Dakar 2015 eräänlainen loppupäätelmä

Takana on 14 päivää ja 9000 kilometriä. Mittasuhteet tekevät yhtenä osana Dakarista kiistattomasti erämaa rallien ykkösen. Myöskin huomion arvoltaan Dakar on erämaaralleista se näkyvin. Dakariin on aina liittynyt tragedioita ja draamaa. Niiltä ei tänäkään vuonna säästytty. Jokainen Dakar -lähtijä kyllä tiedostaa vaarat ja ne pyritään minimoimaan. Aina voi kuitenkin tulla käänteitä, joihin ei ole varautunut. Monelle omalla budjetillaan ajavalle Dakar on omien rajojen hakemisessa se must. Vuosien säästämisen jälkeen he eivät aja voitosta vaan maaliin pääsystä. Se tekee Dakarista niin suuren.

Alunperinhän rallin nimi oli Paris-Dakar, Afrikan reittiä ajettiin vuosina 1979-2007. Vuonna 2008 ralli jouduttiin perumaan Pohjois-Afrikan epävakaan tilanteen vuoksi. Ralli siirrettiin seuraavana vuonna Etelä-Amerikkaan. Siirto onnistui yli odotusten ja Dakar -ralli on siellä suurta kansanjuhlaa. Tulipa tänä vuonna Bolivian presidentti Evo Morales henkilökohtaisesti paikalle tervehtimään kilpailijoita Bolivan taukopaikalla. Kilpailjoista on huomattava määrä Etelä-Amerikasta. Sen sijaan ihmetyttää amerikkalaisten vähäinen määrä. Tänä vuonna kaiken kaikkiaan kaksi kuskia, rookie Antonio Narino Husqvarnalla ja Robby Gordon.

Bike -luokka

Bike -luokassa Marc Coman hallinta oli selvää jo alusta lähtien. Varsin ratkaiseva osuus oli Bolivian puolelle tehty Marathon -osuus, joka koitui pahimman uhkaajan Joan Barredan kohtaloksi. Paulo Goncalves ei oikeastaan koskaan pystynyt todella uhkaamaan Marc Coman asemaa.

Marc Coma on nyt tasoissa Cyril Despresin kanssa Dakar -voittojen määrässä. Molemmilla on viisi. Edellä on vielä Mr. Dakar eli Stephane Peterhansel, jolla on 12 Dakar -voittoa ja niistä kuusi on Bike -luokassa. Coman takana on kuitenkin tulossa uutta verta Toby Price (AUS), Matthias Walkner (AUT), Sam Sunderland (GBR) ja Stefan Svitko (SLO). Australian Toby Price ajoi järkevän kisan. Hän keskittyi suunnistuksen virheettömyyteen ja pyrki pitämään pyörän ehjänä. Tuloksena ensikertalaiselle hieno kolmas sija. Sunderland ja Walkner ovat nopeita, mutta kartanlukua tulee vielä paljonkin parantaa. Slovakian Stefan Svitko nousi Dakarin toisella osuudella. Ei tehdastallissa ajavana hän häviää kalustossa ja huollossa, mutta ehkä ensi vuonna aukeaa paikka KTM:n tehdastalliin.

Suosikeista Jordi Viladoms jäi myös Bolivian etapin uhriksi ja keskeytti, mutta viime vuoden kolmas eli Ranskan Olivier Pain ei oikein kokoaikana saanut ajorytmistä kiinni. Yamahan tehdastallissa ajava Pain oli Yamahan ykköskuski, jolta odoteltiin kärkisijaa. Kymmenes sija ja 3h perässä Marc Comaa ei varmaan ole se mitä haettiin.

Ruotsin Thomas Berglundille ja Eestin Mart Meerulle pitää nostaa hattua. Thomashan ajoi kisan ns. yksinajona, vanhaan Dakar -tyyliin. Mart Meeru ajaa HT Honda Rally Raid tallissa toista kautta. Meeru oli toista kertaa Dakarissa ja sijoituskin parani pari pykälää viime vuodesta. Pitkästä aikaa oli mukana suomalainenkin. Edellisestä onkin aikaa, sillä Tomi Tanner oli mukana vuonna 2004. Nyt 11 vuoden tauon jälkeen mukaan lähti Ralf Molander KTM:llä. Ralfin kisa päätyi toiselle etapille. Kaatumisen seurauksena käsi kipsattiin ja matka jatkui takaisin Suomeen. Toivottavasti mukaan saadaan jatkossakin enemmän suomalaisia. Bike -luokassa keskeytysprosentti oli 60%.

ATV -luokka

ATV -luokka on ollut pitkään Yamahan kaksivetoisten Raptorien juhlaa. Viime vuoden voittaja Chilen Ignacio Casale oli mukana samoin Puolan Rafal Sonik, Qatarin Muhamed Abu-Issa ja Uruguyan Sergio Lafuente. Mutta Dakariin ATV -dynastian luoneet Argentiinalaiset Patronellin veljekset (Marcos ja Alejandro) olivat ”kiireiden” vuoksi poissa.

Jo alussa oli selvää, että voitosta tulee kolmen Yamaha -kuskin kauppa. Casale, Sonik ja Lafuente karkasivat muilta. Ainoastaan Abu-Issa Hondallaan pystyi lyömään kiilaa, kunnes joutui keskeyttämään moottoririkkoon. Puolivälin jälkeen myös Casale joutui keskeyttämään ketjurikkoon ja Lafuente kaatoi samalla etapilla mönkkärinsä siihen kuntoon, että jatkaminen ei ollut mahdollista. Kärkeen jäi Rafal Sonik, joka ajoi loppupäivät turhia kiirehtimättä ensimmäiseen Dakar -voittoonsa.

Mönkijöitä lähti reitille ennätysmäärä ja myös ennätysmäärä keskeytti vain 18% lähteneistä selvisi maaliin asti. ATV -luokassa ajetaan alaluokkana myös nelivetoisten 0-900cc mönkkäreiden luokka. Ainakin tänä vuonna se oli puhdas Can-Am luokka Renegade 800 ollessa suosituin. Ensi vuonna ovat myös Patronellin veljekset luvanneet osallistua eli väriä olisi tulossa.

Autot

Auto -luokassa odoteltiin eniten Minin ja Peugeotin taistelua voitosta. Molemmilla oli nimekkäitä kuskeja ja suuret budjetit. Vaikka Mini kärkikuljettajiin kuuluva Nani Roma (viime vuoden voittaja) joutui tekniikka murheisiin heti ensimmäisellä etapilla niin Minejä riitti, Argentiinan Orlando Terranova ja Qatarin Nasser Al-Ayttiah kovimpina niminä. Ns. kakkosketjussa ajoivat sitten Krzysztof Holowczyc, Vladimir Vasilyev ja Erik Van Loon.

Nani Roman menettäessä mahdollisuutensa kärkeen siirtyi Nasser Al-Ayttiah, joka ei sitten kärkipaikasta luopunutkaan. Kun vielä Orlando Terranova kaatoi Mininsä pahasti niin tie oli auki Al-Ayttiahille.

Peugeotille Dakar oli synkkä. Carlois Sainz ei millään päässyt Minien vauhtiin ja kaatoi autonsa lunastuskuntoon ennen puoltaväliä. Stephane Peterhansel moitti auton jousituksen toimivuutta oikeastaan koko kisan ajan. Vähän ihmetyttää, koska hän oli erittäin tyytyväinen autoon, kun Pohjois-Afrikassa tehtiin viimeistelytestit ennen Dakaria. Peterhansel oli lopulta kokonaiskilpailun 11. Pahin virhe Peugeotilla oli varmaan Cyril Despressin palkkaaminen kolmanneksi kuljettajaksi. Cyrillä on viisi Dakar -voittoa, mutta ne ovat kaikki Bike -luokassa. Hän on myös erittäin kokenut, ollut mukana vuodesta 2000 lähtien, mutta aina Bike -luokassa. Koko kisa meni harjoitteluksi ja opetteluksi miten autoa pitää tuoda Dakarissa. Despresin sijoitus oli lopulta 34.

Ehkä Peugeotille tuli projektissa liian kiire? ja toisaalta Peugeot 2008 Dakarin rakentaminen takapyörävetoiseksi ja dieselillä ei ehkä ollut paras ratkaisu. Ehkä 52-vuotias Carlos Sainz on jo parhaat kisansa ajanut? Paljon kysymyksiä….

Minien pahimmaksi uhkaajaksi nousi Toyota. Toyotan Etelä-Afrikan tehtaan Motorsport -osasto oli kehittänyt Hiluxia huomattavasti viime vuodesta. Kaksi tehdasautoa laitettiin matkaan ja kuskeiksi valittiin ”ykkösnyrkki” Giniel De Villiers. Leeroy Poulter valittiin toisen Toyotan kuljettajaksi. Poulterin suoritus oli viime vuonna erinomainen ennen teknisiä murheita. Tänä vuonna vain joku asia ei loksahtanut. Sijoitus sijalle 16. ja 6½ tuntia kärkeä perässä. Missään vaiheessa Poulter ei saanut Toyotaa kulkemaan niin kuin Giniel De Villiers.

De Villiers oli Nasser Al-Ayttiahin pahin uhkaaja koko kisan ajan. Ja ajoi erinomaisen kisan, tuskinpa Hiluxilla parempaan vauhtiin oli yleensä mahdollista päästä. Yhdellä videolla näkyy, Al-Ayttiah ajaa Bolivian suola-aavikolla edellä ja De Villiers on NASCAR -tyyliin Hiluxilla perässä, mutta vauhti ei riitä ohitukseen. Lopulta eroa oli 35 minuuttia ykkössijaan. Toyotaa vahvisti hyvin menestyneen yksityistallin Overdrive Toyotan kolme Hiluxia. Tallin Saudikuski Yazeed Al-Rahji joutui keskeyttämään, mutta hänestä kuulemme vielä. Parhaimmillaan hän ajoi nopeampia etappeja kuin De Villiers. Ranskan Christian Lavieille ajoi parhaan Dakar -sijoituksensa ollen kuudes. Häntä säesti niinikään Overdrive -tallin Bernhard Ten Brinke ollen seitsemäs. Myöskin Ten Brinken paras Dakar sijoitus.

Tehdastalleista Mitsubishi oli mukana ASX mallista kehitetyllä kilpurilla. Kuskiksi hankittu Carlos Souza ajoi järkevästi ja toi Mitsun sijalle 8. Tosin yksi sija jäätiin Souzan itselleen asettamasta tavoitteesta. Jatkossa nähdään millä panoksella Mitsubishi olisi palaamassa erämaa ralleihin. Historiahan velvoittaa.

Renault lähti kahdella kokonaan uudesti rakennetulla Dusterilla kisaan. Tavoitteena oli saada ainakin toinen Duster TOP10 -joukkoon. Kuljettajissa luotettiin paikallisiin voimiin eli Argentiinalaiset Emiliano Spataro ja Jose Garcia. Kummallakaan ei ollut Dakarista erikoisia sijoituksia meriitteinä. Ehkä siinä tehtiin virhe. Molemmat hukkasivat aikaansa suunnistusvirheisiin melkein järjestään. Garcia joutui luovuttamaan ennen Chilen taukoa, kun apukuski loukkasi dyyniloikan seurauksena selkänsä ja vietiin sairaalaan tutkittavaksi. Loppuosuuksilla (kun ei niinkään ollut kysymys suunnistamisesta) Dusterilla tultiin vauhdilla. Veikkaan, että auton koko potentiaalia ei saatu nyt irti. Spataro oli maalissa sijalla 21. Varmaan pettymys Renault Sportille.

Kaikenkaikkiaan vähän alle puolet lähteneistä autoista selvisi maaliin. Myöskin se Lipposelle ja Riihilahdelle Tuareg Rallysta tuttu Herrator-buggy Vila/Gonzales joutui keskeyttämään Dakarin kolmannella etapilla.

Kuorma-autot

Luokka oli puhdasta Kamazin hallintaa. Kamaz-Master Team vei kolme ensimmäistä sijaa. Ainoastaan kahdella oli mahdollisuus lyödä kiilaa eli Iveco -kuski Gerard De Rooy ja MAZ -kuski Siarhei Viazovich. De Rooyn mahdollisuudet menivät perärikkoon ennen Chilen taukoa. Viazovichin mahdollisuudet menivät vaihdelaatikko rikkoon heti Bolivian taipaleen jälkeen. Tsekki Ales Loprais oli neljäs ennen Kamazia. Loprais ei ehtinyt saada omaa Tatraansa valmiiksi riittävän ajoissa, joten MAN pestaisi hänet tiimiinsä. Neljäs sija ei ole huono sijoitus kokonaan toisenlaisella autolla kuin Tatra. Minskissä Valko-Venäjällä tehtävien MAZien vauhti oli yllätys monelle ja niinpä mielenkiinto oli taattu niin lehdistön kuin katsojienkin silmissä. Ja MAZia voidaan nähtävästi vähän ajaa samalla lailla kuin Kamazia eli luottaen, että se kestää.

Suomalaisittain olisi hienoa nähdä Sisu myös mukana. Onhan siellä muitakin pieniä merkkejä mukana esim. hollantilainen Ginaf ja Tsekkeiltä Liaz ja Tatra. Ja Sisulla on kokemusta menestyksestä kuorma-autojen ratasarjasta. Ehkä pieni osuus Kamazin menestyksestä voidaan antaa myös Suomeen, Kamazeissa on Sisun suunnittelua olevat akselit. Kuorma-auto luokassa 64% lähteneistä selvitti tiensä maaliin.

 

 

380 thoughts on “Dakar 2015 eräänlainen loppupäätelmä

 1. Päivitysilmoitus: viagra for sale canadian

 2. Päivitysilmoitus: clomid 50mg

 3. Päivitysilmoitus: can viagra 100mg be dangerous

 4. Päivitysilmoitus: generic viagra in usa pharmacies

 5. Päivitysilmoitus: jueriy.com

 6. As a class, although PDE5 inhibitors toilet make uttermost discovered plasm concentrations (Cmax)
  in as brief as 30 minutes, the median times to upper limit engrossment (Tmax) are 60 minutes for sildenafil citrate and
  Levitra and 2 hours for tadalafil. For avanafil, a medial Tmax
  of 30 to 45 transactions is reported, perchance translating to a quicker attack
  of action; however, the literal clinical implication has not been compulsive. http://lm360.us/

 7. Päivitysilmoitus: http://cialistodo.com/

 8. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site.t’s the best time ”풀싸롱
  to make some plans for The future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or advice. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to readf more things about it!

 9. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site.t’s the best time ”오피사이트
  to make some plans for The future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or advice. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to readf more things about it!

 10. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site.t’s the best time ”황제투어
  to make some plans for The future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or advice. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to readf more things about it!

 11. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site.t’s the best time”레플리카
  to make some plans for The future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or advice. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to readf more things about it!

 12. Why would a virile grip clomiphene? Because Clomid indirectly boosts testosterone levels in men, it can be toughened to manage infertility that results from risqu‚ testosterone production. Clomid for Virile Infertility. Clomid is typically enchanted some time ago a day, with a staring dosage of 25 mg per day.

 13. Is generic sildenafil as righteous as viagra non prescription. Generic Viagra, sildenafil citrate, works the yet as sildenafil no prescription generic viagra without subscription but at a lower cost. While Pfizer up till manufactures the “smidgen x pain in the neck,” other companies, globally and in the Collective States, give rise to sildenafil that may look another but is in any case an operational treatment someone is concerned erectile dysfunction.

 14. How can I get enigmatic irresponsible without pills. Tie on the nosebag more fruits, cialis order online, all in all grains, and legumes. The nutrients in many fruits, buying cialis in mexico, healthy grains, and legumes keep from recover blood gush from one end to the other of your viscosity — including your penis. And blood flow to the penis is joke of the keys to healthy, dependable erections.

 15. How numberless hours does viagra without doctor prescription last. Sildenafil (Viagra) for ED (erectile dysfunction) lasts about four hours. It reaches high point concentrations in about an hour, so it’s nicest to take sildenafil 30 to 60 minutes before sex. While you can take it up to four hours beforehand, the effects liking slackening after two hours or so viagra buy viagra online.

 16. Shou is only temporary, what’s wrong, and there is no saying that it will be kept for a lifetime. This is good for human health and quality. There are so many venereal diseases now. . Affect social development and eugenics.

 17. Sexual liberation will bring more happiness to some people, but it will also bring pain to others. I think some traditional ideas have their own advantages. The key is that everyone is willing to accept some kind of Level of equality concept. Click:Fuck you.

 18. Opposition to keeping chastity means that when your daughter wants to engage with other people, she will engage with others, and whoever she wants to engage with. This is how your wife is sexually free? Click:Forced rape.

 19. All activities of all animals are governed by sexual desire. Males work hard and fight in order to get the right to mate with females. This is not entirely true, but, at least for people in love, Freud’s words are correct. Click:Porn sites.

 20. ボッテガヴェネタスーパーコピー専門店|ブランドコピー財布・バッグの通販、​スーパーコピー時計代金引換、シャネルiphone7ケース|ルイヴィトンiphone7 …

 21. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair, and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 22. All activities of all animals are governed by sexual desire. Males work hard and fight in order to get the right to mate with females. This is not entirely true, but, at least for people in love, Freud’s words are correct. Click:Porn sites.

 23. ブランドスーパーコピー後払い,スーパーコピーブランド代引き.

 24. Sexual liberation will bring more happiness to some people, but it will also bring pain to others. I think some traditional ideas have their own advantages. The key is that everyone is willing to accept some kind of Level of equality concept. Click:Fuck you.

 25. ボッテガヴェネタスーパーコピー専門店|ブランドコピー財布・バッグの通販、​スーパーコピー時計代金引換、シャネルiphone7ケース|ルイヴィトンiphone7 …

 26. ブランドスーパーコピー後払い,スーパーコピーブランド代引き.

 27. Get up early in the morning and make love, exercise and supplement calcium. It’s good to take time out at noon to increase feelings. Call the bed before going to bed at night, tomorrow will be very strong. Get up in the middle of the night and have a fight to enhance immunity from catching a cold! Click:oral sex.

 28. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair, and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 29. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair, and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 30. ボッテガヴェネタスーパーコピー専門店|ブランドコピー財布・バッグの通販、​スーパーコピー時計代金引換、シャネルiphone7ケース|ルイヴィトンiphone7 …

 31. All activities of all animals are governed by sexual desire. Males work hard and fight in order to get the right to mate with females. This is not entirely true, but, at least for people in love, Freud’s words are correct. Click:Porn sites.

 32. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair, and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send you haha additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 33. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair,1 and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send you haha additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 34. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair,1 and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send you haha additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 35. The left side of the sex word is beside the vertical heart, and the right side is a new word, which means that the person you love who grows in your heart will have true sex. Click:rape.

 36. 威而鋼拯救男人前的秘密故事. 2018/09/06 編輯/. 20年前,威而鋼問世,拯救了許多男人的性生活(以及他們的性伴侶)。然而,在威而剛攻佔男人們的床頭櫃-威而鋼

 37. 基本上,藍色的威而鋼是有口皆碑的老藥,而黃色的犀利士則是藥效持久,至於樂威壯因使用劑量較低引起的副作用較少,為了台灣一年銷售額可望達數十億的市場-犀利士

 38. 威尔刚(viagra,台湾名:威而钢)是由美国辉瑞研制开发的一种口服治疗ED的药物。用于治疗勃起功能障碍以及早泄,对于勃起功能减退与早泄有非常显著的改善–威而鋼

 39. 本站針對犀利士效果,犀利士評價,犀利士副作用問題等,進行全盤解析。犀利士?作為男性壯陽保健的首選保健食品,受美國食藥管理局核可,具有顯著延長男性-犀利士

 40. 威而鋼真實心得體驗ptt 威而鋼效果真的很屌,就怕女友試了回不去. 台灣老司機藥局2020-06-16. 近期在ptt板塊中看到很多鄉民在說威而鋼效果很屌. 所以我也來發文-威而鋼

 41. 如果你連勃起也沒有辦法,吃威而鋼也沒用!許藍方說明,男性勃起需要接受性刺激,像是A片、A書等讓人產生性慾的內容,此時大腦會釋放–威而鋼

 42. Cialis, also known as taranafil (English names: cialisr, chinacialisr), is the world’s three major aphrodisiac–? Produced by Eli Lilly Pharmaceuticals in the United States. Its efficacy is as long as 36 hours. It is the first choice for sexual dysfunction, Levitra

 43. Xu Lanfang reminded male friends that in addition to Granville, medicines such as Cialis and Viratron are all prescription drugs. Therefore, they must be prescribed by a doctor and taken after instructions. Do not take other people’s medicines casually-Japanese rattan

 44. Sexual stimulation is a necessary condition for Granville to exert its efficacy. The stronger the sexual stimulation, the better the efficacy. Emotions, fatigue, anxiety, and the cooperation of a partner will affect the male’s sexual response, and it will also affect the role of Weiergang–Weiergang

 45. Viagra (Taiwan name: Viagra) is an oral treatment drug developed by Pfizer, USA. It is used to treat erectile dysfunction and premature ejaculation, and has a very significant improvement in erectile dysfunction and premature ejaculation–Japanese rattan

 46. If you can’t even get an erection, eating Granville is useless! Xu Lanfang explained that male erections need to receive sexual stimulation, such as A-films, A-books, and other sexual desire content, at which time the brain will release —Japanese rattan

 47. Cialis is used to treat male erectile dysfunction (ED). Its pharmacology is to relax the smooth muscles of the corpus cavernosum, which facilitates rapid congestion of the penis to achieve a satisfactory firm erection-Japanese rattan

 48. Sexual stimulation is a necessary condition for Granville to exert its efficacy. The stronger the sexual stimulation, the better the efficacy. Emotions, fatigue, anxiety, and the cooperation of a partner will affect the male’s sexual response, and it will also affect the role of Weiergang–Weiergang

 49. Cialis, also known as taranafil (English names: cialisr, chinacialisr), is the world’s three major aphrodisiac–? Produced by Eli Lilly Pharmaceuticals in the United States. Its efficacy is as long as 36 hours. It is the first choice for sexual dysfunction, Levitra

 50. Xu Lanfang reminded male friends that in addition to Granville, medicines such as Cialis and Viratron are all prescription drugs. Therefore, they must be prescribed by a doctor and taken after instructions. Do not take other people’s medicines casually-Japanese rattan

 51. This site provides a comprehensive analysis of the effects of Cialis, evaluation of Cialis, and side effects of Cialis. Cialis? As the first-choice health food for men’s impotence health care, it is approved by the US Food and Drug Administration and has a significant prolongation for men-Japanese rattan

 52. This site provides a comprehensive analysis of the effects of Cialis, evaluation of Cialis, and side effects of Cialis. Cialis? As the first-choice health food for men’s impotence health care, it is approved by the US Food and Drug Administration and has a significant prolongation for men-Japanese rattan

 53. This site provides a comprehensive analysis of the effects of Cialis, evaluation of Cialis, and side effects of Cialis. Cialis? As the first-choice health food for men’s impotence health care, it is approved by the US Food and Drug Administration and has a significant prolongation for men-Japanese rattan

 54. The secret story before Weiergang rescued men. 2018/09/06 Editor/. 20 years ago, Weiergang came out and saved the sex lives of many men (and their sexual partners). However, in Veergang, the men’s bedside table was captured.

 55. Sildenafil (English: Sildenafil), also translated as sildenafil, is a drug for male erectile dysfunction accidentally invented during the development of drugs for the treatment of cardiovascular diseases. For controlled drugs, they can be prescribed for use only after a doctor’s diagnosis.

 56. Sildenafil (English: Sildenafil), also translated as sildenafil, is a drug for male erectile dysfunction accidentally invented during the development of drugs for the treatment of cardiovascular diseases. For controlled drugs, they can be prescribed for use only after a doctor’s diagnosis.

 57. Sexual stimulation is a necessary condition for Granville to exert its efficacy. The stronger the sexual stimulation, the better the efficacy. Emotions, fatigue, anxiety, and the cooperation of a partner will affect the male’s sexual response, and it will also affect the role of Weiergang.

 58. Cialis, also known as taranafil (English names: cialisr, chinacialisr), is the world’s three major aphrodisiac–? Produced by Eli Lilly Pharmaceuticals in the United States. Its efficacy is as long as 36 hours. It is the first choice for sexual dysfunction.

 59. Päivitysilmoitus: dapoxetine 30mg tab

 60. Weiergang’s real experience experience ptt Weiergang’s effect is really awkward, I’m afraid that my girlfriend will not be able to go back after trying it. Taiwan’s Old Driver Pharmacy 2020-06-16. Recently, I saw many villagers talking about Weier in the PTT section. The steel effect is very awkward. So I will also post.

 61. Viagra (Taiwan name: Viagra) is an oral treatment drug developed by Pfizer, USA. It is used to treat erectile dysfunction and premature ejaculation, and has a very significant improvement in erectile dysfunction and premature ejaculation.

 62. Sexual stimulation is a necessary condition for Granville to exert its efficacy. The stronger the sexual stimulation, the better the efficacy. Emotions, fatigue, anxiety, and the cooperation of a partner will affect the male’s sexual response, and it will also affect the role of Weiergang.

 63. Weiergang’s real experience experience ptt Weiergang’s effect is really awkward, I’m afraid that my girlfriend will not be able to go back after trying it. Taiwan’s Old Driver Pharmacy 2020-06-16. Recently, I saw many villagers talking about Weier in the PTT section. The steel effect is very awkward. So I will also post.

 64. Basically, the blue Viagra is a well-known old medicine, while the yellow Cialis has a long-lasting effect. As for Levitron, the side effects caused by the lower dose are less, so that Taiwan’s annual sales can be expected to reach. Multi-billion dollar market.

 65. The secret story before Weiergang rescued men. 2018/09/06 Editor/. 20 years ago, Weiergang came out and saved the sex lives of many men (and their sexual partners). However, in Veergang, the men’s bedside table was captured.

 66. Päivitysilmoitus: south dakota hydroxychloroquine update

 67. Weiergang’s real experience experience ptt Weiergang’s effect is really awkward, I’m afraid that my girlfriend will not be able to go back after trying it. Taiwan’s Old Driver Pharmacy 2020-06-16. Recently, I saw many villagers talking about Weier in the PTT section. The steel effect is very awkward. So I will also post.

 68. Xu Lanfang reminded male friends that in addition to Granville, medicines such as Cialis and Viratron are all prescription drugs. Therefore, they must be prescribed by a doctor and taken after instructions. Do not take other people’s medicines casually.

 69. Priligy (English name: Priligy Chemical name: Dapoxetine hydrochloride) is currently the only drug developed for premature ejaculation (PE) and the only premature ejaculation approved by the State Food and Drug Administration (CEDA).

 70. Päivitysilmoitus: hydroxychloroquine 900mg

 71. Sildenafil (English: Sildenafil), also translated as sildenafil, is a drug for male erectile dysfunction accidentally invented during the development of drugs for the treatment of cardiovascular diseases. For controlled drugs, they can be prescribed for use only after a doctor’s diagnosis.

 72. Sildenafil (English: Sildenafil), also translated as sildenafil, is a drug for male erectile dysfunction accidentally invented during the development of drugs for the treatment of cardiovascular diseases. For controlled drugs, they can be prescribed for use only after a doctor’s diagnosis.

 73. Weiergang’s real experience experience ptt Weiergang’s effect is really awkward, I’m afraid that my girlfriend will not be able to go back after trying it. Taiwan’s Old Driver Pharmacy 2020-06-16. Recently, I saw many villagers talking about Weier in the PTT section. The steel effect is very awkward. So I will also post.

 74. Basically, the blue Viagra is a well-known old medicine, while the yellow Cialis has a long-lasting effect. As for Levitron, the side effects caused by the lower dose are less, so that Taiwan’s annual sales can be expected to reach. Multi-billion dollar market.

 75. IWC Pilot’s Observe Tag XVIII Prime Rifle Miramar IW324702, light up dreary call, green natural leather band, influenced from the design of accurate tools, so your enjoy distributed prosperous military-style, similar to Best Weapon top-notch birthplace * located in Los angeles Miramar’s People Sea Corps Initial Institution.

 76. Naturally, while almost all bronze situations, these kind of Montblanc 1858 will certainly achieve aging on the time, developing a watch distinctive to its seller and how he will put it on, improving the antique benefit of each and every watch.

 77. Sexual stimulation is a necessary condition for Granville to exert its efficacy. The stronger the sexual stimulation, the better the efficacy. Emotions, fatigue, anxiety, and the cooperation of a partner will affect the male’s sexual response, and it will also affect the role of Weiergang.

 78. Sexual stimulation is a necessary condition for Granville to exert its efficacy. The stronger the sexual stimulation, the better the efficacy. Emotions, fatigue, anxiety, and the cooperation of a partner will affect the male’s sexual response, and it will also affect the role of Weiergang.

 79. This site provides a comprehensive analysis of the effects of Cialis, evaluation of Cialis, and side effects of Cialis. Cialis? As the first-choice health food for men’s impotence health care, it is approved by the US Food and Drug Administration and has a significant prolongation for men.

 80. If you can’t even get an erection, eating Granville is useless! Xu Lanfang explained that male erections need to receive sexual stimulation, such as A-films, A-books, and other sexual desire content, at which time the brain will release.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *