Jeep Compass uudistui kokonaan

Jo kerran lakkautusuhan alla ollut Compass/Patriot -mallisto sai uuden mahdollisuuden. Varmasti osasyy oli Jeep babyn eli Renegaden myyntimenestys. Jeepillä huomattiin, että Jeepin ei tarvitse olla aina niin “rugged”. Uusi Compass korvaa Patriot -mallin ja tulee kivenkovaan C-segmentin SUV -luokkaan (Quashai, RAV4, Kuga…). Jeepin valikoimassa Compass tulee Renegaden ja Cherokeen väliin. Compass perustuu Renegadesta olevaan pohjalevyyn, jota on jatkettu. Jeep kutsuu sitä nimellä “Small U.S. Wide”.

Ulkonäöltään uuden Compassin tunnistaa heti uuden muotoilusukupolven Jeepiksi. Grand Cherokeen tyylinen maski, kun taas takaosan muotoilu on saanut Cherokeesta innoitusta. Syyttä ei Compassia sanota mini Grand Cherokeeksi. Vaikka auto on mitoiltaan esim. Cherokeeta pienempi niin jenkit ovat jo mitanneet Compassin olevan takatiloiltaan ja tavaratiloiltaan Cherokeeta isomman ei paljon, mutta kuitenkin. Ensimmäisten US arvioiden mukaan myös äänieristystä on parannettu huomattavasti verrattuna esim. Renegadeen. Sisustusta on myös päivitetty vastaamaan nykyistä Jeep -lookia isoine kosketusnäyttöineen ja uusittuine kojetauluineen.

Compass on ns. maailman auto, joten moottori/voimansiirto vaihtoehtoja on kokonaista 17 kappaletta, mukana ovat myös flex/fuel- ja maakaasu -käyttöiset voimanlähteet. Vaihteisto vaihtoehtoja on kolme: 6-vaihteinen manuaali, 6-vaihteinen automaatti (etuveto -versiot) sekä 9-vaihteinen automaatti (nelivetoversiot). Varustetasoja on Sport, Limited, Latitude ja Trailhawk. Compassia saa pelkästään etuvetoisena tai varustettuna Jeepin Active Drive I -nelivedolla. Trailhawk -mallissa on Active Drive Low neliveto -systeemi eli hidas ykkönen maastoa varten. Compassia tehdään neljässä eri maassa Brasiliassa, Meksikossa, Intiassa ja Kiinassa. Intiassa tehdään pääasiassa oikealta ohjattavat mallit, Kiinan tuotanto keskittyy Kiinan markkinoille ja Eurooppaan Compassit tulevat pääosin Meksikosta ja osittain Brasiliasta. Compass esiteltiin meneillään olevassa Los Angelesin autonäyttelyssä ja ainakin jenkeissä on vastaanotto ollut erittäin myönteinen. Eurooppaan malli saapuu vasta kesän 2017 jälkeen, jolloin selviävät myös moottorivaihtoehdot. Toivottavasti maakaasuversio nähdään Suomessakin.

Alla oleva video on Los Angelesin lanseerauksesta Jeep -pomo Mike Manleyn pitäessä puhetta. Video on ehkä näin Auto 2016 näyttelyn jälkeen hyvä esimerkki kuinka hommat tehdään rahalla näyttävästi ja aikaa menee alle 15min.

https://www.youtube.com/watch?v=h1nDyWhwKa8

Vastaa