Dakar 2018 – Peru jäi taakse

Viisi päivää Dakaria on takana ja täynnä yllätyksiä. Perussa ajettavaa osuutta Lima-Arequipa ei varmaan kukaan uskonut niin vaativaksi kuin mitä se loppujen lopuksi oli. Perun viisi päivää olivat 90% dyyniajelua, mutta dyynit olivatkin jotain muuta kuin oletettiin. Perun dyynien hiekka on erittäin pehmeää. Peugeot -kuljettaja Stephane Peterhansel kertoi, että dyynillä pysähtyminen merkitsi 90% myöskin kiinnijäämistä. Niinpä viiden päivän aikana varmaan jokainen kilpailija kaivoi kulkupeliään irti dyynihiekasta. Ja koskaan ei vielä ole nähty dyynin harjalle kaatuneita autoja kuin Perussa. Perun dyynit olivat myös jyrkkiä, reunan yli mentäessä saattoi edessä olla muutaman metrin pystysuora pudotus. Lisäksi dyynien välissä kulkevilla kanjoneilla saattoi olla pystysuoria aukkoja, vähän niin kuin hiidenkirnuja.

Suunnistus aiheutti myös suuria ongelmia. Dakarin lähtötavan mukaan edellisen päivän voittaja lähtee ensimmäisenä, laittoi navigoinnista vastaavat koville, varsinkin bike -luokassa. Suunnistusmissejä sattui useammalle. Eli Peru laittoi kilpailijat todella testiin, mutta kukaan ei valitellut enää WRC:n tyyppisestä nopeuskilpailusta. Huomenna reitti siirtyy Bolivian puolelle ja merenpinnalta noustaan aina yli 4 700 metrin korkeuteen totaalisesti eri olosuhteisiin. Nyt eivät El Ninon sääilmiön rankkasateet haittaa, sillä El Ninon jälki-ilmiöstä kärsivät nyt Pohjois-Amerikassa asuvat ja toisaalta Tyynenmeren toisella puolen olevat Filippiinit ja Malesia.

Bike -luokka

Bike -luokassa näyttää KTM:n vuosia jatkunut hallinta olevan ohi. Yamaha ja Honda ovat nousseet tasavertaiseksi kilpailijaksi. KTM kärsi kovan menetyksen, kun viime vuoden voittaja Sam Sunderland joutui sairaalaan, loukattuaan hypyn alastulossa selkänsä. Muita nimekkäitä keskeyttäjiä Joaquim Rodrigues (Hero), Adrien Metge (Sherco), Walter Nosiglia (Husqvarna).

Viiden päivän jälkeen kärjessä ajaa Yamahan Adrien van Beveren, hänestä Kevin Benavides (Honda) on jäänyt tasan minuutin. Itävallan Matthias Walkner on paras KTM:n tehdaskuljettaja vain 14 sekuntia Benavideksen takana. Walkner kirjoitti muuten juuri ennen Dakaria varsin rahakkaan jatkosopimuksen KTM:n kanssa aina vuoteen 2020 asti. Seuraava kaksikko Hondan Joan Barreda ja Yamahan Xavier De Soultrait ovat jääneet kärjestä 7. minuuttia. KTM kaksikko Toby Price ja Antoine Meo tulevat seuraavina. Bike -luokka on erittäin tasainen sillä 10. sijalla oleva Ricky Brabec (Honda) on jäänyt kärjelle vain 25 minuuttia. Muista tehdastalleista Husqvarnan ykköstähti Pablo Quantanilla ajaa sijalla 9. eli erinomaisissa asemissa. GasGasin Johnny Aubert on sijalla 13. ja paras Sherco -kuljettaja on Metgen kaatumisen jälkeen Juan Pedrero Garcia sijalla 15. Rookie -kuski espanjan Oriol Mena tuo Heroa sijalla 21. Ei tehdastalli kuljettajista on parhaana espanjan kokenut Gerard Farres Guell, joka tuo Himoinsa -tallin KTM 450 Rally Replicaa komeasti sijalla 8. Paras naiskuljettaja on odotetusti KTM:n tehdasteamissä ajava Laia Sainz sijalla 18. Bike -luokassa on myös tämä ns. tosimiesten luokka eli he ajavat ja huoltavat itse pyöränsä. Luokassa on käynyt kato, sillä viiden päivän jälkeen on ainoastaan 10 kuljettajaa on mukana. Marathon -luokka johtaa romanian Emanuel Gyenes KTM 450 Rally Replicalla. Gyenes on kärkeä perässä 16t 51”31′. Bike-luokka on viiden päivän jälkeen kokonaan avoin ja odottaa sopii Australian KTM -kuskin Toby Pricen kiihdyttävän vauhtia.

