Dakar 4. päivä – Toby Price sairaalaan, Sainz ympäri.

Dakarin 4. osuuden reitti San Salvador De Jujuy → Tupiza aloittaa samalla Dakarin Bolivian viiden päivän osuuden. Päivän reitillä on kokonaispituutta 521km, joista ek:n osuus on pitkä 416km. Reitti nousee parhaimmillaan 4.000 metrin korkeuteen ja erikoisuus on 3.500 metrin korkeudessa oleva dyyniosuus. Järjestäjien mukaan nuissa korkeuksissa on dyynien ylittämiseen kokonaan oma taktiikkansa. Reitin alussa ja lopussa tekniset osuudet, jotka vaativat tarkkaa suunnistamista. Missi maksaa.

Bike -luokka

Suurin uutinen KTM:n ykköskuskin Toby Pricen lipat, jonka vuoksi hänet kuljetettiin ambulanssikopterilla sairaalaan. Onneksi mistään vakavaa ei sattunut..oikea jalka vain poikki ja muita pienempiä ruhjeita. Mutta viime vuoden voittaja liittyy keskeyttäneiden sankkaan joukkoon. Päivän nopein oli KTM:llä Itävallan Matthias Walkner. Maalissa hän oli enemmän huolissaan miten Tobylle oli käynyt kuin juhlinut omaa voittoaan. Walkner totesi, että vasta 10. päivän jälkeen, jos on hyvissä asemissa voi alkaa haaveilemaan jotain. Nyt pitää olla jalat maassa. Reitillä hän sanoi ehkä hyötyneensä lähtönumerosta (yhdestoista), koska varsinkin dyyneillä pääsi näkemään toisten ajolinjoja. Päivän osuudelle ensimmäisenä lähtenyt Joan Barreda hävisi Walknerille kaksi minuuttia. Barreda kertoi ensimmäisten 70km olleen varsin vaikeata suunnistuksen suhteen. Vauhtia ei oikein voinut pitää ellei halunnut epäonnistua. Barreda oli varsin tyytyväinen päiväänsä, mutta sanoi, että jokaisena päivänä on pystyttävä 100% suoritukseen. Minuutin Barredalle hävisi Ranskan Michael Metge. Metge oli jo johdossa alussa, mutta nähtävästi lopun suunnistus hidasti vauhtia. Xavier de Soultrait ajanee elämänsä parasta Dakaria. Yksityistallin Yamaha -kuski oli päivän neljäs. Konkari Pablo Quintanilla oli osuuden kuudes, Stefan Svitkon jälkeen. Quintanilla kehui maalissa Barredan suunnistustaitoja. Itsehän kertoi tehneensä yhden virheen, joka maksoi niitä kalliita minuutteja.

Kokonaiskilpailua piti johtaa Joan Barreda. Mutta, mutta tuomaristo lätkäisi kaikille Hondan tehdasteamin kuljettajille reippaat aikasakot, koska kuljettajat tankattiin sallitun tankkausalueen ulkopuolella. Barredan sijoitus tippui sijalle 13. Honda kuljettajista Barreda sai 1.01h aikasakkoa, Paulo Goncalves 48min, Ricky Brabec tasan tunnin ja Michael Metge sai myös tasan tunnin aikasakon. Aikasakkojen jälkeen Barredalle 18 minuuttia hävinnyt Pablo Quintanilla nousi kokonaistuloksissa ensimmäiseksi ja Matthias Walkner nousi kokonaistuloksissa toiseksi. Tallikaveri Britti Sam Sunderland jatkaa neljäntenä, vaikka tänään missasi suunnistuksen kanssa. Väliin mahtuu KTM yksityisteamissä ajava Tsekin Stefan Svitko. Paras Yamaha kuljettaja on yksityistallin Xavier de Soultrait sijalla kuusi. Yamahan tehdaskuskeista van Beveren on kaksi sijaa alempana. Yamahan tehdasteamille tuli myös lisää huonoja uutisia. Italian Alessandro Botturi oli kaatunut 30km ennen ek:n loppua. Kaatuminen on ollut raju, sillä hän on saanut ruhjeita myös päähänsä. Paikalla on järjestäjien lääkäriyksikkö. Myöhemmin selvisi,että Botturi selvisi tilanteesta muutamilla ruhjeilla. Jokatapauksessa Botturin Dakar -ralli on ohi. Eestin Toomas Triisa tuli maaliin sijalla 47. ja Mart Meeru sijalla 51.

