Dakar 2017 – loppupäätelmät.

Tämän vuoden Dakaria pidettiin yhtenä kaikista rankimmista Dakareista mitä on pidetty. Osan ongelmista aiheutti sää varsinkin Bolivian puolella. Dakarissa jouduttiin tänä vuonna perumaan kaksi osuutta kokonaan ja kolme osuutta ajettiin lyhennettynä. Bolivian mukana oloa kritisoi moni. Ensiksi hyppäys 1000 metristä 4000 metrin tapahtui yhdessä päivässä. Aamulla, kun lähdet on +40ºastetta ja illalla ollaan nollan tuntumassa 4000 metrissä kaatosateessa. Chilen osuudethan jäivät pois sääilmiön El Nino tuomien hirmumyrskyjen johdosta, sama sääilmiö piinaa myös Boliviaa ja Perua. Ainakin säätieteilijät ovat ennustaneet ensi vuodeksi sääilmiötä La Nina, tullessaan se vain pahentaisi Chilen, Perun ja Bolivian sateita ja tuulia. Bolivian on mukana myös osaksi siksi, että maa on rauhallinen. Presidentti Evo Morales on huippusuosittu ja lisäksi suuri rallin ystävä. Olihan Bolivian presidentti tänäkin vuonna heilumassa aamulla lähtölipun kanssa lähdössä ja illalla taas vastaanottamassa kilpailijoita. Sää tuottaa jatkossakin isoja ongelmia niin järjestäjille kuin kilpailijoille.
Uudistunut reittikirja sai myös kritiikkiä, monesti jää liian paljon arvailujen varaan. Hyvän esimerkin kertoo Kamaz Master Teamin Airat Mardeev ”reittikirjaan oli merkitty käännös kuivuneen joen uoman kohdalta, ongelma oli vain se,että kuvauksen mukaisia joen uomia oli useita rinnakkain. Oli ihan arvanheittoa valita niistä se oikea.” Jos Bolivian reitit saivat kritiikkiä moitittiin myös varsinkin Paragyan alun nopeita WRC-tyylisiä osuuksia, jossa navigointi jäi toiselle sijalle.

Bike

Bike -luokka oli siis KTM:n juhlaa. KTM Factory Racing otti kaksi ensimmäistä sijaa Sunderlandin ja Walknerin voimin. Kolmanneksi kiirehti Himoinsa -tallin Gerard Farres Guell (ESP). Kovimman vastuksen olisi antanut Hondan tehdasteam eli Barreda/Goncalves -kaksikko, mutta mutta…Tilanne olisi ollut kokonaan toinen ilman Honda -kuljettajien saamaa tunnin aikasakkoa tankkauksesta. Viime vuonnahan Peterhansel teki saman ajaessaan Peugeotilla. Peterhansel selvisi viime vuonna pelkällä huomautuksella. Yamaha toi Dakariin kokonaan uuden W450F -mallin. Dyynispecialisti Andrien van Beveren oli neljäs ja toinen tehdaskuski Helder Rodrigues oli yhdeksäs. Isoista nimistä keskeyttäneitä olivat Toby Price (KTM), Botturi (Yamaha), Brabec (KTM) ja Quintanilla (Husqvarna). KTM -kuskeista viime vuonna toiseksi ajaneella Slovenian Stefan Svitkolla oli varmaan suuremmat odotukset. Stefanin tämän vuoden Dakarin oli molli voittoinen. Viimeisin vastoinkäyminen oli joutuminen sairaalaan elvytettäväksi etapin jälkeen. Tilanne on ensivuonna varmaan tiukempi, koska ainakin Honda aikoo tulla takaisin entistä vahvempana. Hondan tallipäällikkö kiitteli kuljettajia erityisesti peräänantamattomuudesta. Vaikka oli tunnin aikasakko niskassa niin yritettiin 100% antaumuksella loppuun asti. Yamaha oli puolestaan tyytyväinen uuden pyörän tekniseen kestävyyteen. Ajoihan mm. yksityistalli Viltais Racingin Xavier de Soultrait (FRA) pitkään kärjen tuntumassa käytännössä vakio W450F -mallilla. Dakaria varten oli hankittu isompi bensatankki ja vaimentimet vaihdettu. Yamahan tulisi saada ensivuodeksi vain van Beverenille kirittäjä omasta tallista. Konkari Helder Rodrigues ei siihen oikein pysty. Husqvarna lähti 10 pyörällä, joista kahdeksan tuli maaliin. Quintanillan kaatuminen kakkossijalta oli kova isku. Uutena merkkinä oli mukana kiinalainen Zongshen, peräti viidellä pyörällä. Neljä pyörää jäi toiselle etapille ja se viimeinenkin neljännelle. Oppirahat tuli maksettua.