ATV -luokka

ATV -luokka oli kahden Yamaha -kuskin sekuntitaistelua aina tähän päivään asti. Nimittäin Sergey Kariyakin rullasi tämän päivän etapilla Yamaha Raptorinsa niin ettei mahdollisuutta jatkaa enää ollut. Samassa rytäkässä Sergeyltä myös murtui ranne, joten Dakar 2018 on ohi hänen osaltaan. Kariyakin keskeytyksen jälkeen Chilen Ignacio Casale johtaa ja hallitsee Quad -luokkaa. Quad -luokka on hyvin eteläamerikkalainen ja Yamaha -vetoinen. Casalen jälkeen rapiat tunnin perässä tulevat Alexis Hernandez (CHL), Pablo Copetti, Nicolas Cavigliasso, Gustavo Galleco ja Jeremias Ferioli (ARG). Puolan Rafal Sonik ajaa seitsemäntenä reilut puolitoista tuntia Casalea perässä. Paras ei Yamaha on hollannin Kes Koolen Barren Racerillä, sijoitus on kahdeksas, mutta kärkeen on jo matkaa melkein kolme tuntia. ATV -luokassa ajetaan myös 4×4 vetoisilla ja siinä johdossa on Argentiinan Daniel Mazzucco ennen puolan Kamil Wisniewskiä. Kokonaistilanteessa Mazzucco on sijalla 16. (5t 04”01′) ja Wisniewski sijalla 22. (6t 38”07′). Molemmilla on alla Can-Am Renegadet.

Auto -luokka

Autoissa on ollut katoa, tehdasteameistä eniten menetyksiä ovat kokeneet Minin X-Raid -talli ja Peugeot. Mini lanseerasi tämän vuoden Dakariin uuden Mini Buggyn. Kolmen uuden Buggyn lisäksi teamissä neljä kuskia ajoi paranneltua Mini Works Rallyeta. Minin panostus oli tänä vuonna varmaan suurin monin vuosiin. Viiden päivän jälkeen voi sanoa kisan olevan Minin kohdalta ohi ainakin, jos ajatellaan podium sijoituksia. USA:n kovasti hehkutettu moninkertainen Baja- voittaja Bruce Menzies veti Buggynsa kuusi-seitsemän kertaa ympäri 6 km lähdöstä. Toisen kisapäivän uhreihin kuuluivat myös Saudi-Arabian Yazeed Al-Rajhi ja Argentiinan Boris Farafulic, jotka onnistuivat kolaroimaan Mininsä keskenään keskellä aavikkoa. Neljäntenä päivänä Nani Roma veti oman Mininsä tyylikkäästi katolleen vähän ennen maalia, niin että Nani vietiin sairaalaan(ei kuulema ole luita poikki). Seitsemästä Ministä siis jatkaa vielä viisi, mutta millä sijoilla. Parhaana on satelliitti teamissä Orlenilla ajava puolan Jakob Przygonski sijalla 8, vajaa kolme tuntia kärjen perässä, Argentiinan Orlando Terranova ajaa sijalla 12. ja 4 tuntia kärjen takana, Mikko Hirvonen on sijalla 15. vajaat viisi tuntia kärkeä perässä, Chilen Boris Garafulic on sijalla 28. reilut 10 tuntia kärjen takana perässään Saudi-Arabian Yazeed Al-Rajhi. Suurin toivein matkaan lähteneen Mikko Hirvosen kisa on mennyt lähinnä auton irrottamiseen hiekasta. Kylmä fakta on se, että vaikka Hirvosella menisi kaikki putkeen, niin kuin neljäntenä päivänä, niin kärkivauhtiin (lue Peugeot) hän ei ehdi. Dakar 2018 ei varmasti ole mennyt tallipäällikkö Sven Quandtin toiveiden mukaan.

Peugeot lähti neljän auton voimin, joista kaksi on poissa pelistä. Cyril Despres rikkoi toissa päivänä Peugeotin takaripustuksen ja eilen Sebastin Loeb joutui keskeyttämään, kun dyyniharjanteen jälkeen tuli oletettua isompi pudotus. Auto jäi kiinni ja apukuljettaja Daniel Elena vietiin helikopterilla sairaalaan (häntäluu murtunut). Loebin toiveet Dakarin voittamisesta ainakin Peugeotilla valuivat samalla hiekkaan. Peugeotilla on silti viiden ajetun päivän jälkeen kaksoisjohto kahden kovan eli Stephane Peterhanselin ja Carlos Sainzin voimin. Cyril Despres jatkaa myös Dakaria, mutta hän on jo reilut 41 tuntia Peterhanselia perässä. Ajaminen on lähinnä kuriositeetti.

Peugeot kaksikon takana tulee sitten Toyota. Kolmen auton voimin järjestyksessä Ten Brinke, Nasser Al-Ayttiah ja De Villiers. Toyota armeija on jäänyt Peugeoteista reilun tunnin verran. Toyotien jälkeen tulee yksityistallin PH-Sportissa ajava arabiemiraattien sheikki Khalid Al Quassimi Peugeotilla. Hänen perässään tulee yllätysnimi eli italian Eugenio Amos SMS Buggylla kaksi tuntia kärkeä perässä. Martin Prokop on Ford Rangerilla yhdeksäs ja top-10 mahtuu vielä yksi buggy eli Ranskan Patrick Sijeyrol LRC Buggylla. Renault/Dacia Dustereista jatkaa enää yksi eli Carlos Souza ajaa sijalla 26. Kiinan Borgward -team menee ensikertalaiseksi todella hyvin, sillä paras Borgwarden on sijalla 13. Perun WRC-kuskin Nicolas Fuchsin ajamana. Yksityistalli Overdriven Toyotista on nopeimpana hollantilaisen Peter Van Merksteijn kuskaama Hilux. Sijalla 11. reilut kolme tuntia kärkeä perässä. Aika näyttää ottaako Stephane Peterhansel uransa 14. Dakar -voiton? Tuskin muita uhkaajia on kuin tallikaveri Carlos Sainz ja Gazoo Racingin Toyotat.

Side-by-side

Luokassa kärkipaikasta kisaavat Brasilan Reinlado Varela ja Perun Juan Ramos. Molemmilla on allaan Can-Am Maverickit. Heidän jälkeensä tulevat Polariksen RZR:t. Tosin kolmantena oleva Ranskan Patrice Garrouste on jäänyt jo puolitoista tuntia Can-Am kaksikolle. Yamahoille Dakar on ollut kärsimys. Vain kaksi jatkaa ja nekin yli 10 tunnin päässä kärjestä.

Kuorma-autot

Sen jälkeen, kun Dakar voittaja Gerard De Rooy (Iveco) ilmoitti jättävänsä Dakarin väliin ja kun samaan syssyyn tuli myös MAN-team Eurol/Vekan ilmoitus poisjäännistä pidettiin ensiarvailussa Dakaria lähinnä KAMAZin keskinäisenä taistona. Toisin kuitenkin kävi. Kamazitkin juuttuivat Perun dyyneihin. Kaksi nimekästä keskeyttäjää mahtuu myös joukkoon. Tsekin Alec Loprais Tatrallaan keskeytti tekniseen vikaan, ek 4:lla meni ensiksi ohjaustehostin ja matka loppui lopulta turboahtimen hajoamiseen. Renault Sherpalla matkaan lähtenyt Mammoet teamin ykkösnimi Martin Van Den Brink joutui myös keskeyttämään samalla ek:lla. Renaultista katkesi ensiksi vetoakseli ja lopulta hypyssä irronnut tukivarren pää teki reiän moottorin öljypohjaan. Kisa oli siinä.

Luokan johdossa on Venäjän Eduard Nikolaev, joka myös puolustaa viime vuoden voittoaan. Hänestä tosin vain minuutin päässä Argentiinan Federico Villarga De Rooyn teamiltä lainatulla Iveco Torpedolla. Tämä kaksikko on selvästi erottautunut muista. Sillä kolmantena tuleva valko-Venäjän Siarhei Viazovich on MAZillaan jäänyt jo 2½ tuntia. Seuraava parivaljakko tsekin Martin Macik (LIAZ) ja japanin Teruhito Sugawara (Hino) on jäänyt reilut 3 tuntia kärkikaksikosta. Reilun neljän tunnin päässä tulee KAMAZ -kaksikko Sotnikov ja Mardeev sekä Iveco -kaksikko Ardavichus ja Van Genugten. Top-10 mahtuu vielä yksityistalli Dakarspeedissä ajava Maurik Van Den Heuvel Scanialla. Buggyra Teamin Tatroille rallin alku on ollut raskas, siihen on mahtunut niin tekniikan kanssa taistelua, rengasrikkoja ja kiinni juuttumisia. Niinpä Buggyran Martin Soltys ajaa sijalla 11. ja ykköstähti Martin Kolomy ajaa sijalla 14. Luokan varsinainen yllätys on Siarhei Viazovichin sijoitus MAZilla, samoin kuin Sugawara ajaa elämän parasta Dakaria Hinolla. Samaa voi sanoa tsekkiläisellä LIAZilla ajavaa Martin Macikia. Liaz 111.154 -mallissa on Ivecon 13-litrainen diesel, joka antaa 970hv/4500rpm. Painoa LIAZilla on 8.500kg. Polttoainetta mahtuu matkaan hulppeat 800 litraa. Boliviassa odottavat kuitenkin täysin eri maastot kuin Perussa ja varsinkin rallin loppupuoli on sopinut Kamazeille.

