Ford F-150 Lightning -sähkön voimalla-

Sähkökäyttöiset pickupit ovat tulossa polttomoottori pick-uppien rinnalle jenkeissä pikkuhiljaa. Sillä puolestaan on oma merkityksensä, ovathan pickupit olleet jenkkien eniten myydyimpiä malleja jo kymmeniä vuosia. Alkuun oli pickup markkinoille tulossa uutta yrittäjää monestakin uudesta yrityksestä, mutta pikkuhiljaa ne ovat tippuneet pois ja ainakin jotkut sijoittajat ovat saaneet näpilleen yrittäessään kerätä pikavoittoja sähköauto firmojen kurssinoususta. Viimeksi Bollinger ilmoitti, että luvattua Bollinger B2 pickup -mallia ei koskaan tule. Yhtiö keskittyy jatkossa raskaamman kaluston sähköistämiseen, sen tarkemmin avaamatta.

Sähköautojen massavalmistus

Ensimmäisenä pick-up EV markkinoille ehti uusi valmistaja eli Rivian R1T ja joulukuussa 2021 tulivat ulos ensimmäiset GM:n Hummer EV:t ja jatkoa on tulossa. Ford F-150 Lightning pick-upin valmistus alkaa Fordin mukaan toukokuussa 2022 ja Chevrolet ilmoitti saavansa Silverado EV pick-upin tuotantoon vuonna 2023. Alussa “kuka ehtii ensin?” hyvissä asemissa olleen Teslan Cybertruck pick-upin kohdalla on Tesla siirtänyt kokoajan aloitusvuotta ja viimeksi Tesla puhui vuodesta 2022. Nyt on annettu ymmärtää, että ns. “rajoitettu tuotanto” sinänsä mielenkiintoinen termi alkaisi 2023 keväällä. Aika näyttää, nähtävästi Star Wars muotoilun pick-upin saaminen massatuotantoon vaatii paljon ajateltua isompia muutoksia. USA:n kolmanneksi suurin eli Chrysler jäi ns. lähtötelineisiin ja niinpä Chryslerilta on tullut hyvin epämääräisiä lupauksia aikaisintaan 2024 vuodelle.

Jenkeissä sähkömallit tulevat polttomoottori mallien rinnalle Fordilla ja Chevroletilla. Ja Ford pystyy tarjoamaan toukokuussa melkein täyskäden siihen, minkä lajin polttoainetta haluaa asiakas pick-upinsa käyttävän. Fordilta löytyy perinteisten bensan, dieselin lisäksi myös maa/biokaasu- ja sähkömallit. Eurooppaan uusia sähkömalleja saadaan odottaa tovi. Ford ilmoitti jonossa olevan reilut 200.000 ennakkotilausta, Hummer EV:n jono on myös parin vuoden mittainen ja Silverado EV:n Launch Edition -malli myytiin loppuun 12 minuutissa. Joten Eurooppaan näiden sähkömallien tuleminen voi viedä hetkisen, ensimmäisenä voi ehtiä Rivian, joka käy nyt kolmen valtion (Englanti, Hollanti ja Serbia) yrityseduista kauppaa. Huutokaupan voittaja saa sähköautotehtaan. Mutta katsotaanpa hieman lähempää Fordin sähkömallia, mitä Ford tarjoaa ja mihin hintaan. 

F-150 Lightning SuperCrew

Ford F-150 Lightning on saatavissa vain 5-hengen SuperCrew Cab -mallina, jolloin pituutta löytyy 5,91m ja leveyttä 2 metriä (peilit lisäävät 20cm molemmin puolin). Varustetasoja löytyy neljä Pro (37.928e), XLT (50.263e), Lariat (64.021e) ja Platinum (86.223e). SuperCrewissä lavan pituus on 1.70m ja kapeimmalta kohdaltaan eli takalokasuojien välissä leveyttä on reilut 1.2m. Lavan kantavuus ja vetokyky on riippuvainen puolestaan valitusta akkukennoston koosta. Pienemmällä akulla 98 kWh on kantavuus 907 kg ja isommalla 131 kWh akulla on kantavuus 816 kg, päinvastoin käy maksimi peräkärryn painolle…pienemmällä akulla se on 3.500 kg ja 131kWh akkukennostolla vetokykyä on aina 4.500kg asti. Fordissa on lisäksi edessä konepellin alla 400 litran tavaratila, jonka kantavuus 180kg.