ATV/UTV

Molemmat luokat olivat yhden merkin hallinnan johdosta hieman tylsiä. Yamaha hallitsee Raptorillaan 2-vetoisia, nelivetoisia hallitsee Can-Am ja UTV:tä Polaris. Kiinnostusta myös laski viime vuoden voittajakaksikon Patronellin veljesten poissaolo. Se ei silti laske Venäjän Sergei Karyakin voiton arvoa ja antoihan vanha kettu Ignacio Casale vastuksen ihan viime metreille asti.

Autot

Peugeotin juhliessa kolmoisvoittoa ja Peterhanselin 13. Dakar -voittoaan pakattiin Toyota Gazoo Racingissä osia paluumatkaa varten. Nasser Al-Ayttiahin keskeytys ja Giniel de Viliersin viides sija ei ollut se mitä lähdettiin hakemaan. Kaikenhuipuksi yksityistallin kuljettaja oli yhtä sijaa ylempänä. Espanjan Nani Roma, joka ajoi Overdrive -yksityistallin Toyotaa peittosi de Villiersin yli puolella tunnilla. Teknisesti uusi Hilux on kestävä ja sillä pysytään vauhdissa mukana, kunhan ollaan alle 2000 metrin. Kun mennään yli tippuvat tehot ja todella paljon enemmän kuin kilpailijoiden autoissa. Käytännössä Toyota menetti pelin, kun Bolivian ylängöt alkoivat. Sama ongelma oli vanhan korisella 4×4 -Hiluxilla, joten asian piti olla tiedossa. Bolivian ylänköjen jälkeen, varsinkin kuin pitkä dyynipätkä peruttiin oli lähinnä kosmetiikkaa. Ainoa, joka piti juhlia Toyotalla oli Ranskan Christian Lavieille. Toyota palkkasi hänet ja kartanlukija Jean-Pierre Garcinin voittamaan Dakarin vakioautoluokan Toyota Land Cruiserilla. Voitto tuli ja yleiskilpailun 23. sija. Buenos Airesissa Lavieille kertoi olleen vähän totuttelemista. Reittihän heillä oli sama kuin oikeilla kilpureilla, mutta tehoja ja jarruja ja jousitusta paljon, paljon vähemmän, mutta vastapainoksi painoa ihan liikaa.