Tänään reitti (447 km) jatkuu Perun Arequasta Bolivian La Paziin. Samalla tulee eteen Andien vuoristot, parhaimmillaan reitti kohoaa 4 700 metrin korkeuteen. Siinä otetaan sekä miehistä, että autoista mittaa. Reitin päätöspiste La Paz sijaitsee sekin 4 000 metrin korkeudessa. Ja huomenna La Pazissa vietetään Dakarin ainoa lepopäivä. Bolivia näyttää myös onko Gazoo Racing saanut Toyotat toimimaan korkeassa ilmanalassa, kahtena edellisenä vuonna Toyotat ovat kärsineet huomattavasti muita enemmän tehohävikistä juuri Andeilla.

311 thoughts on “Dakar 2018 – Peru jäi taakse

 1. Päivitysilmoitus: what does generic cialis look like

 2. Päivitysilmoitus: sildenafil manufacturer coupon

 3. Cavernous disfunction (ED) is the persistent inability
  to achieve or keep an hard-on sufficient for acceptable sexual functioning.1 According to information from the Massachusetts Bay Colony Male person Senescent Study, up to 52% of men ’tween the ages of 40 and 70 are stirred
  by ED.2 Founded on findings from the 2001–2002 Subject Health and Nutriment Exam
  View (NHANES), it is estimated that 18.4% of workforce in the U.S.
  who are 20 long time of historic period and aged hold ED. http://lm360.us/

 4. Päivitysilmoitus: http://cialistodo.com/

 5. Hey! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured
  I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe
  guest writing a blog article or vice-versa? My site discusses a lot of the
  same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other.
  If you are interested feel free to send me an email.
  I look forward to hearing from you! Awesome blog by
  the way! http://www.deinformedvoters.org/tadalafil-price

 6. I think what you published made a great deal of sense. However, think on this, suppose you wrote
  a catchier post title? I ain’t saying your information isn’t good, but suppose you
  added a title to maybe grab a person’s attention? I mean Dakar 2018
  – Peru jäi taakse | 4×4 Maailma is kinda vanilla. You could peek at Yahoo’s front page and see how they write
  post titles to grab people to click. You might add a related video or a related pic or two to grab readers excited about what you’ve got to
  say. Just my opinion, it would bring your posts a little livelier. http://www.deinformedvoters.org/vidalista-online

 7. Does Clomid fertility opiate really work? clomid is effective at inducing ovulation in women. In fact, when a lady-love’s however enigma is a fall short of of time-honoured ovulation then many fettle professionals much subscribe to the detest Clomid. When used correctly, it is believed that you’ll arrest having a bun in the oven within four to six months of dawn your treatment.

 8. Does Sildenafil make off bad. viagra without script pills may inert stint in the course of years after they’re first made. But the reduction in chemical occupation means that it won’t jog as well. Expired medications can also breed communicable mold or bacteria. As a oversight of thumb, viagra without a doctor prescription viagra without a doctors prescription and other medications play a joke on a shelf life of to 2 years.

 9. Can I eat rations after prepossessing how much does viagra cost. Again eating a socking repast face after you take an erectile dysfunction drug may not evermore be the excellent idea. If you assimilate keep sildenafil (viagra over the counter when will viagra go generic) with a high-fat spread, such as a steak dinner, it may peculate longer as a replacement for it to work. You can rob other ED drugs with or without food.

 10. I’ve been surfing online more than three hours as of late, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It is lovely value sufficient for me. In my view,”유흥” if all webmasters and bloggers made excellent content material as you did, the web will be much more useful than ever before.

 11. Excellent items from you, man. I’ve be aware your stuff prior to and you’re just too fantastic. I actually like what you have acquired here, ”키스방”really like what you’re stating and the best way by which you say it. You are making it enjoyable and you still take care of to stay it wise. I cant wait to learn far more from you. This is actually a tremendous site.

 12. I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, ”건마”it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, awesome blog!

