Dakar 4. päivä – Toby Price sairaalaan, Sainz ympäri.

Dakarin 4. osuuden reitti San Salvador De Jujuy → Tupiza aloittaa samalla Dakarin Bolivian viiden päivän osuuden. Päivän reitillä on kokonaispituutta 521km, joista ek:n osuus on pitkä 416km. Reitti nousee parhaimmillaan 4.000 metrin korkeuteen ja erikoisuus on 3.500 metrin korkeudessa oleva dyyniosuus. Järjestäjien mukaan nuissa korkeuksissa on dyynien ylittämiseen kokonaan oma taktiikkansa. Reitin alussa ja lopussa tekniset osuudet, jotka vaativat tarkkaa suunnistamista. Missi maksaa.

Bike -luokka

Suurin uutinen KTM:n ykköskuskin Toby Pricen lipat, jonka vuoksi hänet kuljetettiin ambulanssikopterilla sairaalaan. Onneksi mistään vakavaa ei sattunut..oikea jalka vain poikki ja muita pienempiä ruhjeita. Mutta viime vuoden voittaja liittyy keskeyttäneiden sankkaan joukkoon. Päivän nopein oli KTM:llä Itävallan Matthias Walkner. Maalissa hän oli enemmän huolissaan miten Tobylle oli käynyt kuin juhlinut omaa voittoaan. Walkner totesi, että vasta 10. päivän jälkeen, jos on hyvissä asemissa voi alkaa haaveilemaan jotain. Nyt pitää olla jalat maassa. Reitillä hän sanoi ehkä hyötyneensä lähtönumerosta (yhdestoista), koska varsinkin dyyneillä pääsi näkemään toisten ajolinjoja. Päivän osuudelle ensimmäisenä lähtenyt Joan Barreda hävisi Walknerille kaksi minuuttia. Barreda kertoi ensimmäisten 70km olleen varsin vaikeata suunnistuksen suhteen. Vauhtia ei oikein voinut pitää ellei halunnut epäonnistua. Barreda oli varsin tyytyväinen päiväänsä, mutta sanoi, että jokaisena päivänä on pystyttävä 100% suoritukseen. Minuutin Barredalle hävisi Ranskan Michael Metge. Metge oli jo johdossa alussa, mutta nähtävästi lopun suunnistus hidasti vauhtia. Xavier de Soultrait ajanee elämänsä parasta Dakaria. Yksityistallin Yamaha -kuski oli päivän neljäs. Konkari Pablo Quintanilla oli osuuden kuudes, Stefan Svitkon jälkeen. Quintanilla kehui maalissa Barredan suunnistustaitoja. Itsehän kertoi tehneensä yhden virheen, joka maksoi niitä kalliita minuutteja.

Kokonaiskilpailua piti johtaa Joan Barreda. Mutta, mutta tuomaristo lätkäisi kaikille Hondan tehdasteamin kuljettajille reippaat aikasakot, koska kuljettajat tankattiin sallitun tankkausalueen ulkopuolella. Barredan sijoitus tippui sijalle 13. Honda kuljettajista Barreda sai 1.01h aikasakkoa, Paulo Goncalves 48min, Ricky Brabec tasan tunnin ja Michael Metge sai myös tasan tunnin aikasakon. Aikasakkojen jälkeen Barredalle 18 minuuttia hävinnyt Pablo Quintanilla nousi kokonaistuloksissa ensimmäiseksi ja Matthias Walkner nousi kokonaistuloksissa toiseksi. Tallikaveri Britti Sam Sunderland jatkaa neljäntenä, vaikka tänään missasi suunnistuksen kanssa. Väliin mahtuu KTM yksityisteamissä ajava Tsekin Stefan Svitko. Paras Yamaha kuljettaja on yksityistallin Xavier de Soultrait sijalla kuusi. Yamahan tehdaskuskeista van Beveren on kaksi sijaa alempana. Yamahan tehdasteamille tuli myös lisää huonoja uutisia. Italian Alessandro Botturi oli kaatunut 30km ennen ek:n loppua. Kaatuminen on ollut raju, sillä hän on saanut ruhjeita myös päähänsä. Paikalla on järjestäjien lääkäriyksikkö. Myöhemmin selvisi,että Botturi selvisi tilanteesta muutamilla ruhjeilla. Jokatapauksessa Botturin Dakar -ralli on ohi. Eestin Toomas Triisa tuli maaliin sijalla 47. ja Mart Meeru sijalla 51.

ATV -luokka

Päivän voittoon ajoi Walter Nosiglia Hondalla. Maalissa hän kertoi ratkaisun tapahtuneen dyyneillä. Hän oli katsonut mistä pyörät olivat ylittäneet dyynit ja valinnut niistä aina parhaimman linjan. Dyynien loppuosuuden hän ajoi muista erillään, jolloin hän löysi matalampia dyynejä. Helpomman reitin oli hänen lisäksi löytänyt tallikaveri Argentiinan Daniel Domaszewski. Toiseksi ajoi Venäjän Sergei Karyakin häviten reilut 11minuuttia Nosiglialle. Domaszewski oli päivän kolmas. Kes Koolen oli neljäs reilut 20 minuuttia voittajaa perässä. Dakar -voittaja Puolan Rafal Sonik on myös saamassa otetta ollen päivän kahdeksas. Kärjessä ollut Ignacio Casale oli yhdeksäs, reilut ½tuntia voittajaa perässä. Argentiinan Daniel Mazzucco oli nopein 4×4 -vetoinen, sijoitus oli 10. Kokonaistuloksissa Venäjän Sergei Karyakin nousi niukkaan johtoon ennen Ignacio Casalea (28 sekuntia eroa). Kolmen minuutin päässä tulee tasaisesti ajanut Ranskan rookie -kuski Stephan Vitse. Nosiglia nousi etappivoitollaan neljänneksi. Mazzucco on Can-Am Renegadella sijalla seitsemän, Sonik on myös kiiruhtanut hitaasti TOP10 -joukkoon ollen nyt yhdeksäs.

UTV -luokka

UTV -luokassa vain viisi kuljettajaa saavutti maalin. UTV -luokka on Polaris RZR –kuljettajien heiniä. Se ainoa vielä mukana ollut Yamaha -kuljettaja jäi 4. etapille. Kärjessä menevät tasatahtiin Kiinan Mao Rujin ja Brasilian Leandro Torres, joilla on eroa vain 30 sekuntia. Kiinan Wang Fujiang tulee kolmantena jo tunnin perässä. Häntä seuraavat muutaman minuutin päässä Venäjän Maganov Ravil ja Kiinan Li Dongsheng.

Autot -luokka

Jos eilinen synkkä Toyotalla niin tänään Peugeot -talli koko kovia. Koko Peugeotin kärkikolmikko koki kovia. Sebastian Loeb sanoi suunnistuksen onnistuneen, mutta moottorin käyntiongelmien vuoksi he menettivät ehkä 30 minuuttia. Loppu tultiin niin lujaa kuin päästiin. Toisena matkaan lähtenyt Carlos Sainz ajoi autonsa rotkoon ja tuli hinauksessa maaliin reilut 2 tuntia kärjelle hävinneenä. Sainz katsoi kisan olevan hänen osaltaan ohi. Peterhansel missasi viimeisellä navigaatio osuudella todella pahasti. Tämän lisäksi hän jäi yhdessä joen ylityksessä kiinni ja menetti siinä sellaiset 20 minuuttia. Samassa rytäkässä auton ohjausakseli vaurioitui, mutta maaliin asti kuitenkin päästiin. Mikko Hirvosen tallikaveri Yazeed Al-Rajhi oli tullut Bolivian korkeassa ilmanalassa niin huonovointiseksi,että heidän täytyi keskeyttää. Yksi tehdastalli Peugeot oli kuitenkin jäljellä ja niinpä Cyril Despres ajoi etappivoittoon. Cyril kertoi dyynien kanssa olleensa erityisen huolellinen, koska tuntui että konetehoa oli jäljellä 20-40% siitä kuin mitä alhaalla. Kaiken Despres oli voitostaan ikionnellinen on hänen monesti todettu olevan se Peugeot -tallin hitain kuski. Despresin perässä kiiruhti toiseksi Mikko Hirvonen. Mikko hävisi reilut 10 minuuttia maalissa. Reitti hän piti erittäin vaativana ja kehui vuolaasti karanlukijaansa, koska yhtään suunnistusmissiä ei tullut. Nopeudessa me jäämme, mutta koitamme korvata sen tarkalla suunnistuksella ja välttämällä rengasrikkoja. Päivän kolmanneksi ajoi yksityistalli Overdriven Nani Roma Toyotalla, hän kärjestä 13 minuuttia. Nanin perässä tulivat lopussa kiiruhtaneet Loeb ja Peterhansel. De Villiers oli päivän kuudes häviten kärkeen jo vajaat ½ tuntia. Kokonaistuloksissa Despres nousi kärkeen. Hänestä 4minuutin päässä tasainen nelikko järjestyksessä Peterhansel, Hirvonen, Loeb ja Roma. Puolan Orlen teamin tasaisesti ajanut Jakub Przygonski on Mini All4 Racingillä viides jo reilut puolitunti perässä. Hänestä 10 minuutin päässä tulevat de Villiers ja Orlando Terranova. Kymmenen parhaan joukkoon mahtuvat vielä 1½ perässä Mini -kuljettajat Chilen Boris Garafulic ja Mohamed Abu-Issa. Renault Duster teamille tämän vuoden Dakar on ollut murheellinen vain yksi auto jatkaa…Argentiinan Facundo Ardusso sijalla 26. Parhaana ei Peugeot/Mini/Toyota -kuljettajana tulee Ranskan kokenut Eric Berhard Buggyllaan sijalla 14.

Kuorma-autot

Päivän voittoon Gerard De Rooy Ivecolla. De Rooy kertoi päivän kerrankin onnistuneen ei rengasrikkoja ja suunnistuskin meni nappiin. Hän kertoi huomanneensa reitillä, että suunnistus tuotti monelle ongelmia, sen verran ihmeellisistä suunnista kilpakumppaneita ajoi vastaan. De Rooyn takana tuli pienin eroin Kamaz -kolmikko Mardeev, Shibalov ja Sotnikov. Heistä 10 minuuttia jäi seuraava kolmikko Villagra (Iveco), Pascal de Baar (Mammoet-Renault) ja Ton van Genugten. Suunnistuksessa epäonnistuivat johdossa ollut Tsekin Martin Kolomy (20.), Viazovich ( 21 ), Versluis (12.) ja van Heuvel (17.). Kokonaistuloksissa Dmitry Sotnikov nousi johtoon, mutta tasaista on. Kolmikko Villagra, Nikolaev ja Shibalov ovat kaikki viiden minuutin päässä. Gerad de Rooy nousi nyt viidenneksi 14 minuuttia kärjestä. Ja hänestä ovat minuutin päässä Mardeev ja Pascal de Baar. Sijoilla 8. ja 9. tulee MAN -kaksikko Versluis/Stacey, hekin vain 20 minuutin päässä kärjestä. Eilen matkalle jäänyt Martin van den Brink (Mammoet-Renault) jatkaa myös rallissa, mutta hän sai eilisestä reitille jäännistä 4 tuntia aikasakkoa ja tulee kaukana perässä.

Jotain häikkää on etapin tuloslaskennassa tai tulosten vahvistamisessa. Ainoastaan ATV -luokka ja kuorma-auto luokka on vahvistettu. Eli tulokset ovat kolmen muun osalta epävirallisia.

777 thoughts on “Dakar 4. päivä – Toby Price sairaalaan, Sainz ympäri.

 1. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who has been doing a little homework on this. And he in fact ordered me lunch because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss this matter here on your website.|

 2. I believe what you wrote was very logical. But, what about this? suppose you were to write a awesome headline? I ain’t saying your content is not solid., but suppose you added a post title that makes people want more? I mean BLOG_TITLE is kinda plain. You should peek at Yahoo’s front page and see how they write news titles to get people to click. You might add a video or a picture or two to grab readers interested about everything’ve got to say. In my opinion, it would bring your posts a little bit more interesting.|

 3. you are really a good webmaster. The web site loading speed is amazing. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you have done a fantastic job on this matter!|

 4. Hi! I’ve been reading your web site for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Houston Tx! Just wanted to say keep up the great work!|

 5. We absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be exactly what I’m looking for. can you offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a lot of the subjects you write concerning here. Again, awesome website!|

 6. Hi! I know this is sort of off-topic however I needed to ask. Does operating a well-established blog like yours require a massive amount work? I’m completely new to running a blog however I do write in my diary everyday. I’d like to start a blog so I can share my own experience and thoughts online. Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring bloggers. Thankyou!|

 7. I feel this is among the most significant information for me. And i’m glad reading your article. However wanna observation on some general issues, The site style is perfect, the articles is in reality great : D. Just right process, cheers|

 8. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice practices and we are looking to trade techniques with others, why not shoot me an email if interested.|

 9. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this outstanding blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this website with my Facebook group. Talk soon!|

 10. Hi great blog! Does running a blog like this take a massive amount work? I’ve virtually no knowledge of coding however I was hoping to start my own blog in the near future. Anyhow, if you have any suggestions or techniques for new blog owners please share. I know this is off subject but I simply needed to ask. Thank you!|

 11. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.|

 12. Just desire to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply nice and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.|

 13. Whats up are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!|

 14. How does lifting weights better testosterone and side effects of clomid men success hormone? Lifting Weights Increases Testosterone. Men are righteous less mortal in today’s flavour of the month brotherhood than they pull someone’s leg been in the past. The basis is that when you are medic you are taxing your body and causing it to produce a hormonal retort (heighten testosterone and humanitarian growth hormone) in regularity to accomplish the carnal stint at submit . This is why weight lifting is such a great cave in to increase testosterone Clomid (and growth hormone).

 15. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very helpful info particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.|

 16. This design is steller! You definitely know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

 17. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!|

 18. I’m not sure why but this web site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.|

 19. Pretty component to content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to claim that I acquire in fact loved account your blog posts. Anyway I will be subscribing in your augment or even I achievement you get admission to persistently quickly.|

 20. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.|

 21. you are in point of fact a just right webmaster. The site loading velocity is amazing. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you have performed a great process in this matter!|

 22. Simply wish to say your article is as amazing.
  The clearness in your post is just cool and i can assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post.

  Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 23. Hey there! I know this is kind of off-topic however I had to ask.
  Does building a well-established website such as yours require a lot
  of work? I am completely new to writing a blog however I do
  write in my journal everyday. I’d like to start a blog so
  I can easily share my own experience and views online.
  Please let me know if you have any ideas or tips for new
  aspiring bloggers. Appreciate it!

 24. Hey would you mind letting me know which hosting company you’re
  utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must
  say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price?
  Many thanks, I appreciate it!

 25. Greetings I am so thrilled I found your blog, I really found you by accident, while I
  was researching on Aol for something else, Nonetheless I am here now and
  would just like to say kudos for a incredible post and
  a all round interesting blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to look over it all at the moment but I have bookmarked
  it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the
  excellent jo.