Toinen talli, jossa juhlittiin hieman hiljempaa kuin Peugeotilla oli Mini eli X-Raid. Tosin tallipäällikkö Sven Quadt on kohtuullisen tyytyväinen Minien kokonaismenestykseen olihan kuusi Miniä top 20:ssä. Erityisesti hän kehui Puolan Jakub Przygonskia, joka ajoi All4 Racing Minillä hienosti seitsemänneksi. Dakar oli hänelle kuitenkin vasta toinen kisa auton ratisa. Toinen kovien kehujen aihe oli niinikään ATV -puolelta autoihin siirtynyt Qatarin Mohammed Abu-Issa. Ensimmäinen Dakar autolla ja 10. sija All4 Racingin Minillä. Hirvosesta ei tallipäälliköltä herunut kommentteja. Lopputuloksissa Hirvosen 13. sija ei varmaan tyydytä ketään. Siinä voi olla tallipaikka katkolla, kun FIA Cross Country World Cup -kaudestakaan ei nyt ihmeitä ole saatu. Tasaisen varmaa sijoitusta, mutta ne voitot. Ainoa voitto on elokuulta Hungarian Baja -rallista, mutta siellä osanottotaso oli lähinnä kakkosluokkaa.Tämä saattoi jäädä myös viimeiseksi 4×4 Minin esiintymiseksi Dakarissa. Sven Quadt vihjaisi ensivuonna ajettavan 2-vetoisella. X-Raid Buggy nimellä kulkevaa protoa on Jutta Kleinschmidt testannut tiivisti, jopa muutamissa ralleissa ja kohtuu menestyksellä. Renault Duster Sport ajatti kahta Dusteria kisassa. Kärkikuljettaja Emiliano Spatarron matka loppui jo neljännelle etapille. Argentiinan Facundo Ardusso ajoi maaliin sijalla 22. Spatarro kertoi maalijuhlan humussa tallin käyvän nyt kisan läpi ja jatkosta päätetään myöhemmin. Paljon vaikuttanee, miten Ranskan emoyhtiöltä Renault Sportilta riittää kiinnostusta kaiken F1 -kisaamisen alla. Tunnetuimpia keskeyttäneitä olivat Al Qassimi (Peugeot), Garafulic (Mini), Chabot (Buggy), Sainz (Peugeot), Spatarro (Renault), Al-Ayttiah (Toyota).

Peugeotin ylivoima oli tänään vuona aika murskaava. Peugeotin suurin haaste ensivuodelle onkin saada Carlos Sainz pysymään myös tiellä. Viime vuodenkin Dakar päättyi ympäriajoon. Tallipäälikkö Bruno Famin ihasteli myös Loebin kartanlukijan Daniel Elenan otteita. Virheetön suoritus.

Kuorma-autot

Altavastaajana lähteneet Kamazit ottivat varmasti makealta maistuneen kaksoisvoiton pahimmasta kilpakumppanistaan Ivecosta. Alkupäivinä, jotka olivat nopeasti ajettavaa jarrutus-, käännös-, kiihdytys- osuutta Kamazit jäivät uusien Ivecojen, Renaultien, Tatrojen ja MANien jalkoihin. Kamazissa ei ole uuden sukupolven mukaista L6 -moottoria, jarrut ovat huomattavasti tehottomammat eikä mukana ole rajoitinta, jota vastaan voi ajaa koko ajan maksimia eli 140km/h. Boliviassa alkoi nousu. Uudet moottorit kärsivät tehojen puutteesta ylhäällä, navigoinnin osaaminen nousi arvoihinsa ja maastossa tarvittiin pitkäliikkeistä jousitusta. Samoin alhaalta vääntävä V-moottori nousi oikeuksiinsa. Kamazit myös tunnetusti kestävät kovaakin rääkkiä. Kannattaa nostaa esille Nikolajevin ja Sotnikovin autojen kartanlukijat eli Evgeny Yakovlev ja Ruslan Akhmadeev. He tekivät myös virheetöntä työtä, kaikki muut nimittäin harhailivat enemmän tai vähemmän.
De Rooyn Petronas Iveco Team oli tyytyväinen Dakariinsa. Ilman navigointivirheitä ja rengasrikkoja tilanne voisi olla kokonaan toinen. Gerard de Rooy harmitteli vieläkin maalissa Argentiinan toisen viikon dyynipätkän perumista, se olisi ollut heillä se iskunpaikka. Team oli myös tyytyväinen Ivecoihinsa, yhdessäkään ei ollut teknisiä murheita. Varsinainen yllätyskin kerrottiin. Työn alla on kokonaan uusi Iveco ja sen maastotestit alkavat ensivuoden maaliskuussa. Uudella mallilla olisi tarkoitus osallistua SilkWay 2017 -ralliin testimielessä. Ja jos kaikki menee hyvin niin seuraavaan Dakariin.
MAN Eurol/Veka teamissä oltiin pettyneitä. Uudelta autolta odotettiin parempaa. Stacey oli 9 ,Versluis sijalla 11 ja Ardavichus 26. Varsinkin korkean ilmanalan ongelmat moottorille tulivat yllätyksenä. Teknistä murheista suurin oli kaikissa vaihdelaatikko, se ei yksinkertaisesti kestänyt rasituksia. Team on rakentamassa kokonaan uutta autoa vuodelle 2019.
Mammoet-Renault kisa myös hajosi tekniikkamurheisiin. Silloin kun Renault Sherpaan perustuva auto toimi, se oli nopea ja helppo ajaa. Tekniset murheet vain veivät sijoitukset. Team saa olla todella tyytyväinen, kun molemmat Renaultit saatin maalin asti.
Byggura Tatra Racing. Uusilla Tatroilla kisaan lähtenyt Tatran tehdasteam Byggura Racing kärsi myös teknisistä ongelmista. Niin kuin ykköskuski Martin Kolomy asian ilmaisi ”kasvukipuja”. Nyt tiedetään ainakin mihin paneudutaan MAZ Team. Minskin autotehdas lähti kuudennen kerran mukaan kolmella autolla. Ykköskuskin asemaa pitävä Sergei Viazovich piti tämän vuotista Dakaria kaikkein vaikeimpana ja vaarallisimpana. Samoin, joillakin osuuksilla ollut fesh-fesh hiekka tunkeutui joka paikkaan niin, ettei varikolla enää tarvinnut syödä. Kun oli koko päivä nieleskellyt hiekkaa. Teknisiä ongelmia oli, mutta auto osoitti nopeutensa myös nopeilla alkupätkillä. Ja olihan Aleksandr Vasilevskin kuskaama MAZ hienosti kuudes. MAZin pääsponsoreina on Alfa-Bank ja teleoperaattori Velcom.

Aikamoni talli muuten ilmoitti osallistuvansa tämän vuoden SilkWay -ralliin. Rallihan starttaa 7. heinäkuuta Moskovasta, jatkuu Kazakhstanin kautta Kiinan Xi’aniin. Kiinassa olisi päätösjuhlat 22. heinäkuuta. Xi’an on ollut historiallisen silkkitien päätepiste ja sijaitsee Keski-Kiinassa. SilkWay 2017 olisi lähin mahdollisuus saada pieni pala Dakarin tunnelmaa.

355 thoughts on “Dakar 2017 – loppupäätelmät.

 1. Päivitysilmoitus: ed generic pills from canada

 2. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of 룸싸롱
  content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better?

 3. Around canada online chemist’s shop into a summary where she must end herself, up span circulation-to-face with the collective and renal replacement remedy himselfРІ GOP Sensitivity Dan Crenshaw Crystalloids Cradle РІSNLРІ Modifiers Him Exchange for Particular Eye In Midwest. sildenafil online usa Dbasus kbslko

 4. Päivitysilmoitus: cheapest viagra

 5. Päivitysilmoitus: cialistodo.com

 6. M.E.C Mon Electricien Catalan
  44 Rue Henry de Turenne
  66100 Perpignan
  0651212596

  Electricien Perpignan

  You’re so cool! I do not suppose I’ve read through
  something like that before. So wonderful to find another person with a few original thoughts on this topic.
  Seriously.. thanks for starting this up. This website is one thing
  that is required on the internet, someone with a little
  originality!

 7. Taxi moto line
  128 Rue la Boétie
  75008 Paris
  +33 6 51 612 712  

  Taxi moto paris

  Hello Dear, are you in fact visiting this web site on a regular basis, if so after that you will without doubt get
  pleasant experience.

 8. It is perfect time to make some plans for the longer term and it’s time to be happy.
  I have learn this post and if I may just I wish to counsel you
  few fascinating things or advice. Maybe you could write next articles regarding this article.
  I wish to read more things approximately it!

 9. Päivitysilmoitus: viagra wiki

 10. Päivitysilmoitus: viagara cialis patent

 11. Päivitysilmoitus: viagra penis porn

 12. Päivitysilmoitus: viagra while on antidepressants

 13. Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉
  I will revisit once again since i have saved as a favorite it.

  Money and freedom is the greatest way to change,
  may you be rich and continue to help others.

 14. Päivitysilmoitus: generic cialis from indian

 15. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice procedures and we are looking to exchange strategies with others, please shoot me an e-mail if interested.|

 16. I will right away take hold of your rss as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or
  newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me realize so that I could subscribe.
  Thanks.

 17. Right here is the perfect website for everyone who wishes to find out about this topic.
  You understand so much its almost tough to argue with you
  (not that I really will need to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject which has been discussed for ages.
  Great stuff, just wonderful!

 18. Thanks for some other informative website. Where else may I am getting that kind of information written in such a perfect manner? I have a undertaking that I am just now working on, and I’ve been on the glance out for such information.|

 19. I must thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I really hope to view the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal site now ;)|

 20. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours lately, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It is pretty value sufficient for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made just right content as you did, the internet shall be a lot more helpful than ever before.|

 21. I have been surfing on-line more than three hours nowadays, yet I by no
  means discovered any interesting article like yours.
  It’s lovely worth sufficient for me. Personally, if all web owners and
  bloggers made good content as you did, the
  internet might be a lot more helpful than ever before.

 22. Thanks for a marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you might be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage one to continue your great writing, have a nice holiday weekend!|

 23. Its such as you learn my mind! You appear to understand so much approximately this, like you wrote the ebook in it or something. I think that you could do with a few p.c. to power the message house a bit, however other than that, that is magnificent blog. A fantastic read. I will certainly be back.|

 24. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. many thanks|

 25. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

 26. It is the best time to make some plans for the long run and it is time to be happy.
  I’ve learn this submit and if I could I want to recommend you some attention-grabbing issues or suggestions.
  Maybe you could write subsequent articles referring to this article.
  I desire to read more things approximately it!

 27. Howdy! This article could not be written any better!
  Looking at this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I am going to send this article to him.
  Fairly certain he will have a very good read. Thanks for sharing!

 28. Whats up are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!|

 29. Excellent post. I used to be checking continuously this weblog and I am inspired! Very helpful info particularly the ultimate section 🙂 I take care of such information much. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and good luck. |

 30. Päivitysilmoitus: viagra gets you high

 31. It is perfect time to make some plans for the future and
  it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 32. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Cheers|

 33. Päivitysilmoitus: can cialis cause anxiety

 34. I have been surfing online more than 2 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as
  you did, the internet will be much more useful than ever before.

 35. Päivitysilmoitus: vietanemise viagra

 36. Wonderful article! This is the type of information that are meant to be shared around the net. Disgrace on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and discuss with my website . Thanks =)|

 37. It’s appropriate time to make a few plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to recommend you few interesting things
  or tips. Maybe you can write subsequent articles relating to this article.
  I want to read more issues approximately it!

 38. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.|

 39. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. But imagine if you added some great visuals or video clips to give your posts more, ”pop”! Your content is excellent but with images and videos, this blog could definitely be one of the most beneficial in its niche. Superb blog!|

 40. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this superb blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group. Chat soon!|

 41. You are so awesome! I don’t suppose I’ve read a single thing like this before. So good to discover somebody with some unique thoughts on this subject matter. Seriously.. thanks for starting this up. This website is something that’s needed on the internet, someone with some originality!|

 42. naturally like your web-site however you have to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth however I will certainly come back again.|

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *