Dakar 2018 – Maalin häämöttäessä

Pakollisen tauon ja ei suunnitellun etapin (Tupiza-Salta) peruutuksen jälkeen Dakarin tuloslista on kokenut paljon muutoksia.

Bike -luokka

Bike -luokkaa johtanut hollannin Adrien Van Beveren kaatui täydestä vauhdista ja mies kuljetettiin helikopterilla sairaalaan. Pahempaa kuin murtunut solisluu ei kuitenkaan sattunut. Van Beverin kaatumisen myötä myös Yamahan -tallin mahdollisuudet Dakarissa valuivat Dakarin aavikolle.

Van Beverenin kaaduttua kärkeen siirtyi kolmikko Toby Price (KTM), Antoine Meo (KTM) ja Kevin Benavides (Honda). Kolmikko puolestaan harhaili suunnistuksessa niin pahasti, että kärkeen nousi itävallan Matthias Walkner (KTM). Walknerilla on nyt 32min etumatka toisena tulevaan Kevin Benavidekseen. Toby Price tulee kolmantena 40min päässä. Loistavasti (yksityistallin KTM:lla) ajava espanjan Gerard Guell on neljäntenä. Antoine Meo tulee viidentenä tunnin takamatkalla. Oikeastaan tästä viisikosta voisi veikata löytyvän Dakar 2018 voittaja. KTM:llä on pitkä voittoputki, viimeksi ei KTM:llä Dakar voitettiin vuonna 2000 (Richard Sainct, BMW).

Van Beverenin lisäksi muita nimekkäitä keskeyttäneitä ovat Hondan tähtikuski Joan Barreda (kipeytynyt polvi teki mahdottomaksi jatkaa) ja Stefan Svitko (KTM). Ensikertalaistalleista GasGasin Johnny Aubert (FRA) tulee sijalla seitsemän, selvästi edellä ykköskuskin asemassa ollutta Jonathan Barragania (ESP). Hero-tallin Oriol Mena tulee kokonaistuloksissa yhdeksäntenä.

ATV

Ignacio Casale (CHI) johtaa 1½ tunnin erolla edelleenkin toisena tulevaa Argentiinan Nicolas Cavigliassoa. Kolmantena ajava Jeremias Ferioli (ARG) on reilut pari tuntia jäänyt kärjestä. Paras ei Yamaha on sijalla seitsemän ajava hollannin Kes Koolen. Koolenilla on allaan Barren Racer. Koolehan järjesti varsinaisen episodin väittäen toissa päivän etapin maalissa Carlos Sainzin osuneen häneen ohitustilanteessa. Tuomaristo tutki ensin tilannetta ja antoi Sainzille 10 min aikasakon. Koolen oli varmasti odottanut jotain muuta ja ilmoitti vievänsä tapaukseen siviilioikeuteen kisan jälkeen. Peugeot sitten hermostui tästä ja toimitti järjestäjille auton telemetria tiedot ja samoin Koolenin kilpurin telemetria tiedot käytiin läpi. Niiden perusteella tuomaristo totesi, ettei mitään kontaktia ohitustilanteessa ollut tapahtunut ja kumosi Sainzin 10 min aikasakon. Kes Koolenhan on muuten meille tv -mainoksista tutun nettipalvelu booking.com yksi perustajista. 4×4 -vetoisia johtaa puolan Kamil Wisniewski (Can-Am), kokonaistuloksissa hän on sijalla 12.

Autot

Peugeot -talli on päättämässä Dakar uraansa komeaan kaksoisvoittoon. Carlos Sainz ajaa toista Dakar -voittoaan, sillä eroa Stephane Peterhanseliin on tunnin verran. Se ensimmäinen Dakar -voitto Sainzille tuli vuonna 2010 Volkswagen Touaregin ratissa. Sainz on nyt 54-vuotias ja uran ensimmäinen rallin MM-tason kilpailun hän ajoi vuonna 1987 takavetoisella Ford Sierra Cosworthilla. Eli takana on 30 -vuotta ralliuraa, rallin huipulla.

Peugeotien jälkeen tulevat Toyotat järjestyksessä Al-Ayttiah, Ten Brinke ja De Villiers. Al-Ayttiah on jäänyt Sainzille 1h 24min ja De Villiers 1h 40min. Eli aika tiivis Toyota nippu. Toyotien jälkeen tuleekin yksityistallien nippu eli Puolan Jakub Przygonski Minillä (Orlen Team), Sheikh Khalid Al Qassimi, Peugeot 3008 Maxi (PH-Sport), Martin Prokop (MP-Sports) Ford Rangerilla, Peter Van Merksteijn Overdrive Toyota ja Sebastian Halpern South Racingin Toyota Hiluxilla.

Minin X-Raid tallilla Dakar meni totaalisen penkin alle. Chilen Boris Garafulic on paras X-Raid tallin kuljettaja sijalla 18. Sainziin on matkaa hulppeat 12h 20’56¨. Mikko Hirvonen on sijalla 20. ja hän on jäänyt Sainzille 16h 21’45¨. Hirvosen ajoon on mahtunut paljon ajovirheitä, muutama major suunnistusvirhe, yksi tekniikka murhe ja kaiken kruunuksi komea kaato eilisellä ek:lla. Muista tehdastalleista Renault Dusterit ovat molemmat keskeyttäneet. Kiinan Borgwarden Team nilkuttaa sitkeästi kohti maalia yhden jäljellä olevan Borgwardenin voimin. Teamin hollantilaiskuski Eric Wevers on kilpailussa toiseksi viimeisenä 71h 48′ 19¨ kärjelle jääneenä. Dakar on jättänyt veronsa.

Side by side

Luokka on käytännössä kolmen kauppa. Kärjessä ajaa Brasilian Reinaldo Varela (Can-Am Maverick) ja hänellä on 44 minuutin etumatka ranskan Polaris -kuljettaja Patrice Garrousteen. Toinen Can-Am kuski Perun Joan Ramos on vajaa pari tuntia Varelan perässä. Loput mukana olevat neljä side by sidea ovat jäänet jo yli 8 tuntia kärjelle.

Kuorma-autot

Kuorma-autoissa on menossa kahden kauppa. Argentiinan Federico Villagra (Iveco) johtaa Venäjän Eduard Nikolajaevia (Kamaz) vain 1 minuutin turvin. Nikolajevin turvallinen johto katosi eilen tekniikka murheisiin. Jakolaatikon kiinnityskumit pettivät ja jakolaatikko repi esim. takakardaanin ristikot solmuun. Vaihtohommassa kului aikaa sen verran paljon, että Villarga oli maalissa 16 minuutin kokonaisjohdossa. Villarga sai puolestaan 15 minuutin aikasakon jousituksesta. Kuorma-autoille on säännöissä annettu renkaan joustovaraksi 270mm. Jos liikkumavaraa on enemmän se estetään järjestäjien toimesta hihnalla, joka sinetöidään katsastuksessa. Villargan Ivecosta oli yksi hihna poikki ja tämä huomattiin.

Kolmantena ajaa varsinainen yllättäjä eli MAZin Siarhei Viazovich, MAZ -kuski ajaa aika turvallisessa paikassa. Kärkeen on matkaa 3h 7’22¨ ja neljäntenä tuleva Airat Mardeev (KAMAZ) on jäänyt Viazovichista reilut 1½ tuntia. Seuraavista kolmesta sijasta on sen sijaan tiukka taisto. Artur Asdavichus (Iveco), Martin Macik (LIAZ) ja Ton Van Genugten (Iveco) ovat kaikki reilun kolmen minuutin sisällä. Seitsemäntenä ajavaa Genugtenia ajaa takaa puolestaan Venäjän Dmitry Sotnikov, joka on 19 minuuttia Van Genugtenin perässä.

Mammoet Rallysportin molemmat Renaultit ovat keskeyttäneet, kolmesta matkaan lähteneestä Hinosta jatkaa vain Teruhito Sugawara, sijalla 9. Tatroista jatkaa vain Martin Kolomy sijalla 13. Dakarspeedin Maurik Van Den Heuvel tuo Scaniaa sijalla 11. Yksi

Yksi Kamaz on myös poistettu kisasta tuomariston päätöksellä. Toissapäivänä rookie –kuskin eli Anton Shibalovin Kamaz syttyi tuleen ensimmäisellä ek:lla. Pojat saivat itse sammutettua tulen ja pääsivät ek:n maaliin. Tulipalo oli sen verran kuitenkin vaurioittanut auton sähköjä, että pojat päättivät etapin toisen ek:n lähdössä vain ajavansa maaliin käymättä waypointeilla ja mennä suoraan huoltoon. Normaalistihan tuollaisesta tempusta saa vain hulppeat aikasakot, nyt tuli hylkäys koko kisasta. Kamaz Master Team on jättänyt tuomariston päätöksestä valituksen. Eihän siinä muuten ole paljon eroa, mutta jos selviää maaliin tuloslistoilla saa ajaa maaliin podiumin ja yleisömeren läpi juhlittavaksi (Dakarissa jokainen maalin saapunut on sankari)….olisehan se sekin kokemus rookielle.

Dakaria on nyt jäljellä kaksi kisapäivää, viimeisenä kisapäivänä eli lauantaina ajettava lenkki Cordoban ympäristössä on lähinnä muodollisuus. Ne, joiden sijoitus on turvattu alkavat varmistelemaan sijoituksiaan, joten arvaamattomiakin voittajanimiä voi näkyä.

Vastaa