimentimet ja seuraavassa portaassa on mallista riippuen Bilsteinit lisäsäiliöllä tai sähköisesti säädettävät FOXit. Malliston huipulla TRD Pro:ssa vaimennus hoidetaan FOXin säädettävin bybass -vaimentimin ja Trailhunterissa on ARB:n Old Man Emut. TRD Pro:ssa ja Trailhunterissa saa lisäksi etuvakaajan irroitettua jeepin tyyliin.. Toyotan mukaan se tuo 10% lisää liikkumavaraa akselille. Levyjarrut löytyvät edestä ja takaa läpi malliston. Takavakaajan irrotus vaatii pari lenkkiavainta ja auton alle menemisen.

Tacoman ohjaamo mallit ovat 2 -ovinen Extra Cab tai 4-ovinen Double Cab. Extra Cabissa on etupenkkien takana lukittavat tavaralaatikot. Lavan pituudeksi voi valita joko 1,5 metrisen tai 1,8 metrisen. Kantavuutta luvataan 775kg ja vetokoukun kiinni saa laittaa max. 2.900kg trailerin. Arvot ovat pienentyneet nykymalliin nähden. Pienenä hauskana yksityiskohtana on, että takalavan luukun saa auki ja kiinni moottorilla sivuun piilotetun kytkimen avulla….

Pitkästä aikaa Tacoman saa nyt myös pelkästään takavetoisena, jolla on USA:n markkinoilla oma käyttäjäkuntansa. Manuaalivaihteisto on 6-lovinen ja varustettu kierrosluku sovittimella eli vaihteistoa voi käyttää ilman kytkintä. Automaatti on perinteinen sähköisesti ohjattu 8-lovinen. 4×4 -malleissa jakovaihteisto on kaksinopeuksinen ja sähköisesti ohjattu. Taka-akselilla on kitkalukko. Vain TRD Pro ja Trailhunter malleissa on sähköisesti kytkettävä 100% -lukko taka-akselilla. Jakolaatikossa on eri ajoalueita eli sand, mud ja dirt. Lisäksi on Land Cruiserista tuttu Crawl -moodi, jossa on nyt valittavissa eri nopeusalueita. Alamäkihidastin kuuluu pakettiin. Ensimmäistä kertaa Tacoman saa myös kiinteällä nelivedolla ja keskilukolla. Nimittäin Hybrid-versio on saatavissa vain kiinteällä nelivedolla.

USA:ssa perusmoottorina 2,4 -litrainen turboahdettu nelonen, joka on saatavissa kolmena eri tehoversiona 228hv/329Nm – 278hv/430Nm. Voisi olettaa, että myös Euroopan Hilux saa uusimman moottorin eli hybridin. Hybridin perusmoottori on 2,4 -litrainen turboahdettu nelonen, jota avustaa 36kW sähkömoottori. Yhdistelmä tuottaa 326hv/630Nm. Moottorin perässä on perusmalleissa 8-vaihteinen automaatti.

Tacomassa on etu-ja jättökulmat huonontuneet vrt. edelliseen malliin. Samoin maavara on pienentynyt ollen nyt maksimissaan 279mm. Perusmalleissa maavaraa on 216mm. Rengaskokona on huippumalleissa 33″ Goodyear Wrangler Territory RT, jotka ovat 18″ vanteilla.

Tacoman suhteen on mielenkiintoista Toyota yhteistyö australialaisen ARB:n Offroad -tarvike valmistajan kanssa. Ei siinä mitään, ei ARB:n osista ainakaan reilun 30 vuoden omakohtaisella kokemuksella voi mitään negatiivista sanoa. Paitsi hinta, se kirpaisee. Mutta, taittaa olla ensimmäisen kerran Toyotan historiassa, kun “tarvike”toimittaja otetaan mukaan suunnitteluvaiheessa ja tässä mittakaavassa. Ja Toyotan japanilaiset valmistuskriteerit tietäen, se on myös osoittaa ARB:n tuotteiden täyttävän nämä kriteerit. Se on paljon ja iso sulka ARB:n hattuun. ARB:n osuus on ollut lähinnä Trailhunter eli ns. overlanding –mallin jousituksen suunnittelussa ja miten se saadaan toimimaan, kun Tacomaan lastataan kahden viikon Australian aavikkoreissun tavarat kyytiin ja aussimallinen offroad -peräkärry kiinni vetokoukkuun. Selkeimmin ARB:n osuus näkyy iskunvaimentimissa, ne ovat Old Man Emut. Muuten ARB:n osuus näkyy vetopisteissä ja takana olevasta tukevasta teräspuskurista, edestä löytyy ARB:n snorkkeli, 2400W AC invertteri, kompressori. Lisävarustelista löytyvät lavasuojat, lavakopit ja kattoteltat. Onpa Tacomassa paikka myös ARB:n jääkaapille.

Tacoma tulee myyntiin jenkeissä vielä tämän vuoden syksyllä kahdeksan eri mallin voimin. Perusmallit ovat SR, SR5 ja TRD, jolloin takana on lehtijouset. TRD Sport, TRD Off Road, Limited, TRD Pro ja Trailhunter, joista takaa löytyy kierrejouset ja monivarsituenta. Hinnat lähtevät jenkeissä noin 28.000 eurosta ja kalleimman eli TRD Pro:n hintalapussa lukee 50.000 euroa. Euroopassa suosittua diesel -versiota ei jenkeissä ole saatavana. Sinänsä Land Cruiser 300:ssa, jonka platformiin Tacoma perustuu olisi tarjolla 3,3 -litrainen kahdella turbolla ryyditetty V6 -diesel ja 309hv/700Nm. Varsin mellevä kone Hiluxin keulille?

Kommentointi on suljettu.