JD Power: Uusien autojen laatu romahti

Amerikkalaisten autoilijoiden kuluttajaraamattu eli JD Power -tutkimuslaitoksen laatututkimus on nyt julkaistu. Tutkimus keskittyy uusiin autoihin. Viime vuoden laatututkimus oli karua luettavaa, autojen laatu alimmillaan yli kolmeen vuosikymmeneen. Tänä vuonna luettava oli vielä karumpaa.

Tutkimuksen perusteella uusien ajoneuvojen omistajat ilmoittivat keskimäärin 192 ongelmasta 100 ajoneuvoa kohti. Se on enemmän kuin koskaan JD Powerin 37 vuotta jatkuneen laatututkimuksen aikana.

12 automerkkiä paransi edellistä sijoitusta ja jotkut automerkit olivat aikamoinen yllätys. Ranskalais -vetoinen Stellantis -konserni paransi uusien ajoneuvojen laatua huomattavasti ja sijoittuipa Alfa-Romeo sijalle kolme. Konsernin USA -haara nappasi luotettavuus tutkimuksen kaksi ensimmäistä sijaa Dodgella ja RAM:n pickupilla. Alfa Romeon arvosanan takana on uutuusmalli Tonale, kun taas Dodge ja RAM ovat pohjimmiltaan rakentaneet samoja ajoneuvoja vuodesta 2011 lähtien (päivittäen niitä matkan varrella) ja vielä myyneetkin niitä erittäin hyvin. Stellantis -konsernin jälkeen seurasi General Motorsin automerkkejä (Buick, Cadillac, GMC…). Sanottakoon, että USA:ssa myydään Stellantis -konsernin ns. Eurooppa -merkeistä vain Alfa-Romeota ja Maseratia. Konsernin muita Eurooppa -merkkejä eli Peugeot, Citroën, Fiat, DS, Lancia, Vauxhall ja Opel ei myydä ison veden tuolla puolen.

Muita merkkejä, jotka onnistuivat nousemaan yli keskiarvon, sellaisia, joita et ehkä olisi odottanut olivat Mini, Nissan ja molemmat korealaiset merkit. Suurin yllätys oli se, että Toyota sijoittui alle keskiarvon. Toyota tuli heti Mitsubishin taakse, joka on pyrkinyt parantamaan laadunvalvontaansa vuosia.

Yleinen suuntaus on edelleen, että autoteollisuudella näyttää olevan vakavia vaikeuksia valmistaa autoja ilman isoja laatuongelmia. JD Powerin tulos kertoo, kuluttajien tulisi olla erityisen varovaisia uuden ajoneuvon suhteen. Hinnoittelu näyttää edelleen olevan korkea ja autolainojen saaminen on vaikeutunut korkojen noustessa. Autoteollisuuden laadunvalvonta näyttää kuitenkin romahtaneen viime vuosina.

Monet merkit ovat alkaneet siirtyä pois koetusta ja testatuista mekaanisista laitteistoista sähköiseen versioon. Nykyajan drive-by-wiresta on tullut status quo, kosketusnäytöt syrjäyttävät fyysiset painikkeet ja huonot ohjelmistot voivat tehdä toiminnoista käyttökelvottomia. Osan voi laskea johtuvan kasvukivuista. Uusissa teknologioissa kestää usein jonkin aikaa, ennen kuin ne ovat yhtä luotettavia kuin aikaisemmat. Samalla autoteollisuus yrittää tuottaa ajoneuvoja yhä halvemmalla ja yhä halvemmin komponentein, jossain vaiheessa tilanne kääntyy itseään vastaan. Kuitenkin, suurin osa autonvalmistajista tekee parasta tulostaan vuosikymmeniin.

Volkswagen/Audi voidaan ottaa esimerkkinä, joka tarjoaa ylihinnoteltuja klassisia malleja. Kosketusnäyttöön nojautuminen on epäilemättä tehnyt sen hallintalaitteista paljon vähemmän käytännölliset ja yrityksellä on jo huono maine epäluotettavasta elektroniikasta. Tilanne on vaikeuttanut lukuisten VW/Audi -tuotteiden lanseerausta ja saanut monet ostamaan toisen merkkisen ajoneuvon.

