Mitsubishi pisti pick-upinsa uusiksi

Mitsubishi julkisti Thaimaassa Bangkokin autonäyttelyssä uuden L200 pick-upin. Rakkaalla lapsella on monta nimeä eli mallia myydään myös nimillä Triton ja Strada. Kuudennen sukupolven Mitsu on kasvanut, tosin maltillisesti. Pituutta on tullut 15mm lisää (ollen nyt reilut 5,3m), leveyttä on tullut 50mm lisää reiluun 1,85 metriin. Akseliväli on kasvanut 30mm ollen nyt yli 3 metriä. Myös lavan pituus on kasvanut reiluun 1,5 metriin ja leveyttä on leveimmillään karvan alle 1,5 metriä. Aikaisemmin moitittu korkea lastauskynnys on taas laskenut 50mm 82 senttiin ja takapuskuriin on ilmestynyt askelma, helpottamaan lastausta. Vetokyky on myös kasvanut ollen nyt täydet 3.500kg. Auton painosta ja/tai lavan kantavuudesta ei Bangkokissa sanottu vielä mitään. Korivaihtoehdot ovat Single-Cab (jossa pisin lava), Club (ehkä suosituin meillä verojen takia) ja Double Cab (viiden hengen).

Tikapuurunko on säilynyt entisellään. Edessä on erillisripustus ja kierrejouset, kun taas takana mennään perinteisemmin lehtijousin. Mitsubishi ilmoitti lisänneensä etujousituksen joustovaroja eteen 20mm, korottamalla etutolppia. Takana joustoa on haettu uusista ja kevyemmistä lehtijousista, vastapainona iskunvaimentimien kokoa ja vaimennusta on kasvatettu. Levyjarrut löytyvät edestä ja takana mennään tutuin rumpujarruin.

Moottorina on tuttu 2,4 -litrainen diesel, nyt varustettuna kahdella turboahtimella. Eli toinen turbo on viritetty alakierroksille ja toinen yläkierroksille. Moottorista on ohjelmoitu kolme eri teho/vääntöversiota. Pienin on 148hv/330Nm, keskimmäinen työntää 181hv/430Nm ja tehokkaimmasta otetaan 201hv/470Nm. Konehuone on tosin niin täynnä, ettei esim. toiselle akulle ole tilaa. Moottorin jatkeena on Aisin tekemä 6-vaihteinen automaatti, perässä tulee 6-vaihteinen manuaaliaski. Jakovaihteisto on Jatcon tekemä ja uutuudessa on käytössä Mitsun Super Select 4WD-II -systeemi eli ajoon löytyy 2-vetoinen, 4-vetoinen (nopea), 4×4 -vetoinen (nopea ja voimanjako 40/60) sekä 4×4 -vetoinen (hidas, voimanjako 50/50). Keskilukossa on myös ominaisuus, jolla se ajettaessa 4×4 -road modessa, lukko vapauttaa keskuslukkoa esim. käännöksissä. Tällä, koitetaan saada kääntöympyrää pienemmäksi. Lisäksi eri ajoalueita löytyy vähän joka lähtöön normaali, eko, ruoho, kivikko, hiekka, muta ja lumi. Takana löytyy tasauspyörästöstä kitkalukko. Mitsun pick-upissa on myös Lancer Evo 4:ssa esitellyn AYC:n eli aktiivinen kaarreajon hallinta, joka käytännössä jakaa vääntömomenttia kaarreajossa sinne missä sitä tarvitaan neljän pyörän suhteen. Sillä, vähennetään aliohjautuvuutta ja taas kaarteesta lähdettäessä se lisää takapyörille vääntöä. AYC:n yksi muunnos on jo käytössä Mitsun Eclipse Cross SUV-maasturissa. Nykyajan vaatimat elektroniikka vimpaimet löytyvät Mitsusta vakiona.

Ulkonäöstä voi olla monta mieltä. Tiettyä ronskiutta ovat japanilaiset hakeneet ja samalla LEDit on saatu nokalle. Pieni lapsus on sattunut peruutuskameran asentamisessa. Sitähän monesti käytetään esim. kun peruutetaan vetokoukkuun. Mitsun takakamera ei sijaitse takaluukussa keskilinjalla vaan sivussa, joten kuva on vääristynyt. Kaipa siihen omistaja-asteella tottuu ja osaa arvioida. Sisällä verhoilun tasoa on nostettu, huipulla löytyy jopa mokkanahka -verhoilua. Mitsu on pitäytynyt perinteisissä kytkimissä (hyvä) ja info -näyttö on lainattu suoraan Outlanderista vähän kasvatettuna.

Mitsun myynti Aasiassa alkaa elokuussa ja Eurooppaankin ollaan tulossa. Sama malli tulee myöhemmin ulos allianssin (Renault-Nissan-Mitsubishi) toiselta jäseneltä Nissan Navara -merkkisenä. Mitsubishin myynti ja koko merkin jatkaminen yleensä Euroopassa on ollut tilassa jatkuu/ei jatku/jatkuu osittain, nyt tilanne vaikuttaa asettuneen jatkuu vaihtoehdon alle. Samaan aikaan Suomen maahantuoja on ollut varsinaisessa ruletissa. Huhtikuussa 2023 tuli asiaan todennäköisesti pysyvä ratkaisu, kun Euroopan jätti eli Hedin Automotive osti kokonaisuudessaan Delta Motor Groupin ja mukana kaupassa tuli Mitsubishin maahantuonti. Nyt, takana on ainakin taloudellisia muskeleita.

Tilaisuudessa varmennettiin myös, että Mitsubishin tehdasteam eli Ralliart palaa erämaaralleihin uudella pick-upilla Mitsubishi Triton XRT. Ensimmäinen koitos on elokuun puolessa välissä ajettava Asian Cross Country Rally 2023. 2.000km pitkä reitti kiertelee Thaimaan ja Laosin viidakoissa. Lähtö on Pattayan turistikeskuksesta ja päättyy viikon päästä Laosin Pakseen. Dakar -ralli vuodenvaihteessa on seuraava koitos. Erämaa rallisarja eli FIA:n Cross-Country -sarja on kovassa nosteessa, ilmoittihan Ford jo aikaisemmin tulevansa myös sarjaan tehdasteaminä allaan Ranger Raptor. Tilanne tuo taas lisää pilviä Fordin jatkamiselle WRC -rallisarjassa. Jos WRC jää kahden tehdasteamin (Hyundai/Toyota) varaan niin tulevaisuus ei näytä ruusuiselta.

Kommentointi on suljettu.