ATV -luokka

Päivän voittoon ajoi Walter Nosiglia Hondalla. Maalissa hän kertoi ratkaisun tapahtuneen dyyneillä. Hän oli katsonut mistä pyörät olivat ylittäneet dyynit ja valinnut niistä aina parhaimman linjan. Dyynien loppuosuuden hän ajoi muista erillään, jolloin hän löysi matalampia dyynejä. Helpomman reitin oli hänen lisäksi löytänyt tallikaveri Argentiinan Daniel Domaszewski. Toiseksi ajoi Venäjän Sergei Karyakin häviten reilut 11minuuttia Nosiglialle. Domaszewski oli päivän kolmas. Kes Koolen oli neljäs reilut 20 minuuttia voittajaa perässä. Dakar -voittaja Puolan Rafal Sonik on myös saamassa otetta ollen päivän kahdeksas. Kärjessä ollut Ignacio Casale oli yhdeksäs, reilut ½tuntia voittajaa perässä. Argentiinan Daniel Mazzucco oli nopein 4×4 -vetoinen, sijoitus oli 10. Kokonaistuloksissa Venäjän Sergei Karyakin nousi niukkaan johtoon ennen Ignacio Casalea (28 sekuntia eroa). Kolmen minuutin päässä tulee tasaisesti ajanut Ranskan rookie -kuski Stephan Vitse. Nosiglia nousi etappivoitollaan neljänneksi. Mazzucco on Can-Am Renegadella sijalla seitsemän, Sonik on myös kiiruhtanut hitaasti TOP10 -joukkoon ollen nyt yhdeksäs.

UTV -luokka

UTV -luokassa vain viisi kuljettajaa saavutti maalin. UTV -luokka on Polaris RZR –kuljettajien heiniä. Se ainoa vielä mukana ollut Yamaha -kuljettaja jäi 4. etapille. Kärjessä menevät tasatahtiin Kiinan Mao Rujin ja Brasilian Leandro Torres, joilla on eroa vain 30 sekuntia. Kiinan Wang Fujiang tulee kolmantena jo tunnin perässä. Häntä seuraavat muutaman minuutin päässä Venäjän Maganov Ravil ja Kiinan Li Dongsheng.

Autot -luokka

Jos eilinen synkkä Toyotalla niin tänään Peugeot -talli koko kovia. Koko Peugeotin kärkikolmikko koki kovia. Sebastian Loeb sanoi suunnistuksen onnistuneen, mutta moottorin käyntiongelmien vuoksi he menettivät ehkä 30 minuuttia. Loppu tultiin niin lujaa kuin päästiin. Toisena matkaan lähtenyt Carlos Sainz ajoi autonsa rotkoon ja tuli hinauksessa maaliin reilut 2 tuntia kärjelle hävinneenä. Sainz katsoi kisan olevan hänen osaltaan ohi. Peterhansel missasi viimeisellä navigaatio osuudella todella pahasti. Tämän lisäksi hän jäi yhdessä joen ylityksessä kiinni ja menetti siinä sellaiset 20 minuuttia. Samassa rytäkässä auton ohjausakseli vaurioitui, mutta maaliin asti kuitenkin päästiin. Mikko Hirvosen tallikaveri Yazeed Al-Rajhi oli tullut Bolivian korkeassa ilmanalassa niin huonovointiseksi,että heidän täytyi keskeyttää. Yksi tehdastalli Peugeot oli kuitenkin jäljellä ja niinpä Cyril Despres ajoi etappivoittoon. Cyril kertoi dyynien kanssa olleensa erityisen huolellinen, koska tuntui että konetehoa oli jäljellä 20-40% siitä kuin mitä alhaalla. Kaiken Despres oli voitostaan ikionnellinen on hänen monesti todettu olevan se Peugeot -tallin hitain kuski. Despresin perässä kiiruhti toiseksi Mikko Hirvonen. Mikko hävisi reilut 10 minuuttia maalissa. Reitti hän piti erittäin vaativana ja kehui vuolaasti karanlukijaansa, koska yhtään suunnistusmissiä ei tullut. Nopeudessa me jäämme, mutta koitamme korvata sen tarkalla suunnistuksella ja välttämällä rengasrikkoja. Päivän kolmanneksi ajoi yksityistalli Overdriven Nani Roma Toyotalla, hän kärjestä 13 minuuttia. Nanin perässä tulivat lopussa kiiruhtaneet Loeb ja Peterhansel. De Villiers oli päivän kuudes häviten kärkeen jo vajaat ½ tuntia. Kokonaistuloksissa Despres nousi kärkeen. Hänestä 4minuutin päässä tasainen nelikko järjestyksessä Peterhansel, Hirvonen, Loeb ja Roma. Puolan Orlen teamin tasaisesti ajanut Jakub Przygonski on Mini All4 Racingillä viides jo reilut puolitunti perässä. Hänestä 10 minuutin päässä tulevat de Villiers ja Orlando Terranova. Kymmenen parhaan joukkoon mahtuvat vielä 1½ perässä Mini -kuljettajat Chilen Boris Garafulic ja Mohamed Abu-Issa. Renault Duster teamille tämän vuoden Dakar on ollut murheellinen vain yksi auto jatkaa…Argentiinan Facundo Ardusso sijalla 26. Parhaana ei Peugeot/Mini/Toyota -kuljettajana tulee Ranskan kokenut Eric Berhard Buggyllaan sijalla 14.

Kuorma-autot

Päivän voittoon Gerard De Rooy Ivecolla. De Rooy kertoi päivän kerrankin onnistuneen ei rengasrikkoja ja suunnistuskin meni nappiin. Hän kertoi huomanneensa reitillä, että suunnistus tuotti monelle ongelmia, sen verran ihmeellisistä suunnista kilpakumppaneita ajoi vastaan. De Rooyn takana tuli pienin eroin Kamaz -kolmikko Mardeev, Shibalov ja Sotnikov. Heistä 10 minuuttia jäi seuraava kolmikko Villagra (Iveco), Pascal de Baar (Mammoet-Renault) ja Ton van Genugten. Suunnistuksessa epäonnistuivat johdossa ollut Tsekin Martin Kolomy (20.), Viazovich ( 21 ), Versluis (12.) ja van Heuvel (17.). Kokonaistuloksissa Dmitry Sotnikov nousi johtoon, mutta tasaista on. Kolmikko Villagra, Nikolaev ja Shibalov ovat kaikki viiden minuutin päässä. Gerad de Rooy nousi nyt viidenneksi 14 minuuttia kärjestä. Ja hänestä ovat minuutin päässä Mardeev ja Pascal de Baar. Sijoilla 8. ja 9. tulee MAN -kaksikko Versluis/Stacey, hekin vain 20 minuutin päässä kärjestä. Eilen matkalle jäänyt Martin van den Brink (Mammoet-Renault) jatkaa myös rallissa, mutta hän sai eilisestä reitille jäännistä 4 tuntia aikasakkoa ja tulee kaukana perässä.

Jotain häikkää on etapin tuloslaskennassa tai tulosten vahvistamisessa. Ainoastaan ATV -luokka ja kuorma-auto luokka on vahvistettu. Eli tulokset ovat kolmen muun osalta epävirallisia.

Vastaa