Jaguar Land Rover antoi tulosvaroituksen

JLR eli Jaguar Land Rover ilmoitti siirtyvänsä Birminghamin tehtaalla kolmipäiväiseen työviikkoon. Birminghamissa tehdään Jaguarin eri bensiini- ja dieselkäyttöisiä malleja ja niiden kysyntä on hiipunut varsinkin päämarkkina-alueella jenkeissä. Myöskin perinteisellä Solihullin tehtaalla ollaan varpaisillaan, sillä uuden Discoveryn valmistus siirtyy Slovakian tehtaalle syksyn aikana. Solihullista on jo irtisanottu huhtikuussa tuhat työntekijää. Korvaajiksi ajateltujen hybridien -mallien valmistaminen siirtyy myös viimeisten tietojen mukaan Itävallan ja Slovakian tehtaille.

Jaguar/Land Rover teki alkuvuonna surkean tuloksen, sen voitto tippui -49% viime vuodesta ja se tärkeä mittari paljonko valmistetusta autosta jää tuottoa tippui 3.8%:iin, kun esim. saksalaiset BMW ja Mercedes takovat 8-10% tuoton. Myynnin tippumiseen JLR löysi syyn diesel-autojen myynnin tyssäämisestä kuin seinään JLR:n päämarkkina-alueella Englannissa, jossa dieseleiden osuus on ollut 90% myydyistä Land Rovereista. Toisena syynä, JLR pitää epäselvää Brexit -tilannetta, joka on lamauttanut kuluttajien ostotaipumukset briteissä. UK:n automyynti on nyt samalla tasolla kuin vuonna 2005. Tosin myös Eurooppa tasolla myynti takkuaa esim. kesäkuussa Land Rover putosi -25%. Kolmantena syynä JLR pitää punnan heikkoa kurssia verrattuna euroon ja dollariin.

Sen, minkä tehdas jättää mainitsematta on täksi vuodeksi muuttunut jälleenmyyjä politiikka. Viime vuonnahan tehdas ilmoitti, että Jaguar/Land Rover -jälleenmyyjällä ei saa olla muita merkkejä myynnissä. Samoiten tuli hyvinkin tiukat määräykset miltä myymälä saa näyttää. Näin monimerkki Suomessa tämä tarkoitti, että jäljelle jäi kolme myymälää Vantaa, Tampere ja Turku. Suomi ei ole yksin. Balttian maita hoidetaan yhdestä Tallinnan myymälästä. Italiassa missä on vahva Land Rover -pohja on jäljellä neljä jälleenmyyjää, Ranskassa 14 ja automyynnin veturimaassa eli Saksassakin vain 26. Ei tarvitse olla mikään insinööri, kun ymmärtää mikä merkitys tuolla on myyntiin.

JLR:n omistava Tata Motors ilmoitti, että tuotantoa siirretään lähemmäksi ostavia asiakkaita. Tämä tarkoittaa tuotannon kasvattamista Itävallassa Magna-Styerin tehtailla, jossa nyt tehdään Jaguarin E-Pace ja I-Pace -malleja. Slovakian Nitrassa avautuvalle uudelle tehtaalle tulee myös muitakin malleja kuin uusi Discovery 5. Kiinan Changhunissa tullaan valmistamaan Jaguarin E-Pace ja I-Pace -malleja sekä Discoveryn Sport ja Range Rover Evoque -malleja. Tuodaanko Kiinasta autoja sitten esim. Eurooppaan? Kysymys jäi viellä vaille vastausta. Kannattavuuden parantamiseksi myös osien valmistusta siirretään halpatuotanto maihin eli Kiinaan, Unkariin ja Slovakiaan. Nykyään Jaguar Land Rover osatuotannosta 50% tehdään Englannissa ja 40% tulee EU alueelta. Eli JLR työllistää huomattavan määrän alihankkijoita briteissä.

JLR:n kehitti oman Ingenium -nimellä kulkevan moottorisarjan, nähtävästi sillä oli aika kallis hintalappu, koska jatkossa pyritään moottorien valmistuksessa yhteistyöhön vrt. vanha yhteistyö Fordin kanssa.

Tata Motors ei ottanut kantaa mitä muutokset vaikuttavat JLR:n Englannin tehtaiden työllisyyteen. Sen sijaan Jaguar/Land Roverin toimitusjohtaja Ralf Speth ilmoitti viikko sitten julkisuuteen ”keskustelunsa” sisällön pääministeri Theresa Mayn kanssa. Speth oli ilmoittanut, ettei voi taata yhdenkään JLR työpaikan jäämistä Englantiin, jos Brexit tapahtuu ilman sopimusta EU:n kanssa.

Vastaa