GM julkisti V8:n joutsenlaulun?

Siinä, missä Peugeot/Fiatin hallitseman Stellanis -konsernin yksi osa eli Chrysler ilmoitti korvaavansa V8 Hemi-moottorinsa 3.0 -litraisella kuutosmoottorilla kulkee GM vasta virtaan. GM julkisti vuoden 2023 Corvette Z06:n moottorin ja nyt rikkotaan ennätyksiä. Tulevana kesänä esiteltävä 2023 Corvette Z06 saa keskimoottorin, vapari 5,5 -litrainen V8 tuottaa 670hv/8400 rpm ja vääntöä 624 Nm. GM kertoi moottorin suunnittelun lähteneen puhtaalta pöydältä ja suunnittelun aikana GM osti kaksi Ferraria (458 Italia ja 488) kaupasta tutkiessaan Ferrarin V8 -moottori ratkaisuja. GM:n insinöörit päätyivät vapariin. GM:n uusi moottori on tehokkain vapaahengitteinen V8 maapallolla, sillä lähimmäksi päässee Mercedes-Benz SLS AMG Black Series 622hv/7400 rpm tehoillaan.

Jokainen V8 -harrastaja, joka on joskus rakennellut kiihdytysautoa tai esim. Formula Off Road kilpuria tietää, että 7.000rpm saavuttaminen vaatii lompakkoa, V8:n saaminen kiertämään 8.000 rpm vaatii osien ostamisessa jo reilusti pullistunutta lompakkoa ja kaikki siitä yli maksaa jo ihan hel..tisti. GM on ilmoittanut uuden moottorin redlinen olevan 8.600 rpm. GM halusi myös tasaisen vääntökäyrän ja sen se myös sai, jo 2.000rpm on käytössä 475Nm vääntö. Tyhjäkäynnilläkin eli 1.000 kierroksella löytyy 275Nm vääntö.

GM:n koneen ydin on tasokampiakseli, jota käytetään lähinnä kilpa/urheilu -autoissa. Siinä laakerikaulat ovat 180º asteen kulmassa toisiinsa. Sytystysjärjestys on myös poikkeukselinen eli vasen-oikea-vasen-oikea… Tasokampiakselilla saadaan herkemmin kierrosluvut ylös ja uusiin korkeuksiin, mutta negatiiviisena puolena ovat moottorin värinät. GM:n kertoi ensimmäisissä dynotesteissä moottorin värinän irrottaneen öljynsuodattimen kesken testin. Ford selätti Shelby GT350 eli ns. Voodoo Mustangeissa ongelmaa osaksi tasapainotusakseleilla, mutta se ei poista toista värinän lähdettä, jonka aiheuttavat kiertokanki ja mäntä liikkuessaan. Teknisesti puhutaan R/L -arvosta eli kiertokangen pituus/puristussuhde. Sen suhteen tulisi olla mahdollisimman lähellä 2:1 arvoa. Z06 puristussuhde on korkea eli 12.5:1. GM ei ole ilmoittanut vielä varsinaisia mittoja, mutta hyvin lähellä ollaan ihanne arvoa. GM:llä ei ollut niitä suunnittelurajoituksia kuin mitä Fordilla oli 5.2 -litraisissa Mustang Shelbyjen V8 -moottoreissa. Värinöitä myös poistetaan keveydellä, niinpä kiertokanki on valmistettu titaanista, männät ovat taotut alumiinista, nostajat ovat saaneet timanttipinnoitteen ja jokainen shimmataan käsityönä, DOCH-kannet jyrsitään CNC -koneella, imu- ja pakoventtiilit ovat titaniumia ja varustettu tuplajousilla. Pakoventtiileissä on lämmön pitämiseksi kurissa sisällä natriumia. Idea ei ole uusi, jo 1930 -luvulla Mercedes-Benz jäähdytti kompressori kisamersujen pakoventtiilejä, tosin saksalaiset käyttivät silloin elohopeaa. GM moottorissa on periaatteessa a’la Ferrarin kuivasumppu voitelu, mutta öljyä kierrätetään alakerrassa kuuden pumpun voimalla.

GM on käyttänyt myös paljon aikaa Z06:n moottorin imupuoleen. Päällepäin huomaa jo kahdet 5,5 -litran kokoiset imukotelot. Kaasuavusteisesti toimivat ensimmäiset läpät, mutta imukoteloissa on vielä kolme venttiiliä, joista kaksi toimivat yhdessä ja kolmas avautuu korkeilla kierroksilla. Imukotelon venttiilien aukeamista säädetään tietokone ohjatusti. Komeuden kruunaa kahdeksan kaunista ja lyhyttä imutorvea.

Polttoaineen suihkutus on tehty Indycar -moottoreiden tyylin eli ruiskusuuttimet sijaitsevat pakopuolella. Täällä saadaan GM:n mukaan suihku pyörivään liikkeeseen ja tuloksena on parempi palaminen.

Vuoden 2023 Corvette sisältää Tremecin kahdeksanlovisen automaatin, alustan puslia ja jousia on jäykennetty. Joka nurkassa on magneetilla ohjattavat ns. MRF -vaimentimet, joita on Corvettessa käytetty aikaisemminkin. Rengaskoko on varsin mellevä eli edessä 275/30ZR-20 ja takana 345/25-21. Renkaina on uudistetut Michelin Pilot Sport Cup 2 Rs:t. Vanteet saa myös hiilikuidusta tehtynä. Pysähtymistä on helpoitettu suurentamalla jarrulaikkoja ollen nyt kookkaimmat mitä Corvetessa on koskaan ollut. Aeropackin mukana tulee hiilukuiset ilmanohjaimet, levikkeet yms, joilla pyritään parantamaan downforcea.

 

Kommentointi on suljettu.