Pick-up mallien ja mönkkäreiden ensirekisteröinnit Q1/2016

Vihdoin ja viimein saatiin Trafin tietokannoista pick-upien ensirekisteröinnit ja samalla kilvellisten mönkkäreiden rekisteröinnit. Pick-up malleja ei Trafi sinänsä erottele vaan ne pitää poimia sekalaisesta joukosta pakettiautoja, farmareita yms.. Mönkkijätaulukko käsittää siis kilvelliset mönkijät eli tieliikkennemallit (L7e) ja traktorimallit (T5). Mönkkijöiden osalta taulukko on varsin täydellinen ja hyvin kertova, koska varsinaisten kilvettömien maastomallien myynti on Suomessa pientä. Lähinnä kilvettömistä peleistä tulee mieleen 2-vetoiset crossimönkkärit ja niissähän Yamaha on vahva. Markkinajohtaja Polaris ilmoitti traktorimallien myynnin osuuden olevan kokonaismyynnistä reilusti yli 80%. Polariksen 4×4 -maastomalleja menee sinänsä hyvinkin paljon tytäryhtiön kautta Eestiin. Mutta se onkin kokonaan toinen juttu.

Pick-up ensirekisteröinnit 1-3/2016

Suurin yllätys oli Ford Rangerin nouseminen myydyimmäksi ohi ikonina pidetyn Toyota Hiluxin. Ero ei tosin ole suuri. Ja odottaahan Toyotan maahantuoja myyntiin uutta Hiluxia kuin kuuta nousevaa. VW Amarok tulee kahden suuren jälkeen. Keskiryhmässä ovat Mitsubishi ja Nissan. Tosin Navara tullee varmasti kasvattamaan myyntiä uuden mallin myötä. Isuzu D-MAXin myynti on pientä, se vähän ihmetyttää, koska ei tuote huono ole. Pick-up mallien kokonaismyynnistä (271 kpl/Q1) kolme suurta eli Ford, Toyota ja VW lohkaisevat leijonanosan eli 70% kokonaismyynnistä.

Ford Ranger 69 kpl
Toyota Hilux 66 kpl
VW Amarok 56 kpl
Mitsubishi L200 35 kpl
Nissan Navara 32 kpl
Isuzu D-MAX 13 kpl

Tieliikennemönkijät ensirekisteröinnit 1-3/2016

Tieliikkennemönkkäreiden myynti on todella yksittäiskauppaa. Kun kolmena ensimmäisenä kuukautena myytiin koko maassa 35kpl:tta L7e -mukaista mönkijää voidaan puhua aika marginaalimyynnistä. Ainoana oikeastaan esiin nousee Modularboxin maahantuomat Rally ja TGB. Onhan Rally ylivoimaisesti Suomen halvin L7e -luokan mönkijä 3.500e, kilvellisestä ei ole paljon (kun muistaa verojen osuuden).

 Rally USA       11 kpl
TGB                  7 kpl
Can-Am            7 kpl
Bashan             3 kpl
Kazuma            3 kpl
Polaris              2 kpl
Keeway            1 kpl
Arctic Cat         1 kpl

 

Traktorimönkijöiden ensirekisteröinnit 1-3/2016

Traktorimönkkäreiden eli T5 -luokan kokonaismyynti oli kolmena ensimmäisenä kuukautena 1.596 kappaletta. Traktorimönkkäreissä Polaris jatkaa vakuuttavasti johdossa. Polariksen osuus kokonaismarkkinoista hipoo jo 40 prosenttia. Polariksen etuna on myös laaja mallisto, sopivaa mallia löytyy, vähän joka lähtöön. Piirimyyjä verkosto on myös Suomen kattavin. Polariksen osalta yksittäismallina esiin nousee ACE. Reilun 150kpl myynnillä ACE on löytänyt Suomesta käyttäjäkuntansa.

Kakkosena on yhtä selkeästi Can-Am ja kolmantena tulee TGB niukasti ennen Trapperia. Nousussa ovat vihdoinkin EU -hyväksynnän saanut Red Machine eli käytännössä Honda. Hondan miinus on malliston kapeus traktoripuolella. Myös varma nousija jatkossa on Konekeskon myymä Yamaha, joka julkaisi kokonaan uuden ja laajan malliston. Nyt myydyt Yamahat olivat pääosin Kodiak -malleja, joka kertoo ensimmäisten traktorimönkkäri kuormien menneen Lapin poromiehille.

CF MOTO on myös saanut kokonaan uuden maahantuojan ja nyt takana on Ruotsin emoyhtiö eli myös voimavaroja. Sitä mukaan, kun CF MOTO saa levitettyä jälleenmyyjä verkostoaan niin myyntikin noussee. Työtä on kyllä tehtävä ja paljon. Linhai on myös tulossa traktorimarkkinoille ja varsinkin uusin Linhai sekoittaa pakkaa hinnallaan ja muotoilullaan. LM eli Yamahan kotimainen traktoriversio näkyy vielä tilastoissa, todennäköisesti loppuvarastoa myydään kampanjahintaan. Tilastossa kummittelee vielä yksinäinen Dresel eli saksalaisen konkurssiin menneen pajan viimeisiä malleja. Dresel teki Hondaan ja Yamahaan nuo varsin epäonnistuneet traktoriversiot, silloin muutama vuosi takaperin.

Arctic Catin myynti on todella vähäistä eikä maahantuojakaan näytä siihen hirveästi panostavan. Sääli. Ennen niin suositut Suzuki ja Kawasaki ovat myös häipyneet käytännössä markkinoilta traktoriversion puuttuessa. Molempien myynti on Suomessa pelkästään kilvettömien maastomallien varassa.

Polaris 616 kpl
Can-Am 478 kpl
TGB 175 kpl
Trapper 168 kpl
LM   46 kpl
Linhai   39 kpl
Yamaha   29 kpl
Red Machine   22 kpl
Arctic Cat   12 kpl
CF MOTO   10 kpl
Dresel     1 kpl

 

 

Aineiston lähde: Trafin ajoneuvojen avoin data 4.5 aineisto.

Vastaa