DAKAR 2018 – Dream. Dare. Live It.

Vuoden 2018 Dakar on kokenut paljon muutoksia, paljonkin kritiikkiä saanut reitti on mennyt paljolti uusiksi. Dakar 2018 starttaa Perun pääkaupungista Limasta 6.1.2018 ja päättyy Argentiinan Cordobaan 20.1.2017. Matkaa kertyy yhteensä reilut 9.000 km, joista erikoiskokeiden osuus on reilut 4.500km. Erikoiskokeita on kaiken kaikkiaan 14, joista seitsemän puhtaita dyynejä. Dyynien osuutta on lisätty huomattavasti viime vuotuisesta. Boliviassa noustaan taas korkealle, viisi päivää vietetään yli 3.000 metrin korkeudessa. Dakar 2018 on järjestäjien mukaan ennen kaikkea tarkkaa suunnistusta vaativa kilpailu. Kilpailun ainoa lepopäivä vietetään Bolivian La Pazissa perjantaina 12.1.2018. Kilpailun pisimmällä erikoiskokeella (Uyuni-Tupiza) on mittaa reilut 500km ja sitä pidetään muutenkin yhtenä vaativimmista. 500km yli 3.500 metrin korkeudessa, hiekkadyynejä ylös ja alas. Reilut 350 pyörää, autoa, kuorma-autoa ja mönkijää lähtee tänäkin vuonna tavoittelemaan erämaarallien kuninkaan titteliä.

Pyörät

Bike -luokassa on seitsemän tehdastallia eli KTM, Honda, Yamaha, Husqvarna, Hero, Sherco ja Gas Gas. KTM lähtee viime vuoden voittajan Sam Sunderlandin johdolla, muutenkin tehdasteam on kivikova. Pitkästä loukkaantumisesta toipunut Australian Toby Price, Mathias Walkner, Antoine Meo, Laia Sainz ja Luciano Benavides. Uudistettu KTM 450 Rally on saanut kokonaan uuden moottorin ja moottorinohjausjärjestelmän, uuden rungon ja takahaarukan. Samoin polttoainetankkia ja muutamia paneeleita on muotoiltu uudestaan. KTM on tänäkin vuonna selvä voittajasuosikki.

Kovimman vastuksen KTM:lle antaneen Hondan tehdasteam. Paulo Goncalves, Michael Metge, Ricky Brabec, Kevin Benavides ja Joan Barreda on varmasti yhtä kovaa luokkaa kuin KTM:n team. Honda CRF 450 Rally on kokenut pieniä parannuksia, joten pyörissäkään ei pitäisi olla paljon eroa. Toivottavasti Hondan tie ei tyssää tyhmiin aikasakkoihin niin kuin viime vuonna.

Kolmas iso tehdastalli on Yamaha. Kuljettajien kärkinimenä toimivat tutut Adrien Van Beveren ja Xavier De Soultrait. Ns. kakkoskuljettajan virkaa hoitavat Rodnet Faggotter ja Franco Calmi. Tehdaspyörä Yamaha WR450F Rally onko kokenut muutoksia Dakaria varten. Moottorin modifikaatioista on vastannut GYTR ja esim. polttoainekartat on uusittu kokonaan. Akrapovic on valmistanut titaanista tehdyn pakoputkiston. Takatukivarsia on pidennetty 2 cm antamaan enemmän vakautta nopeille vauhtijaksoille. Paremman ajoasennon saamiseksi on polttoainetankkia muotoiltu uusiksi, etuiskunvaimentimet on vaihdettu Bos Suspensionin tuotteisiin ja takana ovat KYBit. Etulaikan kokoa on kasvatettu 300mm asti. Painoa pyörällä on 142kg (kuivapaino). Eli varsin kevyt peli.

KTM:n omistuksessa oleva Husqvarna lähtee kahden kuskin voimin. Ykköstähtenä tietysti Pablo Quintanilla ja toista kertaa starttaava Andrew Short. Andrew Short on kerännyt meriittinsä USA:n kivikovassa Motocross -sarjassa. Husqvarna FR450 Rally on kokenut pieniä muutoksia. Pyörää on kevennetty ja sen ajettavuutta vauhdikkaassa ajossa on myös parannettu. Ainakin Pablo Quintanilla on erittäin tyytyväinen FR450 Rallyn nykyiseen painokseen.

Sherco TVS lähtee kolmen tehdaskuskin voimin Dakariin. Ykköskuljettajana on Joan Pedrero ja häntä säestävät Ranskan Adrien Metge ja Intian Aravind Probhakar. Sherco TVS Apache RTR 450 on kokenut muutoksia lähinnä moottoripuolella. Nokka-akseli on uusittu ja samoin venttiilien ajoitus on säädetty uusiksi. Tällä on pyritty saamaan moottorin keskialueelle lisää tehoa, moottorin yläpäätä on myös muutettu lisätehojen saamiseksi Dakarin vauhtiosuuksille. Ainakin Joan Pedrero on asettanut itselleen tavoitteen olla kymmenen parhaan joukossa maalissa.

Hero lähtee Dakariin kolmen kuljettajan voimin. Portugalin Joaquim Rodrigues lähtee toiseen Dakariinsa (viime vuonna matka päättyi kaatumisessa saatuihin vammoihin), kun taas C.P. Shivashankar (47. sija Dakar 2017) lähteen neljänteensä. Kolmas kuljettaja Portugalin Oriol Mena lähtee rookiena ensimmäiseen Dakariinsa. Hero 450 Rally on käytännössä rakennettu saksalaisen virityspajan Speedbrainin toimesta. Hero ilmoittaa myös teholukemat. Yksisylinterisestä 450cc koneesta otetaan irti 54 hv.

Gas Gas lähtee kolmen nimekkään kuljettajan voimin. Dakarin ensikertalainen Christian Munoz on moninkertainen Espanjan motocross mestari, kun taas Johnny Aubert on kaksinkertainen enduron maailmanmestari. Aubertille Dakar 2018 on myös ensimmäinen. KTM:ltä Gas Gasille isolla rahalla siirtynyt Jonathan Barragan on puolestaan motocrossin moninkertainen maailmanmestari. Gas Gasille KTM:ltä on siirtynyt myös lajin elävä legenda eli tallipäälikkö Giovanni Sala. Sala on varsin luottavainen Gas Gas EC300 Rally pyörään ja samoin kuljettajiin. Gas Gas on panostanut tämä vuoden Dakarin ja ainakin odotukset tuloksien suhteen ovat kovat.

Mönkijät

Mönkijä -luokka on jaettu kahteen osaan: 2-vetoiset ja nelivetoiset. Kaksivetoisissa Yamaha Raptor jatkaneen voittokulkuaan niin ylivoimainen Yamaha on ainakin paperilla. Kuljettajaluettelo on komea…Kariyakin, Casale, Sonik, Copetti, Dutrie, Gonzales…kolmesta mukana olevasta Hondasta voidaan olettaa ainoastaan Walter Nosiglian pystyvän rikkomaan Yamaha rintamaan. Oman mausteensa tuovat Barren Racerillä ajava Kees Koolen ja tsekkiläistä Hawk 690 Ibox raaseria kuskaava Tomas Kubiena. Jos kaksivetoiset ovat Yamahan juhlaa niin nelivetoisissa juhlii Can-Am. Kaikki 14 matkaa lähtevää mönkijää ovat Can-Am Renegade -mallia. Ryhmä on sen verran tasainen, että kärkipään kuljettajia on aikaista veikata. Etelä-Amerikasta voittaja löytyneen Mazzucco, Carlos Pinto, Lopez…Wisniewski Puolasta tai Massey USA:sta voivat löydä kiilaa. Mutta viime vuonna nähtiin luokan arvaamattomuus.

UTV side by side

Viime vuonna UTV -luokka ajettiin ensimmäisen kerran omana luokkanaan. Vielä vähän epävirallisena… nyt luokka on nostettu samalle arvotustasolle kuin muutkin. Polaris on mukana ainoana ns. tehdasteaminä. XtremePlus Polaris Factory Team ajattaa viittä RZR 1000XT+30 UTV:tä. 1000XT+30 on rakennettu pelkästään erämaakisoja ajatellen XtremePlus Teamin toimesta. Moottorina on vapaasti hengittävä 999 kuutioinen, jonka jäähdytystä on parannettu, Variaattori ja vaihteisto ovat vakiot. Suurimmat muutokset on tupla-akkujen, isomman tankin ja kahden varapyörän saamisessa mukaan. Iskunvaimentimet on vaihdettu Reigerin -vaimentimiin. Muut muutokset koskevat lähinnä tukivarsien vahvistamisia. Itse jousitusgeometriaa ei ole muutettu. Rengaskokona on 30”x10”x14”.

Can-Am Maverick X3:lla lähtee neljä teamiä ja ensimmäistä kertaa mukana ovat myös Yamahat. Kolme teamiä ajaa Yamaha YXZ1000R:llä. Mielenkiintoista on, että vain yhdellä kuljettajalla on aikaisempaa kokemusta Dakarista, kaikille muille Dakar on se ensimmäinen. Se kokenut kuljettaja on Portugalin Camelia Liparoti. Hänelle 2018 Dakar on kymmenes, muut yhdeksän Dakaria on ajettu ATV -luokassa. Viimevuonna sijoitus oli 13. ATV -luokassa. Nyt on alla Yamahan tonninen sekventiaalivaihteistolla varustettu peli, jota ajetaan aivan eri tavalla kuin mönkijää.

Autot

Viimevuoden kolmoisvoittaja eli Peugeot lähtee tutulla nelikolla kisaan. Eli Stephane Peterhansel, Carlos Sainz, Sebastian Loeb ja Cyril Depress. 3008 DKR Maxi on paranneltu versio viime vuodesta. Se on nyt 10cm leveämpi, ollen sääntöjen maksimileveydessä 240cm. Kahdella turbolla varustettu 3.0 -litrainen V6 diesel antaa 340hv/5000rpm ja maksimivääntöä on luvattu 800 Nm. Moottorin perässä kuusi vaihteinen suorakytkentä laatikko. Huippunopeudeksi on Dakar -välityksillä saatu 200km/h. Kori on kokonaan hiilikuitua. Jousituksesta huolehtivat kierrejouset ja säädettävät iskunvaimentimet. Joustovaroja on 460mm. Pysähtymisestä puolestaan huolehtivat 355mm kokoiset levyt edessä ja takana. Vanteet ovat magnesiumista (17”x8,5”) ja renkaina ovat BFGoodrich All-Terrain T/A KDR2 -kisarenkaat, kokoa 37″x12,5”x17”. Dieseliä mahtuu kyytiin kerralla 400 litraa. Varsinaisen paukun Peugeot järjesti ilmoittamalla lopettavansa Dakar -ohjelmansa tämän Dakar 2018 jälkeen. Myöskin neljä huippukuskia on vapautettu siirtymään muille markkinoille Dakarin jälkeen. Ilmoitus antoi vain lisää pontta huhuille, että Peugeot olisi tulossa takaisin rallin WRC -sarjaan. Eikä esim. Sebastian Loeb suoraan kieltänytkään asiaa. Varsinaiseksi syyksi Peugeot ilmoitti järjestäjien suunnitteleman 2-vetoisten buggyjen a’la Peugeot kieltämisen jatkossa Dakarissa.

BMW:n tehdas team eli X-Raid Team lähtee matkaan seitsemän Minin voimin. Kokonaan uusi malli on Mini John Cooper Works Buggy eli Minin ensimmäinen takavetoinen, keskimoottorilla varustettu buggy. Buggyssa on käytetty Rallysta tuttua BMW:n 6-sylinteristä, 3.0 -litraista dieseliä varustettuna kahdella turboahtimella. Tehoja suora kutonen antaa 340hv ja vääntöä 800 Nm. Peugeot sai nyt viimeiseksi Dakar vuodekseen yhden kovan haastajan keskimoottori Hiluxin lisäksi. Buggya kuljettavat Suomen Mikko Hirvosen lisäksi Yazeed Al-Rajhi ja USA:n Bryce Menzies. Bryce Menzies on voittanut kolme kertaa USA:n Baja 500 -kilpailun ja hänellä on myös USA Offroad -sarjan SCORE mestaruus. Mikko Hirvosella on muutama tuhat koeajokilometriä takana ja hän kertoi 2-vetoisen olevan täysin eri ajettava kuin 4×4 Mini. Erot ovat suuret varsinkin nopeilla, mutta kuoppaisilla teillä. Buggy on huomattavasti parempi ajettava ja nopeampi kuin 4×4 Mini. Buggyn joustovarat ovat aivan eri luokkaa kuin 4×4 Rallyn ja pitää myös muistaa takapyöräluistot. Miinuspuolena tulee isojen dyynien ylittäminen. Ajotekniikka on kokonaan toinen ja Mikon ainoa kysymysmerkki on miten Mini Buggy selviää Perun ja Argentiinan pitkistä dyynijaksoista. Tuttua Mini John Cooper Works Rally autoa ajavat Argentiinan Orlando Terranova, Espanjan Nani Roma, Puolan Jakub Przygonski ja Chilen Boris Garafulic. 4×4 Miniin on tehty pieniä muutoksia, painoa on pudotettu 100kg ollen nyt 1850kg, joustovaroja on kasvatettu sääntöjen sallimaan maksimiin eli 280 milliin. X-Raidin tallipomo Sven Quandt on hyvin luottavainen 4×4 mallin suorituskykyyn ja luotettavuuteen.

Toyota Gazoo Racing lähtee mukaan kolmella tehdas autolla. Kuskeina toimivat vanha Dakar kettu ja voittaja Giniel De Villiers, Nasser Al Attiyah ja uutena miehenä Hollannin Ten Brinke, joka ajoi ennen Hiluxia Prodrive -tallissa. Ten Brinken kartturina toimii muuten Michel Perin, joka puolestaan muistetaan aikaisemmista Dakareista Mikko Hirvosen kartturina. Uusi 4×4 Hilux on kokenut suuria muutoksia. Lexuksen nokalta tuttua vapaasti hengittävän V8 -moottorin paikka on siirtynyt eteenpäin. Nyt se sijaitsee heti etuakseliston jälkeen. Siirron myötä koko jousitus on jouduttu suunnittelemaan uusiksi, moottorin ilmanottoa on parannettu ja autoa on saatu myös kevyemmäksi. Gazoo Racingin tallipomo Glyn Hall on tyytyväinen sääntömuutoksin, joilla vapaasti hengittävien V8 -koneiden ja turboilla vahvistettujen diesel -moottoreiden (lue Peugeot ja Mini Buggy) eroja on kavennettu. Ilmamäärän rajoittaminen on hyvin tehokas keino tähän.