Täysähköiset automerkit päätyivät laatututkimuksen pohjalle. Tesla ja Polestar saivat enemmän valituksia kuin mikään muu automerkki. Ja Polestar isolla erolla seuraaviin. Rivianin ja Lucid Airin otos oli vielä niin pieni, että niistä ei saanut kunnollista otantaa tutkimusta varten. Samoin ennen niin laadukkaan Volvon laatu ja tunnettu laadunvarmistus näyttää kadonneen sähköistyksen myötä. Tulos on surkea entisen laatumerkin kohdalla.

Syy sähköajoneuvojen laatongelmiin johtuu siitä, että ajoneuvoissa on liikaa uutta teknologiaa. Nämä, uuden teknologian esiinmarssin tuomat ongelmat eivät rajoitu vain täyssähköisiin autohin. Uusi teknologia onnistui pudottamaan jopa Toyotan jalustaltaan. Luotettavien autojen rakentamisesta kuuluisa Toyota on alkanut omaksua samoja ominaisuuksia, jotka ovat aiheuttaneet ongelmia oikeastaan kaikille valmistajille.

JD Powerin kanta on, että uusimmalla tekniikalla varustetut autot ovat tulleet liian monimutkaisiksi. Enemmän ominaisuuksia tarkoittaa, että on enemmän asioita, jotka voivat mennä pieleen. Samoin uudemmat tehokkuuteen ja pienuuteen keskittyvät moottorit ja voimansiirrot ovat pienempiä ja kevyempiä kuin aiemmin. Tämä lisää rasitusta ja ongelmia.

Nykyautojen multimedia -järjestelmät ovat murheekryyni. Nykyaikaiset ajoneuvot ovat vaarassa muuttua täysin käyttökelvottomiksi aina, kun multimedia -järjestelmä lakkaa ottamasta komentoja vastaan. Nykyiset systeemit tarjoavat informaatiota ja säädettävyyttä vähän kaikesta ja kaikkeen. Nämä kaikki, voivat mennä pieleen.

“Autoteollisuus kohtaa monenlaisia laatuongelmia, mutta näin laajasti niitä ei ole nähty JD Powerin -laatututkimuksen 37-vuotisen historian aikana”, sanoi Frank Hanley, JD Powerin johtaja. “Koko toimiala on suuressa tienhaarassa ja kunkin valmistajan valitsema polku on ensiarvoisen tärkeä merkin tulevaisuudelle. Menneiltä vuosilta siirtyneistä ongelmista, uudentyyppisten ongelmien lisääntymiseen. Nykypäivän uudet ajoneuvot ovat monimutkaisempia – ne tarjoavat uutta ja jännittävää teknologiaa. mutta yhä harvemmin tyytyväisiä omistajia.”

JD Powerin laatututkimus tehtiin USA:ssa tämän vuoden helmikuusta-toukokuuhun. Tutkimukseen haastateltiin vähän vajaa 100.000 kuluttajaa, jotka olivat ostaneet uuden auton tänä vuonna.

J.D.POWER USA 2023 Quailty Study (ongelmat per 100 autoa)

1.   Dodge 140
2.   RAM 141
3.   Alfa-Romeo 143
4.   Buick 162
5.   Chevrolet 166
6.   GMC 167
      Porsche 167
8.   Cadillac 170
      Kia 170
10. Lexus 171
11. Genesis 176
12. Mini 179
13. Nissan 180
14. Maserati 182
15. Jaguar 185
      Subaru 185
17. Hyundai 188
18. Honda 190
19. Jeep 191
20. BMW 192
      —- Keskiarvo —-   
21. Mitsubishi 193
22. Toyota 194
23. Ford 203
      Mercedes-Benz 203
25. Land-Rover 205
      Mazda 205
27. Acura 207
28. Lincoln 208
29. Infiniti 212
30. Audi 249
31. Volkswagen 250
      Chrysler 250
      Volvo 250
34. Tesla 257
35. Polestar 313

 

Kommentointi on suljettu.