Euroopan crossover ja SUV -maastureiden myynti Q2/2017

Euroopan automyynti kasvoi +4,1% ensimmäisen puolen vuoden aikana. Suurista automaista autojen myynti tippui Englannissa (-4,8%) ja Saksassa (-3,5%). Englannin myynnin loppuminen hyvän kevään jälkeen kuin seinään johtunee Brexitin tuomasta epävarmuudesta niin yrityksien kuin kuluttajienkin suhteen. Se ei ole näkynyt pelkästään autokaupassa vaan Englannin koko teollisuus oli raskaasti miinusmerkkinen touko/kesäkuussa. Odotetun talouskasvun sijasta analyytikot alkavatkin puhumaan nollalla alkavasta BKT:n kasvusta. Saksassa on taas koko oma autoteollisuus myllerryksessä emissio- ja kartellitutkintojen johdosta, jotka vain näyttävät laajenevan. Suurista automaista myynti kasvoi Italiassa (+12,9%), Espanjassa (+6,5%) sekä Ranskassa (+3.0%). Kovimmat kasvuluvut olivat automyynniltään pienissä maissa kuten Romania, Liettua ja Viro. Suomi (- 1,6%) kuului näihin miinusmerkkisiin maihin yhdessä Saksan, Englannin, Latvian (-1%) ja Irlannin (-10%) kanssa. Suomen myyntiä rajoittaa varmaan kuluttajien epävarmuus autojen/polttoaineiden verokohtelun jatkosta. Käytännössä Suomen autokanta vanhenee kovaa vauhtia. Samalla karkaa yhä kauemmaksi liikenteelle määritelty osuus päästövähennyksistä. Se ei näytä politiikkojen kalvosulkeisia häiritsevän.

Voittajat ja häviäjät

EU:n markkinoilla suurissa autonvalmistajissa eli Top-10 kuuluvissa oli kaksi selvää voittajaa. FCA eli Fiat/ Chrysler -konserni ja Toyota. FCA vahvuus on pikkuautot vaikka 500 -malli ja Punto alkavat jo menettämään kiinnostavuutta, niin ne myyvät edelleen hyvin. Pikkuautoissa uusi Tipo on ollut menestys, Pandan myynti on jotain ihmeellistä ja samoin Lancia Ypsilon menee hyvin kaupaksi. Jeep Renegade on se Jeepin keihäänkärki, Grand Cherokee ja Wrangler myyvät tasaisen hyvin, mutta Jeep Cherokee myynti on romahtanut alkuinnostuksen jälkeen. Samoin on käynyt Cherokeen kanssa FCA:lle jenkeissä. Alfa-Romeon uusi Giulia menee hyvin kaupaksi samoin Alfan SUV-maasturi Stelvio. Maserati Levanten myynti myös osoittaa sillä olleen oma paikkansa. Levante on selvästi myydyin Maserati. FCA:lta on tulossa Jeepin puolelle vielä tämän vuoden aikana uusi Compass ja Wrangler. FCA:n päätös aloittaa Dodgen Euroopan tuonti ns. toisen käden kautta oli mielenkiintoinen.

Toyota nojaa RAV4 ja C-HR -malleihin. Lisäksi Toyotan laaja hybrid -mallisto on nyt mennyt läpi kuluttajille. RAV4 myy myös jenkeissä erittäin hyvin, nimittäin kesäkuun tilastoissa Toyotan RAV4 oli kolmas heti Fordin F-sarjan ja Chevyn Silveradon jälkeen. Jenkkien lähi historiasta ei taida löytyä tapausta, että joku olisi rikkonut pyhän kolminaisuuden eli Fordin F-sarja, Chevy Silverado, RAM pick-up… Euroopassa Toyotan suurin murhe lienee Avensis -mallin myynnin hiipuminen. Luokkaa pienempi Corolla taas takoo ennätyksiä. Kolmas menestyjä oli VW Group. Emissioskandaalin vaikutukset eivät ole ulottuneet Skodaan, Seatiin ja Porscheen, joiden myynnillä konserni nyt tienaa. Varsinkin Seatin Ateca oli oikean hintainen auto SUV -luokkaan.