Renaultin Duster Dakar Team lähtee kahdella Dusterilla Dakariin. Kärkikuljettajaksi on hankittu kokenut ja menestynyt Portugalin Carlos Souza, toista autoa kuljettaa Emiliano Spatarro. Dusterin menestys ei ole tyydyttänyt Renaultia ja Renault näyttää keskittyvän paljolti F1 -sirkukseen. Huhujen mukaan ranskalainen öljyjätti Elf ottaisi jatkossa Renaultin Dakar Teamin johtajuuden. Itse Dusteriin tehdyistä muutoksista ei ole hiiskuttu sanaakaan ulospäin.

Beiqi Foton Motors on kiinalainen autotehdas, joka valmistaa kaikenlaista pakuista kuorma-autoihin ja traktorista maansiirtokoneisiin. Foton herätti henkiin myös saksalaisen jo unohduksiin menneen Borgward -automerkin. 1960 -luvullahan Borgward tunnettiin erittäin laadukkaana autona. Muutamia on vielä Suomessakin jäljellä. Borgward on nyt nousemassa maihin Etelä- Amerikan automarkkinoille, keihäänkärkenä Borgward BX7, ajan mukainen SUV-maasturi. Dakar-Borgward BX7 kuljettavat Perun Nicolas Fuchs, joka on parempi tunnettu Ford Fiestan ratista WRC2 -kilpailuissa sekä Hollannin Erik Wievers.

Yksityistallit jäävät tänä vuonna selvästi tehdastallien varjoon. Overdrive -tallin vakiokuljettajista Al-Ayttiah siirtyi Toyotan tehdastalliin, Nani Roma siirtyi Minin tehdastalliin ja Erik Van Loon jättää Dakarin kokonaan väliin ja keskittyy välillä päätoimialaansa eli monialan yrityksensä Van Loon Groupin tehtäviin. Overdrive joutuu antamaan myös tasoitusta eli heidän Toyota Hiluxinsa perustuu vielä vanhaan neliveto-Hiluxiin. Overdrive -tallissa ajavat Argentiinan Lucio Alvarez, Ranskan Dakar-konkari Roman Chabot, Argentiinan Alejandro Yacopini, Hollannin Peter Van Merksteijn…niinpä ei ketään, jolla olisi mahdollisuus edes kärjen lähelle.

Dakarissa on myös se varjoon jäänyt vakioautoluokka, se varsinaisen luokka, jossa tiskiltä ostettava auto testataan. Viime vuonna sen voitti Christian Lavieille Toyota Land Cruiser 200 -mallilla, varsin ylivoimaisesti. Christian on nyt myös ajamassa vähän niin kuin nurkan takaa tehtaan palkkalistoilla (Team Land Cruiser). Autona on nytkin Toyota Land Cruiser VDJ 200.

Kuorma-autot

Negatiivinen yllätys oli Iveco/Petronas/De Rooyn keskittyminen Africa Eco Race erämaa rallin, joka pidetään 2.1-15.1.2018. De Rooy kritisoi voimakkaasti viime vuoden kisaa ja järjestelyitä, joten poisjäänti oli selvä jatko tälle. Jokatapauksessa iso isku Dakarille.

Africa Eco Race on noudattaa vanhan Dakarin kaavaa pienin muutoksiin. Rallin lähtöpaikka on Monaco, josta siirrytään kokoontumisajona Marokon Nadoriin, josta ralli varsinaisesti käynnistyy. Reitti kulkee Marokon, Länsi-Saharan, Mauretanian kautta Senegaliin ja maali on Senegalin pääkaupungissa Dakarissa. Vuoden 2018 Africa Eco Race -ralliin osallistuu reilut 100 kilpailijaa. Dakarin siirryttyä Etelä-Amerikkaan, loivat kaksi vanhaa ja tunnettua Dakar osallistujaa Africa Eco Racen eli rallin takaa löytyvät kolminkertainen Dakarin voittaja Rene Metge ja buggymies, kaksikertainen Dakar -voittaja Jean-Luis Schlesser. Eco -nimitys tulee hyväntekeväisyystyöstä, jota ralli harjoittaa maissa, joiden läpi ralli kulkee. Tällä hetkellä Africa Eco Race menee aikataulullisesti tarkoituksellisesti? päällekkäin Dakarin kanssa. Monacon startti on 31.12.2017 ja Senegalin Dakarissa pitäisi olla 14.1.2017.

Iveco Petronas De Rooyn Team kuitenkin osallistuu Dakarin, sillä Hollannin Ton van Genugten ajaa Teamin Iveco Powerstarilla. Toinen kysymys on paljonko hänestä on vastusta Kamaz-armeijalle Sotnikov, Mardeev, Nikolaev ja Shivbalov. Muita tuttuja Iveco kuljettajia ovat nyt Astana -tallissa ajava Kazakhstanin Artur Arcavichus ja Argentinan Federico Villagra Ypf Infinia Diesel -tallissa. Molemmat ovat saanet kisaa varten Ivecon Powerstarin De Rooyn Teamiltä.

Kamaz on saanut uuden 13 -litraisen suoran kutoskoneen Liebherriltä ja koneen sovittaminen tylppänokka Kamaziin vaati aika paljon muutoksia jousitukseen. Kamaz on esitellyt 4326 -mallin korvaajan ns. Kamaz-Torpedon, mutta sen kehitystyö valmiiksi kilpa-autoksi näyttää olevan hidasta. Torpedo on nykytyylin mukainen piikkinokka ja Kamaz myöntää kyllä sen edut, mutta kehitystyö on hidasta.

Valko-Venäjän MAZ lähtee Dakariin kolmen MAZ 5309RR voimin. Autoon on tehty hiukan muutoksia viimeisen Silk Way Rallyn jälkeen ja testaus on keskittynyt auton tehojen säilyttämiseen korkeassa ilmanalassa. Vaihdelaatikkoon on myös tehty pieniä muutoksia. MAZ on jo osoittanut kyvykkyytensä Dakarissa ja ykköskuljettajana lähtee Aleksandr Vasilevski, Siarhei Viazovich ajaa toista autoa ja kolmatta kuljettaa Aliaksei Vishneuski. MAZin tavoitteena on saada ainakin yksi auto podiumille.

Tatra -talleja on jäljellä enää kaksi. Buggyra Racing ja Alec Lopraisin Instaforex. Viime vuonna Tatroilla ajanut Riwald Dakar Team on vaihtanut Renaulteihin ja Bonvor Racing on lopettanut toimintansa kokonaan.

Alec Loprais lähtee Tatra Jamalilla eli piikkinokka Tatralla matkaan. Jamal on saanut uuden nimen ”Queen 69”. Paperilla auto kuuluu voittajasuosikkeihin. 950hv on puristettu 12.5 -litraisesta Gyrtechin turbolla ryyditetystä rivikuutosesta, vaihdelaatikkona 16-lovinen ZF:n manuaali, kisapaino 8.500kg, 50:50 painosuhde…viime vuonna Alec kärsi kardaaniongelmista, jotka eivät kestäneet kovaa rynkytystä. Nyt asia pitäisi olla kunnossa. Kokenut Loprais kuuluu voittajasuosikkeihin.

Buggyra Racing lähtee matkaan kolmen Tatran voimin. Ykköstähti on tietysti Martin Kolomy, joka ajaa Tatra Phoenixilla (tylppä nokka Tatralla). Häntä ovat tukemassa ensikertalaiset eli Martin Soltys Tatra Phoenixilla ja Pavel Vrnak Tatra 815 Fat Boy:lla. Viime vuonna matkaa hidastivat lukuisat pienet ongelmat, nyt niiden pitäisi olla muistoja vain. Buggyra teki viimeistely harjoituksen Dubain aavikolla ja ainakin sieltä kuului vain positiivista palautetta eli kaiken pitäisi olla kunnossa kovaan koitokseen.

Mammoet Motorsport lähtee kahdella Renault K520 -autolla. Tallin ykköskuski ja omistaja Martin van de Brink kokeili viime vuonna uutta pitkänokkaista Renault Sherpa CBH385 -mallia. Dakar oli vikojen sävyyttämää ja maalin tultiin liian monta kertaa hinaamalla. Seuraava yritys nokkamallille oli Silk Way Rally 2017. Tulokset eivät rohkaiseet, kaikki tallin autot keskeyttivät. Tämän vuoden Dakariin lähdetään kahdella Renault K520 -mallilla, joista viat on jo aikoja sitten ajettu ulos.

Japanilainen Hino -lähtee kahdella Hino 500 -autolla. Hinoja ajavat tutut isä ja poika eli Yoshimasa ja Teruhito Sugawara. Yhdeksi seuranta kohteeksi kannattaa valita Dakarspeed -tallissa Scania Torpedoa ajavaa hollannin Maurik Van Den Heuvel. Scania on kulkenut esim. Silk Way -rallissa ihan kärkitallien tahtiin.

Yksi suurista poisjääjistä on myös MAN -talli Eurol Veka, jonka kärkikuljettajat Hans Stacey ja Peter Versluis ajavat Africa Eco Race -kisassa. Kuorma-autoluokassa on kyllä reilut kymmenen MANia, mutta suurin osa niistä tallien huoltoautostatuksella esim. Peugeot, Overdrive ja MP Sports käyttävät MANia huoltoautona, joka voi antaa reitillä pika-avun. Mercedes ja Daf ovat pienien yksityistallien suosimia merkkejä, mahtuupa mukaan myös Euroopan pienvalmistajia eli tsekkiläinen LIAZ ja Alankomaiden Ginaf. Milloinkahan Sisu nähdään kapinoissa?

Dakarin 40 -vuotisjuhlaa varjostavat muutamien kilpailijoiden poisjäänti. Dakarin muuttaminen yhä enemmän nopeuskilpailu suuntaiseksi ei ole saanut kilpailijoilta paljon kannatusta. Tänä vuonna Perun mukaan ottaminen tuo lisää dyynipätkiä ja suunnistuksen osuutta on lisätty. Viime vuonna El Ninon aiheuttamat rankkasateet meinasivat vesittää koko kilpailun. Vuoden 2018 Dakar olisi säästymässä nyt El Ninolta. Boliviaan on kyllä luvattu sadetta suurin piirtein joka päiväksi, mutta mistään rankkasateista ei ole viime vuoden tapaan kysymys. Dakar on kuitenkin erämaarallien numero 1. Siitä kertovat tulokset, joiden mukaan Dakar on Formula F1 jälkeen seuratuin formaatti moottoriurheilu maailmassa. Kansallisuuksia on yhteensä 54 eri maasta ja nuorin osanottaja on 19 -vuotias Bike -luokassa ajava Argentiinan Juan Rojo. Dakar 2018 lähetetään 1.200 tuntia tv-ohjelmaa ympäri maailman 70 eri tv-kanavan voimin, toimittajia on akredoitunut vajaa 1.500 etc…eli kyseessä on enemmänkin kuin pelkkä ralli.

811 thoughts on “DAKAR 2018 – Dream. Dare. Live It.

 1. 83599 454346Wow, fantastic weblog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look effortless. The overall appear of your internet site is amazing, let alone the content material! 313943

 2. 165634 665419Aw, it was a really very good post. In notion I would like to devote writing such as this furthermore,?C spending time and specific work to produce an excellent post?- nonetheless so what can I say?- I waste time alot and never at all appear to obtain 1 thing completed. 683153

 3. 495731 74246Right after study some of the weblog articles for your internet site now, and that i really like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and are checking back soon. Pls consider my internet internet site too and inform me what you consider. 531700

 4. Somebody essentially help to make critically posts I’d state.

  This is the very first time I frequented your web page and so far?

  I amazed with the analysis you made to make this particular submit extraordinary.
  Great job!

 5. I was recommended this web site by my cousin. I am now not
  certain whether or not this post is written by means of him as no one else understand such special about my difficulty.
  You’re wonderful! Thanks!

 6. I’ve been surfing on-line more than 3 hours nowadays, but I
  never found any fascinating article like yours. It’s pretty worth enough
  for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will probably be much more helpful than ever before.

 7. Your style is so unique in comparison to other folks I’ve read stuff from.
  I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess
  I will just book mark this blog.

 8. I am extremely inspired with your writing skills and also with
  the layout for your blog. Is that this a paid topic or
  did you modify it your self? Anyway stay up the
  nice quality writing, it is uncommon to peer a nice blog like this one today..

 9. It is the best time to make some plans for the future and it
  is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 10. 591067 117686I dont normally take a look at these types of web sites (Im a pretty modest person) – but even though I was a bit shocked as I was reading, I was certainly a bit excited as properly. Thanks for producing my day 98346

 11. I do agree with all the ideas you have introduced on your post.
  They’re very convincing and can definitely
  work. Still, the posts are very brief for novices. Could
  you please extend them a little from subsequent time?
  Thank you for the post.

 12. I’ve been browsing online greater than 3 hours today,
  but I never found any attention-grabbing article like yours.

  It is lovely worth sufficient for me. In my opinion, if all website owners and
  bloggers made good content material as you did, the net shall be a lot
  more helpful than ever before.

 13. My developer is trying to convince me to move to .net from
  PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety
  of websites for about a year and am nervous about switching to
  another platform. I have heard very good things about
  blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress
  content into it? Any help would be really appreciated!

 14. Fantastic post however , I was wanting to know if you could write
  a litte more on this subject? I’d be very grateful if you
  could elaborate a little bit more. Appreciate it!

 15. My coder is trying to convince me to move to .net from
  PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several websites for
  about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there
  a way I can import all my wordpress posts into it? Any help would be
  really appreciated!

 16. This is very fascinating, You are an excessively professional blogger.
  I’ve joined your rss feed and stay up for seeking extra of your excellent post.
  Additionally, I’ve shared your site in my social networks

 17. Pretty component to content. I simply stumbled upon your web site and
  in accession capital to claim that I acquire in fact enjoyed account your
  blog posts. Anyway I’ll be subscribing for your feeds or even I achievement you access constantly rapidly.

 18. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you finding
  the time and effort to put this information together. I once again find myself spending a significant amount of
  time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 19. Hello there! This post couldn’t be written any better!
  Reading this post reminds me of my old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this article to him.
  Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 20. Thank you for some other excellent post. Where else could
  anybody get that kind of information in such a perfect way of writing?
  I have a presentation next week, and I am at the search
  for such info.

 21. Hello i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i
  read this post i thought i could also make comment due to
  this sensible paragraph.

 22. Very great post. I just stumbled upon your blog and wanted to mention that I’ve
  really loved browsing your blog posts. After all
  I’ll be subscribing for your feed and I hope you write again soon!

 23. you’re truly a good webmaster. The web site
  loading velocity is amazing. It sort of feels that you’re
  doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece.
  you have done a fantastic task in this subject!

 24. What i do not understood is in reality how you are no longer really a lot more neatly-preferred than you might be right now.
  You are so intelligent. You understand therefore considerably relating to this matter, made me
  individually believe it from a lot of varied angles. Its like women and men are not involved unless
  it is one thing to accomplish with Girl gaga!
  Your personal stuffs great. At all times deal with it up!

 25. Hi, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I’m attempting
  to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 26. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must
  say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting
  provider at a honest price? Thanks, I appreciate it!

 27. Excellent post. I was checking continuously this blog and
  I’m impressed! Extremely useful information specially the ultimate part 🙂 I care
  for such information a lot. I used to be looking
  for this particular information for a long time.

  Thanks and good luck.

 28. I simply couldn’t leave your site prior to suggesting that I extremely enjoyed the usual information an individual supply on your
  guests? Is gonna be again regularly to inspect new posts

 29. Hi there every one, here every one is sharing these familiarity,
  therefore it’s fastidious to read this website, and
  I used to pay a quick visit this webpage everyday.

 30. Asking questions are really fastidious thing if
  you are not understanding anything totally, however this post gives pleasant understanding even.

 31. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

  A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine.
  Please let me know where you got your theme.
  Thanks

 32. I really love your website.. Very nice colors & theme.
  Did you make this web site yourself? Please reply
  back as I’m looking to create my very own website and would love to find out where you got this from or exactly what the
  theme is called. Thank you!

 33. Hello! I’ve been following your weblog for a while now and finally got the bravery to go ahead
  and give you a shout out from Porter Tx! Just wanted to tell
  you keep up the excellent work!

 34. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉
  Cheers!

 35. Heya are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog
  world but I’m trying to get started and create my own. Do
  you require any html coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 36. Thanks for every other informative website.
  Where else may I am getting that type of info written in such an ideal approach?

  I’ve a undertaking that I am just now operating on, and I have
  been on the glance out for such information.

 37. I think what you typed made a bunch of sense.
  However, think about this, suppose you composed a catchier title?
  I ain’t suggesting your content is not good,
  however what if you added a post title that grabbed people’s attention? I mean DAKAR 2018 – Dream.

  Dare. Live It. | 4×4 Maailma is a little boring. You should look at Yahoo’s front page and note how they write post headlines to get
  people to open the links. You might try adding a video
  or a pic or two to get people interested about what you’ve written. Just my
  opinion, it might bring your blog a little livelier.

 38. I blog frequently and I really thank you for your content.
  Your article has truly peaked my interest. I am going to book mark your blog and keep
  checking for new details about once a week. I opted in for
  your RSS feed as well.

 39. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your
  blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 40. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and engaging, and without a doubt, you have
  hit the nail on the head. The issue is an issue that too few people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy that I came across this in my hunt for something regarding this.

 41. Hello there! This blog post couldn’t be written much better!
  Reading through this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I am
  going to send this post to him. Pretty sure he’ll have a good read.
  Thank you for sharing!

 42. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post.
  Also, I have shared your site in my social
  networks!

 43. I truly love your site.. Excellent colors & theme.
  Did you make this web site yourself? Please reply back as I’m trying
  to create my very own site and would love to learn where you got this from or exactly what the theme
  is named. Many thanks!

 44. I’ve been surfing online more than 2 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for
  me. Personally, if all website owners and bloggers
  made good content as you did, the web will be much more
  useful than ever before.

 45. Hi there, I discovered your website by way of Google even as searching for a
  comparable matter, your site got here up, it looks great.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, just turned into alert to your weblog thru Google,
  and located that it’s really informative. I’m going
  to watch out for brussels. I will appreciate in the event you continue this in future.
  Lots of other folks can be benefited out of your writing.

  Cheers!

 46. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I will appreciate
  if you continue this in future. A lot of people will be benefited
  from your writing. Cheers!

 47. Heya are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world
  but I’m trying to get started and set up my
  own. Do you require any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 48. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉
  I’m going to return yet again since i have book marked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich
  and continue to help others.

 49. Hello there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? Thank you

 50. I am really enjoying the theme/design of your web site.

  Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
  A few of my blog visitors have complained about my website not operating correctly in Explorer but
  looks great in Opera. Do you have any advice to help
  fix this issue?

 51. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who was
  doing a little research on this. And he actually bought
  me breakfast simply because I found it for him… lol.
  So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!

  But yeah, thanx for spending time to talk about this issue
  here on your site.

 52. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our entire community
  will be thankful to you.

 53. Hey! I just wanted to ask if you ever have
  any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up
  losing several weeks of hard work due to no back up.

  Do you have any methods to stop hackers?

 54. Your style is unique compared to other people I’ve read stuff from.
  Thank you for posting when you’ve got the opportunity,
  Guess I will just book mark this web site.

 55. I like the helpful information you provide on your articles.
  I will bookmark your blog and check once more right
  here regularly. I am relatively sure I will be told many new stuff proper here!
  Good luck for the next!

 56. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this
  blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if
  it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 57. I just like the helpful information you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and take a look at again right
  here regularly. I am somewhat sure I will be told lots of new stuff proper here!
  Good luck for the next!

 58. Unquestionably believe that which you said.
  Your favorite justification appeared to be on the internet
  the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just don’t know about.

  You managed to hit the nail upon the top and also defined out
  the whole thing without having side effect , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 59. Hi excellent website! Does running a blog like this
  take a lot of work? I have virtually no understanding of computer programming however I had been hoping to start my own blog in the
  near future. Anyways, if you have any ideas or techniques for new blog owners please
  share. I understand this is off subject but
  I simply had to ask. Kudos!

 60. of course like your web site however you need to check the spelling on several of your posts.
  Several of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the reality nevertheless I will certainly come back again.

 61. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web
  site, how could i subscribe for a blog site? The account
  aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 62. Definitely imagine that that you said. Your favorite reason seemed to be on the web the
  easiest thing to keep in mind of. I say to you, I certainly get annoyed while other folks think about concerns that they just do not
  understand about. You controlled to hit the nail upon the highest as smartly as outlined out the
  whole thing without having side effect , folks can take a signal.
  Will probably be again to get more. Thanks

 63. Heya! I understand this is somewhat off-topic however
  I had to ask. Does operating a well-established website such as yours require a lot
  of work? I am brand new to blogging however I do write in my diary daily.

  I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and views online.
  Please let me know if you have any kind of ideas
  or tips for new aspiring blog owners. Thankyou!

 64. Howdy! I could have sworn I’ve been to this web site before but after looking at some of the posts I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely happy I discovered it and I’ll be book-marking it
  and checking back regularly!

 65. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I
  think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I’ll try to get
  the hang of it!

 66. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this sort of space .
  Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site.

  Studying this information So i am happy to show
  that I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what
  I needed. I most unquestionably will make sure to don?t put out of your mind this website and provides it
  a glance regularly.

 67. Nice post. I used to be checking constantly this weblog and I’m impressed!
  Extremely useful info specially the final section :
  ) I maintain such info a lot. I was seeking this particular info for a very lengthy time.
  Thanks and best of luck.

 68. Pretty portion of content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your weblog
  posts. Any way I will be subscribing to your augment or even I success you access constantly fast.

 69. I was curious if you ever thought of changing the structure of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 70. I believe that is one of the so much significant info
  for me. And i’m happy reading your article. But want to statement on few
  basic issues, The web site taste is ideal, the articles is
  truly great : D. Excellent task, cheers

 71. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I
  have found It absolutely helpful and it has helped me out loads.

  I’m hoping to give a contribution & aid other users
  like its aided me. Good job.

 72. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it 😉 I am going to return yet again since i have
  book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and
  continue to help other people.

 73. Hello I am so excited I found your web site, I really found you by error, while I was looking on Bing for something else, Anyhow I am here
  now and would just like to say many thanks for a fantastic post and
  a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be
  back to read a lot more, Please do keep up the awesome
  job.

 74. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing
  through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 75. Wow, incredible blog layout! How lengthy have you been blogging for?
  you make running a blog glance easy. The overall look of your site is wonderful, as smartly
  as the content material!

 76. Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the
  images aren’t loading correctly. I’m not sure why
  but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the
  same results.

 77. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog website?
  The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 78. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again as exactly the
  same nearly very often inside case you shield this hike.

 79. Having read this I thought it was really enlightening.
  I appreciate you finding the time and energy to put this short article together.

  I once again find myself personally spending a significant
  amount of time both reading and posting comments. But so what, it was
  still worth it!

 80. I think this is among the most vital info for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The site style is perfect, the articles
  is really excellent : D. Good job, cheers

 81. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m
  impressed! Extremely useful information particularly the last part
  🙂 I care for such info much. I was seeking this particular information for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 82. I used to be suggested this website via my cousin. I’m no longer positive whether this publish is written by
  way of him as no one else recognise such detailed about my difficulty.
  You are incredible! Thanks!

 83. We absolutely love your blog and find most of your post’s to be exactly what
  I’m looking for. can you offer guest writers to write content available for you?
  I wouldn’t mind producing a post or elaborating
  on a number of the subjects you write with regards to here.
  Again, awesome web site!

 84. I’m truly enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Exceptional work!

 85. Undeniably consider that which you said. Your favorite
  reason appeared to be at the net the easiest factor to
  have in mind of. I say to you, I definitely get annoyed
  while people think about issues that they plainly
  don’t recognize about. You managed to hit the nail upon the top and also outlined out the entire thing without having side effect , people
  can take a signal. Will likely be again to get
  more. Thanks

 86. Hi, I believe your website could be having web browser compatibility problems.
  When I look at your website in Safari, it looks fine however,
  if opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I merely wanted to give you a quick heads up!
  Other than that, great site!

 87. Hello are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started
  and create my own. Do you require any html coding knowledge to make your
  own blog? Any help would be really appreciated!

 88. I must thank you for the efforts you have put
  in writing this website. I’m hoping to check out the same high-grade content by
  you in the future as well. In truth, your creative writing abilities
  has inspired me to get my own, personal site now 😉

 89. Great site you have here but I was curious if you knew of any user
  discussion forums that cover the same topics discussed here?
  I’d really like to be a part of group where I can get opinions from other knowledgeable individuals
  that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Bless you!

 90. Hey I am so excited I found your webpage, I really found you by accident, while I was searching
  on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say kudos for a marvelous post and a all round entertaining blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at
  the minute but I have saved it and also included your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome work.

 91. Heya fantastic blog! Does running a blog similar to this require a
  great deal of work? I’ve very little knowledge of
  computer programming but I had been hoping to start my own blog in the
  near future. Anyway, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share.
  I know this is off subject however I just wanted to ask.
  Many thanks!

 92. Your style is unique compared to other folks I have read stuff from.
  I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this web
  site.

 93. fantastic put up, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector do not realize this.
  You must continue your writing. I’m confident, you’ve
  a huge readers’ base already!

 94. I blog frequently and I truly appreciate your content.
  The article has really peaked my interest. I’m going to take a note of your website and
  keep checking for new details about once per week.

  I opted in for your Feed too.

 95. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like
  this one nowadays.

 96. Hey I am so delighted I found your blog page, I really found you
  by error, while I was researching on Google for something else, Regardless I am
  here now and would just like to say many thanks for a marvelous
  post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to browse it all at the minute but I have bookmarked it and
  also added in your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read a lot more, Please do keep up
  the fantastic work.

 97. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your website,
  how could i subscribe for a blog website? The account helped me a appropriate deal.
  I have been a little bit acquainted of this your broadcast provided shiny
  clear concept

 98. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more of
  your magnificent post. Also, I’ve shared your
  website in my social networks!

 99. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues.

  When I look at your website in Ie, it looks fine but when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!

  Other then that, terrific blog!

 100. Hmm it seems like your site ate my first comment (it was extremely long) so
  I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new
  to the whole thing. Do you have any suggestions for beginner
  blog writers? I’d really appreciate it.

 101. What’s up everyone, it’s my first pay a quick visit at this web site, and piece of writing
  is in fact fruitful for me, keep up posting these types of articles or reviews.

 102. I’m truly enjoying the design and layout of your
  site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and
  visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Outstanding work!

 103. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back
  to your site? My blog site is in the very same area of interest
  as yours and my visitors would really benefit from a lot of
  the information you present here. Please let me
  know if this okay with you. Cheers!

 104. Magnificent goods from you, man. I have understand your
  stuff previous to and you are just extremely wonderful.
  I actually like what you’ve acquired here, certainly like
  what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable
  and you still take care of to keep it smart.
  I can not wait to read much more from you. This is really a great site.

 105. Hiya! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site
  mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my iphone.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct
  this problem. If you have any suggestions, please share. With thanks!

 106. What i do not understood is actually how you’re not really much more smartly-liked than you may be now.
  You are so intelligent. You already know therefore considerably in relation to this topic, produced me individually believe
  it from so many various angles. Its like women and men are not interested except it is one thing to do with Woman gaga!

  Your personal stuffs excellent. At all times take care of it
  up!

 107. Admiring the hard work you put into your website and detailed information you
  provide. It’s nice to come across a blog every
  once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information.
  Wonderful read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 108. Hey there! I know this is somewhat off-topic but I needed to ask.
  Does operating a well-established website such as yours require a lot of work?
  I’m brand new to blogging however I do write in my
  diary every day. I’d like to start a blog so I can share my experience
  and thoughts online. Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for new aspiring bloggers.
  Appreciate it!

 109. I have been surfing on-line more than 3 hours lately, yet
  I never found any attention-grabbing article like yours.
  It is lovely price sufficient for me. In my opinion, if
  all web owners and bloggers made good content material as
  you probably did, the web will be a lot more helpful than ever before.

 110. whoah this weblog is magnificent i really like
  reading your articles. Keep up the good work! You understand, many individuals are
  searching around for this info, you can aid them greatly.

 111. I think that what you wrote was very logical. However,
  think about this, what if you were to create a killer post title?
  I mean, I don’t want to tell you how to run your blog, however what if you added a post title that grabbed people’s attention? I mean DAKAR 2018 – Dream.

  Dare. Live It. | 4×4 Maailma is a little boring. You could peek at Yahoo’s front page and note how they create news titles
  to grab people interested. You might try adding a video or a
  related pic or two to grab readers excited about what you’ve
  written. In my opinion, it could make your posts a little
  livelier.

 112. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m
  having difficulty finding one? Thanks a lot!

 113. Thanks for every other informative blog. The place else may I am getting that type of info
  written in such an ideal method? I have a project that I’m simply now operating on,
  and I have been on the look out for such information.

 114. hi!,I like your writing so much! percentage we be in contact extra about your post on AOL?
  I need a specialist on this space to unravel my problem. May be that is
  you! Taking a look ahead to peer you.

 115. Hiya! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest
  writing a blog post or vice-versa? My website addresses a lot of the
  same topics as yours and I feel we could greatly benefit from
  each other. If you happen to be interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 116. Greetings from Colorado! I’m bored to tears at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break.
  I enjoy the information you present here and can’t wait to take a look when I
  get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent site!

 117. My partner and I absolutely love your blog and find most of your post’s to be exactly I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content for you?

  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on most of the subjects you write in relation to here.

  Again, awesome website!

 118. Greetings! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My site looks weird when browsing from my apple iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to
  fix this problem. If you have any suggestions, please share.
  Appreciate it!

 119. Greate post. Keep posting such kind of info on your site. Im really impressed by your site.

  Hello there, You’ve performed a fantastic job.
  I’ll certainly digg it and for my part recommend to my friends.
  I am sure they’ll be benefited from this website.

 120. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter
  stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the
  following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the
  same nearly very often inside case you shield this hike.

 121. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new
  from right here. I did however expertise
  some technical points using this website, as I experienced to reload
  the site lots of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m
  complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of
  your respective interesting content. Make sure you update
  this again soon.

 122. Appreciating the commitment you put into your site and detailed
  information you present. It’s great to come across a
  blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material.
  Great read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS
  feeds to my Google account.

 123. I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any
  interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
  In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as
  you did, the internet will be much more useful than ever before.

 124. This design is wicked! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start
  my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.

  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 125. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to
  say that I have truly loved browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to
  your feed and I’m hoping you write once more soon!

 126. Greetings from Colorado! I’m bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break.
  I really like the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how fast your blog loaded on my
  phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, good site!

 127. A motivating discussion is worth comment. I believe that
  you should write more about this topic, it may not be a taboo subject but typically folks don’t
  talk about these issues. To the next! Kind regards!!

 128. First of all I want to say fantastic blog! I had a quick question that I’d like to ask if you
  don’t mind. I was interested to know how you center
  yourself and clear your head before writing.

  I have had trouble clearing my thoughts in getting my thoughts out.

  I do enjoy writing however it just seems like the first
  10 to 15 minutes are usually wasted just trying to
  figure out how to begin. Any ideas or tips? Thanks!

 129. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add
  to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with
  something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 130. I was suggested this web site by means of my cousin. I’m no longer sure whether or not this put up
  is written by means of him as no one else
  understand such detailed about my difficulty. You are incredible!

  Thanks!

 131. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like
  to know where u got this from. kudos

 132. Hey I am so thrilled I found your blog page, I really found you by mistake, while I was looking on Yahoo for something else, Anyways I am here now and would just like
  to say cheers for a remarkable post and a all
  round interesting blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to read through it all at the moment but
  I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb b.

 133. My brother recommended I might like this blog.
  He was entirely right. This post truly made my day.
  You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 134. Greetings from Ohio! I’m bored at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break.
  I enjoy the info you provide here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog
  loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyways, good site!

 135. You really make it seem really easy with your
  presentation but I in finding this topic to be really something which I
  think I’d by no means understand. It seems too complex and very
  wide for me. I am having a look forward in your next
  submit, I will attempt to get the dangle of it!

 136. hello!,I really like your writing so so much! proportion we keep in touch more about your article on AOL?
  I need an expert in this house to resolve my problem.

  Maybe that’s you! Taking a look forward to look you.

 137. Greate article. Keep posting such kind of information on your page.

  Im really impressed by it.
  Hi there, You’ve performed a fantastic job. I’ll certainly digg it and in my opinion suggest
  to my friends. I’m confident they will be benefited from this site.

 138. Undeniably consider that which you stated. Your favorite reason appeared to be at the internet
  the easiest factor to take into account of. I say to you, I definitely get annoyed while other people think
  about concerns that they plainly do not understand about.
  You controlled to hit the nail upon the highest and also
  defined out the whole thing without having side-effects
  , other folks could take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 139. My brother recommended I might like this blog.
  He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much
  time I had spent for this information! Thanks!

 140. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a
  blog web site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 141. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the
  book in it or something. I think that you can do with some pics to
  drive the message home a bit, but instead of that, this
  is great blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 142. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more of your
  useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 143. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Extremely helpful information specially the
  last part 🙂 I care for such info much. I was seeking this certain info for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 144. Howdy! I could have sworn I’ve been to this blog before but after
  checking through some of the post I realized it’s new to
  me. Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll
  be book-marking and checking back frequently!

 145. Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but
  when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
  excellent blog!

 146. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources
  back to your site? My blog is in the very same area of interest as yours and my users would
  definitely benefit from some of the information you present here.
  Please let me know if this okay with you. Regards!

 147. Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and wished to say that I have really loved surfing
  around your weblog posts. In any case I’ll be subscribing for your rss feed and I am hoping you write once more
  very soon!

 148. Wonderful article! This is the kind of information that are supposed to be shared around the internet.
  Disgrace on Google for now not positioning this post higher!
  Come on over and discuss with my website . Thank you =)

 149. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more
  of your fantastic post. Also, I’ve shared your web site
  in my social networks!

 150. Terrific article! That is the kind of info that should be shared across the internet.
  Shame on Google for no longer positioning this publish higher!
  Come on over and talk over with my site . Thank you =)

 151. I just like the valuable information you provide for your articles.
  I will bookmark your weblog and take a look at again right here frequently.

  I’m reasonably sure I’ll learn plenty of new stuff right right here!
  Best of luck for the next!

 152. hello there and thank you for your info – I’ve certainly
  picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points
  using this web site, as I experienced to reload the website many times previous
  to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK?

  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will very
  frequently affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective exciting
  content. Make sure you update this again soon.

 153. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and
  you’re just too wonderful. I really like what you
  have acquired here, really like what you’re
  saying and the way in which you say it. You make
  it enjoyable and you still care for to keep it sensible.
  I can not wait to read much more from you. This is actually a tremendous web site.

 154. Excellent post. Keep posting such kind of information on your site.
  Im really impressed by your site.
  Hey there, You’ve performed an excellent job. I’ll certainly digg it and for
  my part recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from
  this website.

 155. Thanks for every other informative site. Where else may
  I am getting that type of info written in such a perfect manner?
  I have a undertaking that I’m just now operating on, and I’ve been at the glance out for such
  information.

 156. I love your blog.. very nice colors & theme.
  Did you create this website yourself or did you
  hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to
  create my own blog and would like to know where u got this from.
  kudos

 157. Greetings from Carolina! I’m bored to tears at work so I
  decided to browse your blog on my iphone during lunch break.
  I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home.

  I’m shocked at how quick your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, great site!

 158. Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your website,
  how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a applicable deal.
  I had been a little bit familiar of this your broadcast offered
  brilliant transparent idea

 159. It’s actually a great and useful piece of info.
  I am glad that you simply shared this useful info with us.
  Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 160. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and
  was hoping maybe you would have some experience with
  something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 161. We absolutely love your blog and find most of your post’s to be exactly
  what I’m looking for. Would you offer guest
  writers to write content for you? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on many of the subjects
  you write related to here. Again, awesome website!

 162. Right here is the right web site for anybody who
  really wants to find out about this topic. You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I
  personally will need to…HaHa). You definitely put a new spin on a topic that’s
  been written about for a long time. Great stuff, just excellent!

 163. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll
  just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any tips and hints for novice blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

 164. I have been browsing on-line more than 3 hours lately, yet I never discovered
  any interesting article like yours. It’s pretty value enough for me.
  In my view, if all site owners and bloggers made excellent content material as
  you did, the web can be a lot more helpful than ever before.

 165. I was pretty pleased to find this great site.
  I need to to thank you for your time just for this fantastic read!!
  I definitely liked every little bit of it and I have you book marked to look
  at new stuff in your site.

 166. Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
  Thank you!

 167. Greetings from California! I’m bored at work so I decided to
  check out your website on my iphone during lunch break.
  I love the knowledge you provide here and can’t wait to take
  a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog
  loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..

  Anyways, wonderful blog!

 168. I really love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you develop this web site yourself?
  Please reply back as I’m wanting to create my own website and would like
  to find out where you got this from or what the theme is called.
  Kudos!

 169. hey there and thank you for your info – I
  have definitely picked up something new from right here.
  I did however expertise a few technical points using this website, since I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it
  to load correctly. I had been wondering if your hosting is
  OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times
  will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my email and
  could look out for a lot more of your respective intriguing content.
  Ensure that you update this again very soon.

 170. I’m really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any web browser
  compatibility problems? A few of my blog visitors have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great
  in Opera. Do you have any suggestions to help fix this problem?

 171. Greate pieces. Keep writing such kind of info on your
  page. Im really impressed by it.
  Hey there, You have done a fantastic job. I’ll certainly digg it and individually recommend to my friends.
  I am confident they will be benefited from this site.

 172. I like the valuable info you supply on your articles.
  I’ll bookmark your blog and test once more right here frequently.
  I am slightly certain I’ll be told lots of new stuff proper right
  here! Good luck for the following!

 173. I don’t know if it’s just me or if everybody else experiencing issues with your website.
  It seems like some of the text on your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback
  and let me know if this is happening to them too?
  This may be a issue with my web browser because I’ve
  had this happen previously. Many thanks

 174. Hi there! This is kind of off topic but I need
  some advice from an established blog. Is it difficult
  to set up your own blog? I’m not very techincal
  but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m
  not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?

  Thanks

 175. I just like the helpful information you supply in your articles.
  I will bookmark your blog and take a look at once more right here regularly.
  I am quite certain I’ll learn plenty of new stuff proper here!
  Good luck for the following!

 176. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright
  infringement? My website has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it appears
  a lot of it is popping it up all over the web without my
  authorization. Do you know any solutions to help reduce content from being stolen? I’d
  really appreciate it.

 177. I blog quite often and I seriously thank you for your
  content. Your article has really peaked my interest.

  I am going to book mark your website and keep checking for new
  information about once a week. I opted in for your Feed too.

 178. It is the best time to make a few plans for the future and it
  is time to be happy. I have learn this publish and if I may I want to recommend you few interesting things or tips.
  Perhaps you could write subsequent articles relating to this article.
  I wish to read even more things about it!

 179. you’re really a excellent webmaster. The site loading speed is
  incredible. It seems that you’re doing any unique trick.

  In addition, The contents are masterwork. you have done a magnificent activity in this subject!

 180. Howdy! I could have sworn I’ve been to this web site before but after going through
  a few of the posts I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m certainly delighted I found it and I’ll be bookmarking it and checking
  back frequently!

 181. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 182. Pretty element of content. I simply stumbled upon your weblog
  and in accession capital to assert that I get actually
  enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I success you
  access consistently quickly.

 183. You are so cool! I don’t suppose I’ve truly read anything like this before.
  So good to find somebody with unique thoughts on this subject matter.
  Really.. thanks for starting this up. This site is something that is needed on the web, someone with a bit of originality!

 184. Hi there, I discovered your blog by the
  use of Google while searching for a similar subject, your
  web site got here up, it seems great. I’ve bookmarked it in my
  google bookmarks.
  Hi there, just was alert to your weblog thru Google, and located that it is
  truly informative. I am going to watch out for brussels.

  I will be grateful for those who continue this in future.

  Many people shall be benefited out of your writing.

  Cheers!

 185. I am really inspired along with your writing talents as well as with
  the layout to your blog. Is that this a paid subject or did
  you modify it yourself? Either way keep up the excellent high quality writing, it’s rare to look a nice blog like this one these days..

 186. Greate article. Keep posting such kind of information on your blog.
  Im really impressed by it.
  Hi there, You’ve performed a fantastic job.

  I’ll definitely digg it and for my part recommend to my friends.

  I’m sure they will be benefited from this web site.

 187. Just want to say your article is as astounding. The clearness in your post is just nice and
  i can assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep
  updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 188. After I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new
  comments are added- checkbox and from now on whenever a
  comment is added I recieve four emails with the same comment.
  Is there a means you are able to remove me from
  that service? Thanks!

 189. Hello there! I could have sworn I’ve visited this web
  site before but after browsing through a few of the posts I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m certainly happy I found it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

 190. Hi, I do think this is an excellent website.
  I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since I saved as a favorite it.

  Money and freedom is the best way to change, may you be
  rich and continue to help others.

 191. Today, I went to the beach front with my kids. I
  found a sea shell and gave it to my 4 year
  old daughter and said ”You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.

  There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back!

  LoL I know this is completely off topic but I had to
  tell someone!

 192. It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions.

  Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 193. I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with
  your blog. It appears as if some of the written text in your posts are running off
  the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if
  this is happening to them as well? This may be a issue with my
  internet browser because I’ve had this happen previously.
  Thank you

 194. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this
  blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to
  get that ”perfect balance” between usability and visual appeal.
  I must say you have done a awesome job with this. Also,
  the blog loads very quick for me on Opera. Excellent Blog!