Alustan suhteen on suurin muutos. Nimittäin edessä ja takana on erillisripustus. Edessä löytyvät päällekkäiset kolmiotuet, kierrejouset ja vakaaja. Takaa löytyy monivarsituenta, kierrejouset ja vakaaja. Rengaskokona on vakiona Pro/XLT -tasoilla 32″ gummi 18″ vanteilla, Lariat/Platinium koko kasvaa tuumalla ja vannekooksi voi valita 20″ tai 22″. Maavarakin on jo ilmoitettu eli 22,6cm. Ei häikäisevä, mutta kohtuullinen. Kahluusyvyyttä luvataan yli 91 cm eli erittäin hyvä. Fordin akkukennostot on sijoitettu lattialle, mutta ne sijaitsevat vesitiivissä kotelossa. Sinänsä akkukennostot ovat perinteisiä Li-ion akkuja.

Kennostot ja lataus

Ford käyttää Lightningissa kahta sähkömoottoria eli molemmilla akseleilla yksi. Ford on aina nelivetoinen. Pro/XLT -tasolla on pienempi akkukennosto 98 kWh,joka tuottaa 426 hv/1051Nm, kun taas Lariat/Platinium on varustettu 131 kWh kennostolla, joka tuottaa 563 hv/1051 Nm. Myös toimintasäteessä on eroja, pienemmällä se on 370 km ja isommalla 483 km (USA:n EPA -standardi). Tietysti, kun tavaraa kuskataan on toimintasäde kokonaan muuta ehkä noin 50% pienempi. Fordissa on asia huomioitu fiksusti. Infonäytöstä löytyy tieto paljonko tavaraa on lavalla ja/tai vetokoukussa kiinni. Halutessaan Ford laskee tälle painolle uudet toimintamatkat. Fiksua. Eipähän tarvitse arvailla. Huippunopeudeksi ilmoitetaan 177 km/h ja 0-100 km/h vie 4.5 s. Kiihtyvyys on samaa luokka remmiahdetun RAM TRX:n kanssa, mutta Rivian R1T on näitä 1½ sekuntia nopeampi. Rivian R1T on myös maailman nopein pickup peitoten Shelbyn, Roushin ja Hennesseyn erikoismallitkin. Se, missä akkukennosto näkyy on paino, polttomoottorisen F-150 SuperCrew Cabin kokonaispaino on noin 2.100kg ja F150 Lightning painaa vähän yli 3.000 kg. Latausajaksi 150 kW latausasemalla Ford ilmoittaa reilut 40min (15%→80%), siirryttäessä 50 kW laturiin aikaa vierähtää 1½ -2 tuntiin. Sinänsä Lightning maksimi latausteho on vain 120 kW, näinä aikoina yllättävän pieni. Kolmivaihelataus on sitten yön yli latauksiin. Latauspistoke on yhtä huonossa paikkaa kuin Mustang Mach-E:ssä eli kuskin puolella lokasuojassa. Mustang Mach-E:n testissä havaittiin monien latausasemien kaapeleiden lyhyys. Nähtävästi latausasemien suunnittelijat lähtevät siitä oletuksesta, että pistoke on joko keulassa tai perässä. Muutenkin malli on perinteinen, eli pimeässä sinne ei näe ja talvella se täytyy lumesta. 

Perinteistä ulkonäköä

Ford on pitäytynyt perinteisessä F-150 ulkonäössä niin päältäpäin kuin sisältäkin. Verrattuna polttomoottori versioon, huomio kiinnittyy ensiksi isompaan multimedianäytöön, joka on samaa kokoa kuin Mustang Mach-E:ssä. Keskikonsolista saa keskelle työpöydän jne…Softapäivitykset Ford lupaa lennosta ja Ford on alkanut markkinoimaan Ford Pass -sovellusta omistajille esim. latauksien maksamiseen. Ford Pass -lataus on sinänsä fiksu idea eli yksi kortti kävisi kaikkien toimijoiden korttiin ja laskutus hoituisi Fordin kautta, idea on hyvä, mutta sen käytäntöön saaminen voi olla tuskien takana.

Lightningissä on useita virransyöttöjä (9,6 kW syöttö). Auto voi antaa virtaa useammallekin sähkölaitteelle, toisten autojen lataamiseen tai vaikkapa oman kodin virransyöttöön sähkökatkoksen aikana. Jottei oma akkukennosto mene tyhjäksi niin Lightningissä voi valita paljonko akkuun jätetään virtaa. Työkäyttöä ajatellen Lightning sisältää myös Fordin ns. työpöytä takaluukun.

“Puskurista puskuriin” takuuksi annetaan 3 vuotta/60tkm, ruostumattomuus takuu on 5 vuotta, voimansiirrolle 5 vuotta/100tkm ja akkukennostolle 8 vuotta/160tkm. USA:ssa sähköauton ostaa saa valtiolta muuten reilut 7.000e hyvitystä riippumatta siitä mitä sähköauto maksaa. Ford F-150 Lightning on tulossa Euroopan markkinoille eli myös Suomeen, mutta puhutaan aikaisintaan vuoden 2023 alusta? Kotimarkkinoiden tilausjonojen tyydyttäminen lienee nyt ensisijainen asia.

 

Kommentointi on suljettu.