 26. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a
  number of websites for about a year and am concerned about switching to
  another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

 27. Just wish to say your article is as astonishing. The
  clarity in your post is simply nice and i could assume you’re an expert on this
  subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up
  to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable
  work.

 28. I am not sure where you are getting your
  information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or
  understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this
  info for my mission.

 29. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other
  websites? I have a blog centered on the same topics you discuss and would love to have you share
  some stories/information. I know my subscribers would value your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 30. We stumbled over here coming from a different page and thought I might check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to checking out your web page yet again.|

 31. Päivitysilmoitus: http://tinderentrar.com

 32. I was more than happy to find this web site. I wanted to thank you for your time due to this fantastic read!!

  I definitely liked every little bit of it and i also have you saved to fav to look at new
  information in your website.

 33. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less.

  I’ve been using WordPress on a number of websites for
  about a year and am anxious about switching to
  another platform. I have heard excellent things about blogengine.net.

  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

 34. Fantastic beat ! I wish to apprentice while
  you amend your site, how can i subscribe for a blog web site?
  The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted
  of this your broadcast provided bright clear idea

 35. Hello! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out
  pretty quick. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? Cheers

 36. Fantastic site. Lots of helpful information here. I’m sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you on your sweat!|

 37. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am encountering problems with your RSS. I don’t understand the reason why I cannot join it. Is there anybody getting the same RSS problems? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!|

 38. Its such as you learn my thoughts! You seem to understand so much approximately this, such as you wrote the e-book in it or something. I believe that you simply could do with a few p.c. to drive the message house a little bit, but instead of that, that is excellent blog. A great read. I’ll definitely be back.|

 39. Päivitysilmoitus: sober dating sites free

 40. Terrific article! That is the type of info that should be shared across the internet. Disgrace on Google for no longer positioning this publish upper! Come on over and discuss with my web site . Thank you =)|

 41. First off I want to say wonderful blog! I had a quick question that I’d like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your head before writing. I’ve had a tough time clearing my mind in getting my thoughts out. I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Thanks!|

 42. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this website?
  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and
  I’m looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 43. Can I simply say what a relief to uncover an individual
  who really knows what they are discussing on the internet.
  You actually realize how to bring a problem to light and make it important.

  More and more people really need to check
  this out and understand this side of your story. I can’t believe you aren’t more
  popular since you surely have the gift.

 44. Good post. I learn something new and challenging
  on websites I stumbleupon everyday. It’s always helpful to read articles from other authors and use something from their
  websites.

 45. Hello there, I found your site via Google whilst searching for a similar matter, your web site got here up,
  it seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply became alert to your weblog thru Google, and found that it’s truly
  informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful should you
  proceed this in future. Numerous people will probably be benefited out of your
  writing. Cheers!

 46. Magnificent items from you, man. I’ve bear in mind your stuff prior to and you’re just too
  excellent. I really like what you’ve bought here, really like what you are stating
  and the best way through which you assert it.
  You make it entertaining and you still take care of to stay it wise.
  I cant wait to learn far more from you. This is really a terrific site.

 47. Amazing blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many
  choices out there that I’m totally confused .. Any suggestions?
  Thanks!

 48. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or
  advice. Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I want to read more things about it!

 49. After looking into a handful of the articles on your
  blog, I really appreciate your way of blogging. I book-marked it to
  my bookmark webpage list and will be checking back soon. Take a look at
  my web site too and let me know how you feel.

 50. I’m impressed, I must say. Seldom do I come
  across a blog that’s equally educative and entertaining, and let me
  tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something which too
  few people are speaking intelligently about. I’m
  very happy that I came across this in my hunt for something regarding
  this.

 51. I truly love your website.. Excellent colors & theme. Did you make this site yourself?
  Please reply back as I’m attempting to create my own website and would like to know where
  you got this from or just what the theme is called. Appreciate it!

 52. I will right away clutch your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you’ve any? Please allow me realize in order that I may subscribe.
  Thanks.

 53. Hey there! I understand this is kind of off-topic however I needed to ask.
  Does managing a well-established blog such as yours require a large amount
  of work? I’m brand new to blogging however I do write in my diary
  daily. I’d like to start a blog so I will be able to share my
  own experience and views online. Please let me know if you have any suggestions or
  tips for brand new aspiring blog owners. Thankyou!

 54. I’m very pleased to find this website. I want to to thank you for your time for this particularly wonderful read!!

  I definitely enjoyed every part of it and I have you book marked to see new things in your blog.

 55. Thanks for the auspicious writeup. It in reality was a amusement account it.
  Glance complicated to far delivered agreeable from you!
  However, how could we be in contact?

 56. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your post
  seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a formatting issue or
  something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know.

  The design and style look great though! Hope you
  get the problem fixed soon. Thanks

 57. You’re so awesome! I do not think I have read a single thing like this before.
  So wonderful to discover someone with some unique thoughts
  on this subject matter. Really.. many thanks for starting this up.

  This web site is something that’s needed on the web,
  someone with a bit of originality!

 58. Howdy! Someone in my Facebook group shared this
  website with us so I came to give it a look. I’m
  definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be
  tweeting this to my followers! Great blog and amazing design.

 59. Thanks a bunch for sharing this with all folks you really realize
  what you’re speaking approximately! Bookmarked.

  Please additionally discuss with my web site =). We may have a
  hyperlink alternate arrangement among us

 60. We’re a bunch of volunteers and starting a brand new
  scheme in our community. Your website offered
  us with useful information to work on. You’ve done a
  formidable task and our whole group might be grateful to you.

 61. Hey there! This is my first visit to your blog!

  We are a group of volunteers and starting a new project
  in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial
  information to work on. You have done a wonderful job!

 62. I just like the valuable info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check once more here frequently.
  I’m slightly certain I will learn many new stuff proper right here!
  Good luck for the following!

 63. Hello there! I could have sworn I’ve visited this
  web site before but after looking at some
  of the articles I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking
  it and checking back frequently!

 64. I love your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for
  you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from.

  cheers

 65. Hi there would you mind letting me know which web host you’re
  using? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a
  lot faster then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a honest price?
  Thanks a lot, I appreciate it!

 66. It’s a shame you don’t have a donate button!
  I’d definitely donate to this excellent blog! I guess for now
  i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google
  account. I look forward to brand new updates and will talk about this site with my Facebook group.
  Chat soon!

 67. Great site you have here but I was curious if
  you knew of any forums that cover the same topics discussed here?
  I’d really like to be a part of online community where I can get responses from other knowledgeable individuals that share the same interest.

  If you have any suggestions, please let me know.
  Bless you!

 68. I blog quite often and I genuinely thank you for
  your content. This great article has truly peaked my interest.
  I’m going to book mark your site and keep checking for
  new information about once a week. I opted in for
  your Feed too.

 69. Hello there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your articles.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics?
  Thanks a lot!

 70. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue
  this in future. Lots of people will be benefited
  from your writing. Cheers!

 71. You really make it appear really easy with your presentation however
  I in finding this matter to be actually something which
  I believe I might by no means understand. It kind of feels
  too complex and very wide for me. I am having a
  look forward to your subsequent submit, I’ll try to get the grasp of
  it!

 72. This is very interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post.
  Also, I’ve shared your website in my social networks!

 73. Simply desire to say your article is as amazing. The clearness
  in your post is just excellent and i could assume you are an expert on this
  subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up
  to date with forthcoming post. Thanks a million and
  please keep up the gratifying work.

 74. Hey! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look.

  I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!

  Wonderful blog and amazing design.

 75. Hello, I do think your website could possibly be having internet browser compatibility
  issues. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in IE,
  it’s got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Apart from that, fantastic website!

 76. Thanks for a marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it,
  you’re a great author.I will ensure that I bookmark your blog and may come back in the
  future. I want to encourage one to continue your great posts, have
  a nice afternoon!

 77. I was extremely pleased to discover this website. I
  need to to thank you for your time just for
  this fantastic read!! I definitely savored every part of it and I have you book-marked
  to check out new information in your website.

 78. Somebody essentially lend a hand to make significantly articles I’d state.
  That is the very first time I frequented your web page and
  up to now? I amazed with the research you
  made to create this particular submit extraordinary.
  Excellent task!

 79. Hi! I’ve been following your weblog for a while now and
  finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Humble
  Texas! Just wanted to tell you keep up the excellent job!

 80. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that
  automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly
  enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 81. Hello there, I believe your website may be having browser compatibility issues.
  When I take a look at your blog in Safari, it looks
  fine however when opening in I.E., it has some overlapping issues.

  I just wanted to give you a quick heads up! Other than that,
  great blog!

 82. I’m not sure exactly why but this weblog is loading incredibly slow for
  me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 83. Usually I do not learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do so!
  Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great post.

 84. Having read this I believed it was very informative.
  I appreciate you taking the time and energy to put this short
  article together. I once again find myself spending way too much time both reading
  and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 85. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to
  this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding
  your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and
  will talk about this site with my Facebook group. Talk soon!

 86. Excellent blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?

  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress
  or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any ideas? Thanks!

 87. Hey! Quick question that’s entirely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My website looks weird when browsing from my iphone4.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this issue.

  If you have any recommendations, please share. Thanks!

 88. Every weekend i used to pay a quick visit this web
  page, for the reason that i wish for enjoyment, for the
  reason that this this web page conations in fact nice funny information too.

 89. I am really enjoying the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any web browser compatibility issues?
  A few of my blog visitors have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great
  in Opera. Do you have any recommendations to help fix this issue?

 90. Thanks for a marvelous posting! I really enjoyed reading it, you are a great author.I will always bookmark your blog and will often come back from
  now on. I want to encourage you to continue your great work, have
  a nice holiday weekend!

 91. This design is incredible! You most certainly
  know how to keep a reader entertained. Between your wit and
  your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!)
  Wonderful job. I really enjoyed what you had to say,
  and more than that, how you presented it. Too cool!

 92. My partner and I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be what precisely I’m looking for.
  Does one offer guest writers to write content for you personally?
  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on most
  of the subjects you write concerning here. Again, awesome weblog!

 93. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again as exactly the
  same nearly very often inside case you shield this increase.

 94. Greetings, I do believe your web site could possibly be having web browser compatibility problems.
  Whenever I look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E.,
  it’s got some overlapping issues. I simply wanted to provide
  you with a quick heads up! Aside from that, excellent website!

 95. You can certainly see your skills in the work you write.
  The sector hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid
  to say how they believe. All the time go after your heart.

 96. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your website?
  My blog is in the very same area of interest
  as yours and my visitors would really benefit from a lot of the information you present here.
  Please let me know if this okay with you.
  Many thanks!

 97. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress
  on various websites for about a year and am concerned about
  switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?

  Any help would be really appreciated!

 98. Hello there I am so delighted I found your website,
  I really found you by mistake, while I was browsing on Yahoo for something else, Anyhow I
  am here now and would just like to say thanks for
  a marvelous post and a all round enjoyable blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but
  I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic
  b.

 99. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% positive.
  Any tips or advice would be greatly appreciated. Many thanks

 100. I was curious if you ever considered changing the page layout of
  your website? Its very well written; I love what youve
  got to say. But maybe you could a little more in the way of content
  so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having
  one or two images. Maybe you could space it out better?

 101. I seriously love your site.. Excellent colors & theme.
  Did you make this website yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own blog and
  want to learn where you got this from or just what the theme is named.
  Thank you!

 102. When I originally commented I clicked the ”Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added
  I get four e-mails with the same comment. Is there
  any way you can remove people from that service? Many thanks!

 103. Hello would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard
  time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and
  style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to
  ask!

 104. With havin so much written content do you ever run into any
  issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of unique
  content I’ve either written myself or outsourced
  but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any solutions to help stop content from being ripped off?
  I’d truly appreciate it.

 105. My spouse and I stumbled over here from a different web address and thought I may as well
  check things out. I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to exploring your web page repeatedly.

 106. Do you mind if I quote a few of your articles as long
  as I provide credit and sources back to your site? My
  blog site is in the very same area of interest as yours and
  my visitors would definitely benefit from a lot of the information you present here.
  Please let me know if this ok with you. Thank
  you!

 107. I do believe all the concepts you’ve introduced on your post.
  They’re really convincing and will definitely work.

  Still, the posts are too short for starters. May you please prolong them
  a bit from next time? Thank you for the post.

 108. When I originally commented I clicked the ”Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added
  I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service?

  Thanks a lot!

 109. hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from
  right here. I did however expertise several technical
  points using this web site, since I experienced to reload the website
  lots of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I
  am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect
  your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective fascinating content.
  Make sure you update this again soon.

 110. Hey there this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code
  with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 111. I’m not sure exactly why but this blog is loading
  incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it
  a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 112. I was excited to discover this page. I want to to thank
  you for your time due to this wonderful read!! I definitely savored every little
  bit of it and I have you book-marked to see new information on your site.

 113. Nice post. I was checking continuously this weblog and I am impressed!
  Very useful information particularly the remaining section 🙂 I
  maintain such info a lot. I used to be looking for this certain info for a very long time.
  Thanks and good luck.

 114. It is perfect time to make a few plans for the future and it is time to be happy.
  I’ve learn this put up and if I may I want to suggest you few interesting issues or advice.
  Maybe you could write next articles regarding this article.
  I want to read more issues approximately it!

 115. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to
  your weblog? My website is in the very same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit
  from some of the information you present here.
  Please let me know if this okay with you. Regards!

 116. I like the helpful information you supply in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and take a look at again right here frequently.
  I’m moderately certain I will be told lots of
  new stuff proper right here! Good luck for the following!

 117. Amazing blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little
  lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for
  a paid option? There are so many choices out there that
  I’m completely overwhelmed .. Any recommendations?
  Thanks!

 118. Wow that was strange. I just wrote an really
  long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say excellent blog!

 119. A motivating discussion is definitely worth comment.
  I think that you should publish more on this subject, it might not be
  a taboo subject but usually folks don’t discuss these topics.
  To the next! Many thanks!!

 120. Hello very nice website!! Guy .. Beautiful ..

  Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally?
  I’m satisfied to search out a lot of useful info here in the publish, we need develop extra techniques in this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

 121. Hi there! Quick question that’s entirely off
  topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My weblog looks weird when viewing from my apple iphone. I’m trying to find a
  theme or plugin that might be able to fix this problem. If you
  have any recommendations, please share. Cheers!

 122. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this fantastic blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will share
  this blog with my Facebook group. Talk soon!

 123. Hello I am so glad I found your blog page, I really found you by mistake, while I was researching on Google for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say thanks for a tremendous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but
  I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to
  read more, Please do keep up the superb b.

 124. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and entertaining, and
  let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue
  is something which too few people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I found this during my hunt
  for something regarding this.

 125. You could certainly see your expertise in the article you write.
  The sector hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe.
  At all times follow your heart.

 126. Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.
  I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested
  in hearing. Either way, great website and I look forward
  to seeing it develop over time.

 127. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 25 foot
  drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad
  is now broken and she has 83 views. I know this is entirely
  off topic but I had to share it with someone!

 128. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog?
  My website is in the exact same niche as yours and my
  users would definitely benefit from some of the information you present
  here. Please let me know if this ok with you. Appreciate it!