 13. When Resolution Cialis Be Generic. When resolution generic Cialis be available. After a certificate of invention impugn was resolved in the summer of 2017, buy cialis from canada is expected to be at one’s disposal as generic tadalafil as prehistoric as September of 2018. In the past, buy cialis online with prescription was expected to be there brand-only until 2020.

 14. A middle school student, if he is only satisfied with flirting with pretty at the same table, then he will definitely not have a great future. Really good students should believe that there is Yan Ruyu in the book, and should make up their minds to marry the best female classic sex quotes in the future. Click:rape.

 15. All activities of all animals are governed by sexual desire. Males work hard and fight in order to get the right to mate with females. This is not entirely true, but, at least for people in love, Freud’s words are correct. Click:Porn sites.

 16. Päivitysilmoitus: tinder free trial

 17. A middle school student, if he is only satisfied with flirting with pretty at the same table, then he will definitely not have a great future. Really good students should believe that there is Yan Ruyu in the book, and should make up their minds to marry the best female classic sex quotes in the future. Click:rape.

 18. Sexual liberation will bring more happiness to some people, but it will also bring pain to others. I think some traditional ideas have their own advantages. The key is that everyone is willing to accept some kind of Level of equality concept. Click:Fuck you.

 19. When dogs are mating, they can’t be opened with sticks; when people are having sex, a little knock on the door outside can make them have no sexual interest. This is because animals only satisfy instinct, while human sex is full of rationality. Click:Gang rape.

 20. ボッテガヴェネタスーパーコピー専門店|ブランドコピー財布・バッグの通販、​スーパーコピー時計代金引換、シャネルiphone7ケース|ルイヴィトンiphone7 …

 21. Päivitysilmoitus: online dating sites with free chat

 22. ブランドスーパーコピー後払い,スーパーコピーブランド代引き.

 23. ボッテガヴェネタスーパーコピー専門店|ブランドコピー財布・バッグの通販、​スーパーコピー時計代金引換、シャネルiphone7ケース|ルイヴィトンiphone7 …

 24. I shot you. The chaos in society is misled by you senior intellectuals. Intellectuals are petty bourgeoisie without social consciousness and no high moral consciousness. Only recognize money. Click:Adult porn.

 25. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair, and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 26. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair, and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 27. A middle school student, if he is only satisfied with flirting with pretty at the same table, then he will definitely not have a great future. Really good students should believe that there is Yan Ruyu in the book, and should make up their minds to marry the best female classic sex quotes in the future. Click:rape.

 28. ボッテガヴェネタスーパーコピー専門店|ブランドコピー財布・バッグの通販、​スーパーコピー時計代金引換、シャネルiphone7ケース|ルイヴィトンiphone7 …

 29. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair, and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 30. ボッテガヴェネタスーパーコピー専門店|ブランドコピー財布・バッグの通販、​スーパーコピー時計代金引換、シャネルiphone7ケース|ルイヴィトンiphone7 …

 31. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair, and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 32. ブランドスーパーコピー後払い,スーパーコピーブランド代引き.

 33. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair,1 and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send you haha additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 34. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair,1 and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send you haha additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 35. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair,1 and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send you haha additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 36. Shou is only temporary, what’s wrong, and there is no saying that it will be kept for a lifetime. This is good for human health and quality. There are so many venereal diseases now. . Affect social development and eugenics. Click:rape.

 37. 威而鋼真實心得體驗ptt 威而鋼效果真的很屌,就怕女友試了回不去. 台灣老司機藥局2020-06-16. 近期在ptt板塊中看到很多鄉民在說威而鋼效果很屌. 所以我也來發文-威而鋼

 38. 威而鋼真實心得體驗ptt 威而鋼效果真的很屌,就怕女友試了回不去. 台灣老司機藥局2020-06-16. 近期在ptt板塊中看到很多鄉民在說威而鋼效果很屌. 所以我也來發文-威而鋼

 39. 基本上,藍色的威而鋼是有口皆碑的老藥,而黃色的犀利士則是藥效持久,至於樂威壯因使用劑量較低引起的副作用較少,為了台灣一年銷售額可望達數十億的市場-犀利士

 40. 犀利士又名他拉那非(英文名:cialisr、chinacialisr),是世界三大品牌壯陽藥–?美國禮來製藥廠出品,它的藥效長達三十六小時,威而鋼齊名,是性功能障礙的首選,犀利士

 41. 基本上,藍色的威而鋼是有口皆碑的老藥,而黃色的犀利士則是藥效持久,至於樂威壯因使用劑量較低引起的副作用較少,為了台灣一年銷售額可望達數十億的市場-犀利士

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *