Jeep Gladiator esiteltiin!

Los Angelesin autonäyttely avattiin Amerikan tyyliin näyttävästi vaikka autoteollisuudella on edessään historiansa suurimmat muutokset. LA:n autonäyttelyä eivät varjostaneet Trumpin uhkailut kauppasodasta, GM:n ilmoitus 15.000 työpaikan vähentämisestä tai pienemmässä mittakaavassa Jaguar/Land Rover ilmoitus 500 hengen irtisanomisesta Wolverhamptonin moottoritehtaalta ja tehtaan laittaminen seisokkiin…hyviä uutisia on autoalalta tullut harvakseen viime aikoina.

LA:n autonäyttelyn tähti oli Jeep Gladiator, neliovisen Wranglerin pohjalle tehty pickup. Joka sijoittuu jenkeissä huimassa kasvussa olevaan mid-size pickup –luokkaan. Gladiator -nimi tulee historiasta, jolloin vanhasta sotaratsusta Jeep Wagoneerista tehtiin pickup -mallia. Edellinen pickup Jeepillä oli Cherokeehen perustunut Comanche, jonka valmistus loppui 1992. Suomessa harvinainen, mutta ainakin yksi yksilö on Espoossa, Jeep Servicen eli Autohuolto Jamantin omistuksessa ja päivittäisessä työkäytössä. Gladiator perustuu siis 4-ovisen Unlimited Wranglerin rungolle, jota jatkettu metrin verran. Pituutta Gladiatorilla on 5,5 metriä, leveyttä 1,87 metriä ja akseliväli on kasvanut 3,5 metriin eli se on karvan alle 80 cm pidempi kuin neliovisen mallin. Jatkamisella on saatu lavan pituudeksi 1,5 metriä, kantavuudeksi 725 kg. Lavan leveys kapeimmalta kohdalta eli lokasuojien kohdalta on 114 cm. Eurolava mahtuu kyytiin. Vetokykyä puolestaan riittää, jenkeissä saa vetää 3 500 kg kuormaa, joten toivottavasti Euroopan malleissa säilyisi tuo 3 500 kg koukku.

Mallivaihtoehtoja on Sport, Sport S, Overland ja Rubicon. Aluksi korivaihtoehtoja on kaksi eli kovakattoinen hardtop tai sitten soft-top. Soft-Topista on helppo tehdä todellinen cruisailu -malli, sillä ovet saa irti ja tuulilasin saa käännettyä alas.

Alustasta löytyvät suorat Dana 44 -akselit, kierrejouset joka nurkasta ja taka-akseli on tuettu RAM 1500:sta lainatulla viisilinkki -tuella. Jenkeissä nokalla hyrrää Pentastarin V6, 285hv(210kW)/353Nm. Pentastarin saa joko 6-vaihteisella manuaalilla tai 8-lovisella automaatilla. Vuoden 2020 aikana tulee jenkeissä saataville 3.0 -litrainen V6-diesel. Mikä on Eurooppa version moottori on hyvä kysymys? Sport, Sport S ja Overland -tasolla on moottorin jatkeena alennusvaihteisto ja Jeepin Command-Track -nimellä kutsuttu 4×4 -systeemi. Taka-akselille on saatavissa Track-Lokin kitkalukko. Rubiconissa on nelivetosysteeminä Rock-Trac, 100% lukot edessä ja takana, sähköisesti irrotettavat vakaajat, FOXin säädettävät vaimentimet ja vakiona 33”x17” maastorenkaat (esittelymallissa Falken Wildpeak M/T) . Rubiconissa on myös vakiona hitaammat välitykset niin jakolaatikossa kuin perissäkin (molemmissa 4.10:1). Paremmin maastoajoon sopivammat. Maavaraa löytyy 28 cm, mitä tarvitaan pitkän akselivälin vuoksi. Kahluusyvyys on vakiona 76 cm. Lavan alla on tila täysikokoiselle aina 35” vararenkaalle. Vain muutama tunti ensiesittelyn jälkeen julkaisi Mopar 200 eri lisävarustetta sisältävän katalookin Gladiatorille. Ensimmäisinä tietysti korotussarjaa, snorkkelia, pohjapanssareita, lavakatteita jne…

Jenkeissä Gladiator tulee myyntiin keväällä 2019 ja tulo Eurooppaan? Gladiatorit tehdään Toledossa, Ohiossa.

Vastaa