Autojen valmistajista prosentuaalisesti eniten puolen vuoden aikana kasvoivat Tesla, Aston Martin ja General Motors. Tesla on näistä suurin. Alkuvuonna myytiin yhteensä 11.974 kpl (+98,4%), Aston Martinin myynti nojaa DB11 -malliin ja jo Euroopasta kerran poistunut General Motorsin myynti koostuu melkein pelkästään Camaroista ja Cadillac Escaladesta. Alkuvuonna ei rekisteröity yhtään uutta Corvettea.

Suurimpia häviäjiä olivat japanilaiset autonvalmistajat. Honda, Subaru ja Mazda näyttävät taas reippaita miinuslukuja. Subarun myynti alkaa olla jo sillä hilkulla, että päätöksiä on tehtävä ja pian. Japanilaisista valmistajista ainoastaan Toyota, Nissan ja Suzuki voivat olla tyytyväisiä.

Ensimmäisen kerran Euroopan Top-10 nousi kiinalainen autonvalmistaja eli Geely. Geelyn takaa löytyy Volvo, joka myy tällä hetkellä ennätyksiä. Suurempi ongelma Volvolle on, että autoihin on puolen vuoden jono. Jenkit myös ostavat kaikki uudet XC90 T8-hybridit. Se on jenkeissä nyt IN. Volvolla on myös toinen erikoinen ongelma. Volvohan on korvaamassa XC60 -mallia. Yleensähän ns. vanhan mallin myynti lähtee laskuun uuden mallin esittelyn jälkeen. Volvo XC60 kanssa on käynyt päinvastoin vuoden alkupuoli osoittaa reipasta +21% -kasvua ”vanhan” XC60 kohdalla.

Merkeittäin suurin volyymivoittaja on Toyota, perässä tulevat Mercedes-Benz ja Fiat. Mercedeksen uusi E-sarja ja varsinkin uudet SUV-maasturit myyvät erittäin hyvin. Ikiliikkuja G-wagenin myynti on kokoajan kasvussa. Merkeittäin suurimpia häviäjiä olivat Opel, Honda ja Citroenin luxusbrändi DS. Opelin tilanteen ymmärtää yritysmyynnin takia. PSA:lla on vain melkoinen urakka edessä. Hondalla CR-V ja FR-V kulkevat kiihtyvää alamäkeä, Civicin myynti on hiipunut, uusi ”Superauto” NSX ei ollut menestys. Jazz on ainoa, josta voidaan sanoa, että sitä myydään. Hondalla on vähän sama tilanne kuin Subarulla. Jenkeissä menee erittäin hyvin, Euroopassa ei niinkään. USA:n kesäkuun myyntilistan Top-10:ssä oli kolme Hondan mallia järjestyksessä Civic, CR-V ja Accord. Jo pelkästään nuiden kolmen mallin kuukausi myynti jenkeissä ylittää reilusti sen mitä Honda myy vuodessa Euroopassa kaikki mallejaan. Eli eroa on, sano. Prosentuaalisesti eniten markkinaosuutta kasvattivat Tesla, Chevrolet ja Aston Martin. Aston Martin kannalta ehkä merkittävämpää oli se, että se löi Ferrarin myyntiluvuissa.

Kun puhutaan takapenkiltä ajettavista autoista, monelle tulee mieleen S-sarjan Mercedes, Bentley, Rolls-Royce ja Maybach. Luokassa on menossa ilmiö, joka on yhteneväinen Euroopan ja USA:n kanssa. Ja on aika mielenkiintoinen. Luokkaahan hallitsee meren molemmin puolin S-sarjan Mercedes-Benz, näin on ollut ehkä maailman alusta asti (tai ainakin melkein), yhtä turvallisena kakkosena tulee BMW 700 -sarja. Luokan muita vakiomenestyjiä ovat olleet Lexus LS, Jaguar XJ ja Audi A8. Luokkana puhutaan ns. ”Limousine -luokan” autoista, mutta luokan myynti on nyt oikeastaan pysähtynyt. Ja suurimpia häviäjiä ovat olleet juuri nuo viisi perinteistä merkkiä. Ketkä ovat keränneet potin ainakin jenkeissä se on selvä eli Full-Size ”Premium” SUV -maasturit eli puhutaan Cadillac Escalade, Escalade ESV, Lincoln Navigator, Infiniti QX80, Range Rover, Mercedes-Benz GLS…ovat keränneet potin. Euroopan suhteen on samanlainen muutos menossa isojen ”Premium” SUV-maasturien suuntaan. Kun vanhat merkit luovuttavat valta-asemiaan on aina uusia tulokkaita, eli Hyundai Genesis, Porsche Panamera, Maserati Quattroporte ja Cadillac CT6. Ennen niin hallinnut Lexus on uuden maskin, en oikein muutakaan ”syytä” löydä, pahasti miinusmerkkinen, sama koskee kaikkia Lexus -malleja missä on siirrytty tuohon uuteen ”irvistys” maskiin, edes uusi myyntislogan “Experience Amazing” ei taida auttaa.

SUV- ja crossoverit ovat saavuttaneet jo reilun 30% markkinaosuuden Euroopassa. Koska myynti ei ole kasvanut samaa tahtia ovat prosentit joltain pois. Suurimpia menettäjiä ovat olleet tila-autot kaikissa luokissa, tämä näkyy myös Suomessa. Niistä enää harva edes puhuu. Toinen reilusti menettänyt on keskiluokka eli puhutaan kokoluokasta Mondeo/Passat/Avensis. Tässä luokassa ainoa menestyjä on ollut Renault Talisman.

Crossoverit ja SUVit -luokittain

Kompaktiluokan SUV -maastureissa myynti alkaa tasaantumaan muutaman vuoden jatkuneen kasvubuumin jälkeen. Luokan kärjessä on Renault Captur niukasti edellä Peugeotin suosikkia 2008 -mallia ja Opel Mokkaa. Neljäntenä tulee sitkeästi Dacia Duster. Kokonaan uusi Duster nähdään muutoin vihdoinkin ensivuoden alussa. Luokan ylivoimainen menestyjä on Toyota C-HR, kun myynti nousi nollasta 65.385 autoon puolessa vuodessa ei tarvitse olla selvän näkijä ellei veikkaa C-HR nousevan ykköseksi viimeistään vuoden lopussa. C-HR etuna on myös hybridimalli. Myyntiä ei näytä haittaavan auton muotokieli, joka jakaa mielipiteitä rajusti. Suurimpia laskijoita olivat Citroen C4 Cactus ja Fiat 500X. Fiat 500X ongelmana on, että se kovin riippuvainen kotimaan Italian markkinoista, yli 50% myynnistä tulee Italiasta. ”Sisarmalli” Jeep Renegadea vaivaa samanalainen ongelma, riippuvuus Italian myynnistä. Jenkeissä asiat ovat toisin Jeep Renegade on otettu erittäin hyvin vastaan, mutta Fiat 500X oli täydellinen floppi. Laskussa ovat myös Honda HR-V, Kian Soul ja SsangYong Tivoli. Suzuki S-Cross on uudistuksen myötä kovassa nousussa. Suzukilla menee hyvin sillä myös Jimny on kovassa nousussa, Jimnylle on tulossa paras vuosi sitten 2010. Eikä Jimny ole edes luokkansa vanhin malli, sillä Lada Niva myy tasaisesti (lähinnä Saksassa). Euroopassa rekisteröitiin vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla 945 uutta Nivaa, onhan siinä reilu 100.000 ero ykkösenä olevan Relluun, mutta silti. Luokkaan on tulossa uutuuksia ainakin VW Groupin puolelta ja Korean suunnasta. VW tuo Polo versionsa (T-Roc) ja Seat tuo Ibiza -version, jonka mallinimi on Arona. Hyundai on korvaamassa iX20:n Kona nimellä kulkevalla SUV-maasturilla ja Kialta tulee vastaava Kia Stonic. Dacia Duster myös uusiutuu, Mitsubishi tuo ASX:n ja Outlanderin väliin Mitsubishi Eclipse Crossin. Nykyisin kiinalais-omisteinen MG on tuomassa luokkaan myös uuden XS -mallin.

SUV -maastureiden Premiumiin kuuluva kompaktiluokka on kovassa kasvussa 2017/Q1 oli +29% volyymin kasvu ja 2017/Q2 meno vain kiihtyi +33%. Luokkaa hallitsevat saksalaiset valmistajat. BMW X1 on selkeä ykkönen, perässään Audin mallit Q2 ja Q3. Nämä kolme haukkaavat 70% kokonaiskakusta. Neljäntenä tulee Mercedes-Benzin GLA, GLA myynti on tasaista ja pysynyt viime vuoden tasolla. Uutena Mini Countryman nousi sijalle viisi. Minin myynti on selvässä nousussa. Luokan kuudes malli Infiniti QX30 on lähinnä statistin osassa. Jenkeissä tilanne on toinen siellä Infiniti on luokassaan kolmanneksen eniten myydyin.

SUV/Crossover -maastureiden suurin ja nopeimmin kasvava luokka on ns. keskiluokka. Keskiluokan crossovereissa ykkösenä jatkaa varmana jo 11 vuotta johtoa pitänyt Nissan Quashai. Quashain myynti on edelleenkin vahvaa. Quashain Euroopan menestyksestä ottaneena, Nissan lanseeraa Quashain myös jenkkimarkkinoille nimellä Rogue Sport. Jenkeissähän Nissan X-Trail kukee Roguen nimellä. Sport nimitystä on näin petäjässä asuvana hankala ymmärtää, ehkä Nissan tietää mitä tekee? Quashain ainoa uhkaaja Euroopassa on VW Tiguan, mutta Tiguan näyttää pysyvän selvästi kakkosena. Näistä kahdesta kaukana tulee luokan rakettinousija eli Peugeot 3008, joka ohitti samalla Hyundai Tucsonin kolmannelta paikalta. Vähän samoin kuin Tucsonin perässä ollut Kia Sportage menetti paikkansa Ford Kugalle. Sportage on selvästi laskusuunnassa, joten Seat Ateca kirinee ohi vuoden loppupuoliskolla. Selviä pettymyksiä ovat varmaan olleet Renault Kadjar, Mazda CX-5 ja MG GS. Luokkaan on tulossa vielä tämän vuoden kokonaan uudistunut Jeep Compass ja Opel Grandland X.

Keskiluokan SUV-maastureissa on kahden kauppaa Nissan X-Trail johtaa reilun 1000 auton erolla Toyota RAV4:sta. Näiden kahden takana Skoda Kodiaq nousi kertaheitolla kolmanneksi. Luokan toinen nopeasti myynti kasvattava on Peugeot 5008. Renaultin uudistunut Nissan X-Trailiin perustuva Koleos on saanut myyntiä kahdelle viimeiselle kuulle eli Koleos tulee varmaan nousemaan. Koleosta tehdään muuten myös Etelä-Koreassa, siellä sen nimi on Samsung QM6. Laskussa ovat Honda CR-V (-22%), Mitsubishi Outlander (-12%) ja Jeep Cherokee (-42%). Jeep Cherokeen uutuuden viehätys lienee ohi, Jeepin kannalta huono uutinen on, että myös jenkeissä Cherokeen myyntiluvut ovat miinuksella (-21%). Onko se se keula, mikä ei myy?

Tänä vuonna luokkaan on ainakin tulossa seitsemänpaikkainen VW Tiguan Allspace. Seatin malli, joka pohjautuu Allspaceen ja Skoda Kodiaqiin. Nissan tekee X-Trailille samanlaisen naamapesun, minkä sisarmalli Rogue sai jo. Honda on uudistamassa C-RV:n vuodelle 2018.

SUV-maastureiden ns. Premium keskiluokassa on myynnin kasvu ollut +12%. Luokan kaksi hallitsevaa mallia ottavat 40% osuuden kokonaismyynnistä. Volvo XC60 ykkösenä, niukasti ennen Mercedes-Benzin GLC:tä. Volvon sijoituksen arvo nousee, kun muistaa kyseessä olevan markkinoilta poistuvan mallin. Volvo XC60 voi hyvinkin myydä yli 100.000 rajapyykin tänä vuonna. Kolmannella sijalla on Range Rover Evoque, jonka takana tiukasti on Audi Q5. Land Rover Discovery Sportin myynti kääntyi maaliskuun jälkeen miinukselle, mutta se pysyi niukasti edellä ensi vuonna uusiutuvasta BMW X3:sta. Jaguar F-Pace ohitti (+ 235%) kasvulla Porsche Macanin ja BMW X4:sen.

Jenkeissä sitä kutsutaan keskiluokaksi Euroopassa puhutaan isoista SUV -maastureista. Luokka on SUV -maastureiden pienin Euroopassa, koko luokan myynti oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla 29.700 kappaletta. Monet merkit ovat jääneet malliuudistuksen myötä USA:n puolelle. Poistuneet ovat mm. Pathfinder (Nissan), Murano (Nissan) ja CX-9 (Mazda). Ford teki toisin ja toi Edgensä jenkeistä tänne. Tuonti kannatti, sillä Edgestä tuli selvä markkinajohtaja 9.200 myytyä autoa ja kasvua viime vuodesta hulppeat +348%. Edgen perässä tulevat miinusmerkkisin luvuin korealaiskaksikko Hyundai Santa Fe ja Kia Sorento. Näiden perässä tulevat myös laskevin myyntiluvuin vanhat tekijät eli Toyota Land Cruiser (2.715kpl) ja Mitsubishi Pajero (2.567kpl). Luokan kolmas korealainen on tietysti SsangYong. Euroopassa ostettiin reilut tuhat Rextonia alkuvuonna. Suuren veden takana kaikki on toisin. Luokka omaa 10% siivun kokonaismarkkinoista ja malliksi luokan markkinajohtajaa Ford Exploreria myytin reilut 135.000 kappaletta vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Euroopan markkinajohtaja eli Ford Edge oli luokan neljäs jenkeissä reilulla 71.000 kappaleen myynnillä.

SUV -maastureiden täysmittaisten vai pitäisikö sanoa edustusluokan SUV –luokkaa hallitsee Land Rover kolmella mallillaan (Discovery, Range Rover ja Range Rover Sport) JLR on saanut 22% jalansijan. Luokan kärjessä on kuitenkin BMW X5 ja toisena tulee uudistunut Audi Q7. Kolmantena oleva Volvo XC90 kärsii selvästi autopulasta. Kysyntä ylittää tarjonnan. Jenkeissä Volvolla on vielä pidemmät jonot. Neljäntenä tulee laskusuunnassa oleva Range Rover Sport. Suurimpia laskijoita olivat myös VW Touareg (-19%), uutta mallia odottava Porsche Cayenne (-12%), Jeep Grand Cherokee (-17%) ja BMW X6 (-11%). Uutena tulokkaina listalle tulivat 5.200 kappaleen myynnillä Tesla Model X ja Maserati Levante 3.496 kappaleen myynnillä. Mercedeksen ikoni eli G-Wagen näyttää menevän sitä paremmin kaupaksi mitä enemmän ikää tulee, myynnin kasvu oli huimat +21%. SUV -maastureiden edustusluokka on ollut kolme vuotta kovassa kasvussa. Nyt tuo näyttäisi olevan kääntymässä 2017/Q2 oli luokan kokonaismyynti -6% laskussa, ainoastaan 2017 vuoden hyvä ensimmäinen neljännes pelasi luokan kasvukäyrän niukasti plussalle (+2%).

Jos mikään ennustaja saa olla niin SUV -luokan kasvu jatkuu ja lähinnä keskiluokan ja compact -mallien osalta. Huomattavaa on myös SUV-maastureiden Premium -luokkien kasvu. Se suurin kasvaja ovat kuitenkin sähköautot ja plug-in hybridit.

Nopeimmin kasvava luokka

Tämän vuoden voisi sanoa olevan sähköautojen läpimurto vuosi Euroopassa. Sähköauto luokan kasvu on yli 50% luokkaa. Käytännössä autonvalmistajan voisi lukea häviäjiin ellei heillä ole viimeistään vuodelle 2018 hybridi -versioita tai sähköautoa.

Hybridi -malleissa on ylivoimainen ykkönen ennen muita eli Toyota. Toyotan Euroopan myynnistä alkaa olemaan jo 50% hybrideitä. Hybriditkin voi jakaa kahteen ryhmää ladattavat eli Plug-in -hybridit (a’la Audin e-tron) tai ajonaikana lataaviin (a’la Toyota Auris). Auton valmistajista Toyota ja Honda ovat keskittyneet ajon aikana lataaviin hybrideihin, valtaosa valmistajista kuitenkin keskittyy ladattaviin plug-in hybrideihin. Toyotakin tullee perässä onhan Toyota julkaisut Priuksesta Plug-in -mallin. Honda, joka aloitti hybridiajan yhdessä Toyotan kanssa on jäänyt pahasti Toyotan varjoon. Niinpä Honda on tuomassa ensivuodelle kokonaan uutta ladattavaa hybridisukupolvea.

Toyota myi vuoden alkupuoliskolla Auriksen, Yariksen, RAV4 ja C-HR -hybridimalleja yhteensä 94.100kpl (+58.8%). Mielenkiintoista on nähdä, että Toyotan Prius, joka on toiminut Toyotan hybridimalliston esikuvana on myynnillisesti jäänyt pahasti näiden neljän suuren varjoon. Olisi ollut mielenkiintoista saada myös Hondan hybridiversioiden myyntiluvut, mutta ne näyttävät olevan kiven alla. Jopa Googlen aikakaudella.

Plug-in Hybrideissä on markkinajohtajana Mitsubishi Outlander PHEV. Outlanderin vahvoja maita olivat sähköfriikin taivas eli Norja perässä tulivat Ruotsi ja Englanti. Outlanderin hybridiä rekisteröitiin ensimmäisellä puoliskolla 10.708 kappaletta. Noin 3.000 kappaletta vähemmän myi Mercedes-Benz GLC350e. Mercedeksen osalta on kysymys varmaan ”kepin koettelemisesta jäällä” ja kokemuksen keräämisestä varsinaista EQ -sähköauto -sarjaa varten. EQ:n konseptimallihan esitellään Frankfurtin autonäyttelyssä syyskuussa 2017. Kolmatta sijaa plug-in hybrideissä pitää VW Passat GTE. Passat hävisi niukasti toisen sijan Mercedekselle. SUV -maastureiden osalta Plug-in hybrid myyntilista näyttää keskittyvän kalliimpaan päähän ovathan mukana Mitsubishi Outlander PHEV, MB 350GLCe, Volvo XC90T8, BMWX5 xDrive40e ja Audi Q7 e-tron.

Sähköautoissa tilanne on hiukan toisin . Renault Zoe, johtaa selkeästi ennen Nissan Leafia. Renaultin vahvoja alueita ovat Saksa, Itävalta ja Norja. Leaf menestyy puolestaan parhaiten Ranskassa, Englannissa ja Norjassa. Aivan Leafin perässä tulee BMW i3, joka myynti painottuu Saksan alueelle. Seuraavat sijat menevätkin Teslalle, Model S on sijalla neljä ja Model X on viides. Teslan sai myytyä 11.974 sähköautoa, joka on auton hinnan huomioon ottaen melkoinen saavutus. Teslan vahvoja maita olivat Norja, Saksa ja Hollanti. Tesla Model X on selkeästi Euroopan myydyin SUV -maasturi. General Motorsin luopuminen Euroopasta on ainakin sähköautojen kannalta takaisku. Nimittäin taitavat jäädä uudet Chevrolet Voltit (Plug-in-hybrid) ja Chevrolet Boltit (sähköauto) kokonaan suuren meren toiselle puolelle. Sääli, sillä molempia on kovasti kehuttu jenkeissä ja myynnillisesti molemmat taistelevat USA:n myyntilistojen kärkipaikoista. Markkinoiden kannalta on myös tärkeää miten Tesla Model 3 hinnoittelu onnistuu Euroopassa. Sähköautoihin ja Plug-in malleihin on tulossa uutta tulokasta monelta eri valmistajalta, joten markkinat ovat niiden suhteen vielä kehitysvaiheessa.

Haasteita edessä

Euroopassa automyynti tulee olemaan hyvässä kasvussa vuoden 2017 aikana. Pilviä taivaalle tuonevat Englannin Brexit -sekoilu ja Saksan autoteollisuuden omat sotkut. Dieselillä on nykyisin erittäin huono kaiku, se kaikki pelaa sähkö/vety -autojen pussiin. Vetyautojakin on tulossa ensivuonna ainakin Mercedekseltä, Toyotalta, Hondalta… eli kehitys käy myös niiden suhteen kiivaana. Suomi näyttää menevän ihan omaan suuntaansa, siitä kertonee parhaiten Helsingin Vuosaaren vetyaseman sulkeminen.

Alla oleva taulukko sisältää EU-maiden crossover/SUV -maastureiden myynnin vuoden ensimmäiseltä puoliskolta.

 

 

1. Nissan Qashai 135.306 125.829      7,5%
2. Volkwagen Tiguan 126.554   72.241    75,2%
3. Renault Captur 111.142 117.925 –    5,8%
4. Peugeot 2008 104.374   95.479      9,3%
5. Opel Mokka   96.313   89.054      8,2%
6. Peugeot 3008   84.572   34.981  141,8%
7. Hyundai Tucson   79.554   75.228      5,7%
8. Ford Kuga   77.876   63.205    23,2%
9. Dacia Duster   73.501   74.017 –    0,7%
10. Kia Sportage   70.766   77.461 –    8,6%
11. Renault Kadjar   62.371   71.908 –  13,3%
12. Toyota C-HR   60.835    uusi    uusi
13. BMW X1   60.057   46.657    28,7%
14. Fiat 500X   52.507   59.464  – 11,7%
15. Volvo XC60   51.873   38.598    34,4%
16. Mercedes-Benz GLC   51.188   34.175    49,8%
17. Nissan Juke   50.503   54.532 –   7,4%
18. Jeep Renegade   42.327   40.209     5,3%
19. Audi Q2   42.118   uusi     uusi
20. Audi Q3   41.727   50.872 –  15,4%
21. Seat Ateca   40.862   uusi    uusi
22. Nissan X-Trail   39.366   32.170     22,4%
23. Suzuki Vitara   37.618   39.595 –    5,0%
24. Toyota RAV4   37.124   33.386     11,2%
25. Ford Ecosport   35.140   30.231     16,2%
26. Range Rover Evoque   33.365   34.684 –    3,8%
27. Mercedes-Benz GLA   33.221   33.118      0,3%
28. Audi Q5   32.108   33.597 –    4,4%
29. Skoda Yeti   30.719   32.754 –    6,2%
30. Mazda CX-5   28.471   29.347 –    3,0%
31. Mazda CX-3   27.328   27.539 –    0,8%
32. Land Rover Discovery Sport   26.021   26.419 –    1,5%
33. Mitsubishi ASX   21.773   20.736       5,0%
34. BMW X3   21.681   24.391 –  11,1%
35. Mini Countryman/Paceman   20.200   20.201 –    0,0%
36. BMW X5   19.987   19.525      2,4%
37. Skoda Kodiaq   19.417    uusi     uusi
38. Honda CR-V   18.977   22.071 –  22,4%
39. Mitsubishi Outlander   18.640   21.238 –  12,2%
40. Jaguar F-Pace   17.334     5.177  234,8%
41. Audi Q7   17.020   17.029 –   0,1%
42. Honda HR-V   16.796   18.560 –   9,5%
43. KIa Niro   16.223    uusi     uusi
44. Suzuki S-Cross   16.221   10.363    56,5%
45. Volvo XC90   15.719   18.650 –  15,7%
46. Range Rover Sport   15.688   15.487      1,3%
47. Porsche Macan   14.862   12.173    22,1%
48. Mercedes-Benz GLE   13.844   14.795 –   6,4%
49. Peugeot 5008   13.662   16.880 – 19,1%
50. BMW X4   12.027   12.898 –   6,8%
51. Land Rover Discovery     9.301     7.747    20,1%
52. Ford Edge     9.200     1.900  384,2%
53. Range Rover     8.037     7.353      9,3%
54. Volkswagen Touareg    7.717     9.522 –  19,0%
55. Porsche Cayenne    7.397    8.427 –  12,2%
56. Suzuki Jimny    7.188    6.263    14,8%
57. Hyundai Santa Fe    7.045    7.824 –  10,0%
58. Kia Sorento    7.019    8.317 –  15,6%
59. Subaru Forester    6.969    6.492      7,3%
60. BMW X6    5.950    6.717 –  11,4%
61. Alfa Romeo Stelvio    5.937    uusi    uusi
62. Jeep Grand Cherokee    5.701    6.837 –  16,6%
63. Subaru XV    5.289    5.111      3,5%
64. Tesla Model X    5.200   uusi     uusi
65. Mercedes-Benz GLE Coupe    5.128    5.332 –   3,8%
66. Opel Crossland X    5.088   uusi     uusi
67. Infiniti Q30    4.782    4.475      6,9%
68. SsangYong Tivoli    4.306    5.599 –  23,1%
69. Lexus RX    3.998    4.409 –    9,3%
70. Maserati Levante    3.496     uusi    uusi
71. Citroën C4 Aircross    3.444    5.562 –  38,1%
72. Jeep Cherokee    3.239    5.622 –  42,4%
73. Renault Koleos    3.179    uusi    uusi
74. Toyota LandCruiser    2.715    3.058 –  11,2%
75. Mitsubishi Pajero    2.567    2.981 –  13,9%
76. Mercedes-Benz G-Class    2.493    2.064    20,8%
77. Mercedes-Benz GLS    2.468    2.563 –   3,7%
78. Jeep Wrangler    1.870    1.905 –   1,8%
79. SsangYong Korando    1.846    2.163 – 14,7%
80. SsangYong XLV    1.265       291 334,7%
81. SsangYong Rexton    1.147    1.129     1,6%
82. Lada Niva      945      996 –   5,1%
83. Bentley Bentayga      813      391 107,9%
84. Peugeot 4008      686   1.217 – 43,6%
85. MG GS      584        65 798,5%
86. Jeep Compass      560      186 201,1%
87. Opel Antara      552   1.222 – 54,8%
88. Hyundai ix35      457   8.883 – 94,9%
89. Range Rover Velar      252    uusi   uusi
90. Suzuki SX4      239      155   54,2%
91. Opel Granland      155    uusi   uusi
92. Mercedes-Benz GLK        26      300 – 91,3%
93. Chevrolet Trax         7        27 – 74,1%
94. Land Rover Defender        7      149 – 95,3%
95. Mazda CX-9        5      117 – 95,7%
96. Land Rover Freelander        1       24 – 95,8%
97. Fiat Sedici        1        2 – 50,0%
98. Fiat Freemont        1 2.642 -100,0%

Vastaa