Dakar 2016, Hirvoselta erinomainen ajo

Dakar 2016, yhdeksäs ja perinteinen, erittäin vaativa hiekkadyyni päivä. Päivän erikoiskoe kierteli Belenin ympäristössä ja oli jaettu kahteen osaan CP1 ja CP2. Yhteensä mittaa oli 285km. Päivä oli myös Marathon -päivä pyörille ja ATV:lle eli huoltoa ei sallita maalissa. Korjata voit sen mitä itse osaat ja on omia osia tai saa osia muilta kilpailijoilta. Jo aamustartin lämpötilat osoittivat, että päivästä tulee kuuma. Aavikolla lämpötila nousi +50 ºC, joten auton tai pyörän kaivaminen hiekasta meni ihan työn puolelle. Kun Bike -luokan kärki oli tullut maaliin, päättivät järjestäjät keskeyttää erikoiskokeen niin, että CP2 jätetään ajamatta ja kaikki saavat saman ajan. Tämä tehtiin kilpailijoiden oman turvallisuuden vuoksi, sillä varsinkin Bike -luokassa alkoi reitillä olla nesteytystä ja muuta ensiapua vaativia pyöräilijöitä. Reitin kokonaispituudeksi tuli muutoksen jälkeen 178km.

Kilpailun tuomaristo otti myös kantaa Mini -tallin eli X-Raidin tekemään protestiin Stephane Peterhanselin auton tankkaamisesta kielletyllä alueella. Tuomaristo ei hyväksynyt protestia, mutta X-Raidin tallipäällikkö Steve Quandt ilmoitti tallinsa valittavan päätöksestä ylimpään eli FIA’s International Court of Appeal, suomeksi FIA:n kansainväliseen tuomioistuimeen. FIA antaa päätöksensä kolmen päivän sisällä eli palkinnot saadaan kuitenkin jaettua.

Bike -luokassa oli draamaa. Australian Toby Price lähti kärjessä ja piti sellaista vauhtia, että muut jäivät taakse. Varsinkin viimeisellä osuudella CP2 eroa tuli. Kuultuaan CP2 canceloinnista…. oli kuulemma Motorhomesta kuulunut pitkä sadattelu. Rauhoituttuaan hän vain ilmoitti, että tuomariston päätös on varmaan oikea kokonaisuuden kannalta eikä siitä voi valittaa. Muutoin hänellä oli täydellinen päivä. Yksi pieni navigointimissi matkaan mahtui, mutta onneksensa hän huomaisi sen nopeasti ja pääsi nopeasti takaisin oikealle reitille. Pricen perään lähtenyt Hondan Paulo Goncalves oli sekä onnekas, että epäonninen. Goncalvesin jäähdytin nimittäin rikkoutui CP2 erikoiskokeella ja kone leikkasi kiinni. Kisa olisi ollut siinä ellei koko ek:ta olisi peruttu. Niinpä teamkaveri Paulo Ceci hinasi Goncalvesin maaliin ja hän sai ek:lta kaikille järjestäjän antaman saman ajan. Goncalvesin sijoitus jaksolla oli 13. reilut puolituntia Toby Pricea perässä. Avain kysymys on, kun kyseessä oli Marathon -pätkä saadaanko olemassa olevilla osilla ja työkaluilla kone korjattua seuraavalle päivälle. Vain lahjoittaako joku team kaveri omastaan moottorin ja jäähdyttimen, näinkin on käynyt.

Pricen ja toiseksi tulleen USA:n rookie -kuskin Ricky Brabecin ero oli vajaa 15 minuuttia. Vasta 24 -vuotiaalla Brabecilla on kyllä kokemusta ja voitot USA:n aavikkoralleista Baja 1000, Baja 500, San Felipe 250…mutta niin kuin Robby Gordon on osoittanut Dakar on eri asia. Kuitenkin erinomainen suoritus nuorelta jenkiltä. Brabecille minuutin hävisi KTM:n Antoine Meo, josta puolestaan Stefan Svitko jäi minuutin. Itseasiassa Svitkon jälkeen tultiin todella pienin eroin van Beveren (Yamaha), Farres (KTM), Quintanilla (Husqvarna), Rodrigues (Yamaha), Monleon (KTM) ja Kevin Benavides (Honda). Kaikki kuskit pitivät päivää rankkana ja kärkikymmenikössäkin tehtiin suunnistusvirheitä. Ainoa, joka kaatoi pahemmin pyöränsä oli Yamahan Helger Rodrigues, jolta vääntyi ohjaustanko kaadossa. Senkin kuulemma saa yön aikana kotikonstein oiottua. Kokonaistuloksissa Toby Price kasvatti johtoaan. Toisena tuleva Stefan Svitko on jäänyt hänestä vajaat puolituntia. Paulo Goncalves on kuitenkin vain muutaman minuutin Svitkoa perässä kolmantena. Kysymys onkin kestääkö kotikonstein kasattu Honda La Riojan maaliin saakka? Neljäntenä ajaa Husqvarnan Pablo Quintanilla ja hänen jälkeensä muutaman minuutin eroin tulevat Meo (KTM), Benavides (Honda), Rodrigues (Yamaha), Farres (KTM), Brabec (Honda) ja van Beveren (Yamaha). Naiskuskeista Laia Sanz tulee sijalla 14. Hän on reilut kaksi tuntia Priceä perässä.

Quad -luokassa oli yllättäen päivän nopein Argentiinan Yamahan yksityistallissa ajava Pablo Copetti. Alejandro Patronelli jäi hänestä 54 sekuntia ja Marcos jäi puolestaan minuutin verran isoveljelleen. Hyvin Yamaha voittoisen Top 10 -rintaman pystyi ainoastaan rikkomaan Hollannin Kees Koolen, joka oli Hondallaan viides. Kokonaistuloksissa Patronellin veljeksillä on kaksoisjohto järjestyksessä Marcos Patronelli ja Alejandro Patronelli. Perun Alexis Hernandez on jäänyt heistä jo 44 minuuttia. Yamahan rintamaa rikkovat vain kuudentena ajava Pablo Copetti (reilut 1½ tuntia perässä) ja Walter Nosiglia 10. (2½ tuntia perässä).

Auto -luokassa koettiin yllätyksiä. Carlos Sainzin voitto ei ollut yllätys (vaikka kaivoikin kaksi kertaa auton hiekasta), mutta että neljä ensimmäistä sijaa olivat reilun 30 sekunnin sisällä oli. Yllättynein varmasti oli Hollannin Mini -kuski Erik van Loon, joka hävisi Sainzille vain 10 sekuntia. Mikko Hirvonen jäi puolestaan Sainzista 17 sekuntia. Maalissa Hirvonen oli erittäin tyytyväinen ja sanoin päivän olleen ensimmäinen fyysisesti raskas päivä Dakarissa. Oli kuuma, pölyä ja hiekkaa. Mikko kiitteli kartanlukijaansa Michel Periniä, yhtään missiä, eikä edes epävarmuutta ollut kartanluvussa. Toisaalta, jos miehellä on navigaattorina neljä Dakarin voittoa taskussaan ei tarvitse ihmetellä kartanluvun varmuutta. Neljänneksi ajoi Giniel de Villiers Toyotalla. Heillä oli yksi renkaanvaihto, mutta ei muita ongelmia. Ginielkin piti pätkästä. Se oli kuulemma rankka, mutta niin pitää Dakarissa olla. Viidenneksi reilut 2 minuuttia kärjestä tuli Nasser Al-Ayttiah, joka myös oli mielissään reitistä. Se oli ollut vaativa varsinkin suunnistuksen osalta. Heilläkin matkaa hidastutti kaksi rengasrikkoa ja kerran joutuivat siivoamaan etujäähdytintä. Al-Ayttiahin perässä tuli sitten Peugeot -kaksikko Despres ja Peterhansel. Peterhanselilla oli ollut kaksi rengasrikkoja ja kaksi kertaa Peugeotia kaivettiin hiekasta. Lopussa alkoivat moottorin lämmöt nousta, joten koneesta ei voinut ottaa täysiä tehoja. Reittiä Peterhansel piti vaativana vaikkakin olisi mieluusti jatkanut CP2:n loppuun. Stephanen perässä tulivat sitten Saudi-Arabian Alrajhi Toyotalla ja Dakar -konkari Orlando Terranova Minillään. Kymmenes oli hieman yllättäen Century -buggylla ajanut Etelä-Afrikan Mark Corbett. Missäs Loeb? Loeb löytyy sijalta 23. reilun tunnin Sainzille hävinneenä. Autoa kuulemma kaivettiin hiekasta kahdeksan kertaa ja mukaan mahtui pari suunnistusvirhettäkin. Loeb sanoi Dakarin olleen kaadon jälkeen lähinnä harjoittelua.

Kokonaistuloksissa Peugeotilla on kaksoisjohto. Sainz on 7 minuuttia edellä Peterhanselia. Hänestä taas seitsemän minuuttia on jäänyt Al-Ayttiah. Mikko Hirvonen on neljäntenä vajaan vartin Al-Ayttihan perässä. Seuraavat sijat menevät Toyotille järjestyksessä de Villiers, AlRajhi ja Poulter. Toyota ovat reilun tunnin perässä Sainzia. Erik van Loon nousi kahdeksanneksi. Yhdeksäntenä tulee 2014 vuoden Dakar voittaja Italian Nani Roma Minillään vajaa kaksi tuntia perässä. Kymmenes on kolmas Peugeot eli Despres samoin vajaat 2 tuntia Sainzia perässä. Sebastian Loen on sijalla 13. 2 tuntia 16 minuuttia perässä.

Kuorma-auto luokassa Ivecot ottivat kaksoisvoiton. de Rooy ajoi ongelmitta voittoon ja van Genugten hävisi hänelle vajaa 4 minuuttia. Molemmat kiittelivät virheetöntä suunnistusta ja oikein valittuja rengaspaineita. Kamazeista oli nopein Karginov, joka hävisi 16 minuuttia kärjelle. Karginovin aika meni hänen auttaessaan Nikolaevia renkaan vaihdossa. Villagra oli Ivecolla neljäs ja Nikolajaev viides 19 minuuttia kärjelle häviten. Seuraavat sijat menivät Tatroille, hieman yllättäen yksityistalli Bonvor Dakarin Tatrat päihittävät tehtaan satelliittiteamin eli Buggyra Racingin Tatrat. Tähtikuski Martin Kolomyn vastoinkäymisten myötä näyttää koko Buggyra Racing Team olevan vähän allapäin. Kuudes oli Bonvorin Artur Ardavichus ja hänelle vajaan minuutin hävisi niin ikään Bonvorin Tomas Vratny. Heidän takana tuli sitten Buggyra Racingin Jaroslav Valtr Phoenix Tatrallaan. Muutaman sekunnin Vratnylle hävisi päivän yllättäjä eli Teruhito Sugawara Japanista. Ja alla hänellä oli pienempään luokkaan (alle 10 -litraiset) kuuluva Hino 500. Toyotan omistamalla Hinolla on kaksi tehdastuella ajavaa kuorma-autoa, joita ajavat isä ja poika. Tässä tapauksessa ”isä” on kilpailun vanhin osanottaja, 73-vuotias Yoshimasa Sugawara. Hän on osallistunut Dakariin, joka vuosi vuodesta 1983 lähtien. Voittoa ei ole vielä tullut, mutta useita kakkos- ja kolmossijoituksia. Sugawaran suvussa käsite ”poika” voi tuntua vähän erikoiselta, sillä ”poika” Teruhitokin täyttää tänä vuonna 42-vuotta. Sijalta 10. löytyy sitten viimeinen Kamaz -kuski eli Airat Mardeev, joka kärsi kaksi rengasrikkoa ja kompressori ongelmista matkalla. Alkumatkasta kärjessä ajaneet MANit ovat dyynien alettua alisuoriutuneet. Sekä Stacey että Versluis sysäävät yhden syyn renkaille, jotka eivät toimi hiekassa. Rengasrikkoja ja MANin hiekasta kaivamisia on ollut tavattoman paljon. Belenin etapilla Versluis menetti aikaa yhteen rengasrikkoon ja lopuksi autoa kaivettiin dyynihiekasta pois. Staceylla repesi taka-iskunvaimentimen kiinnityskorvake, joka puhkaisi renkaan. Tuota voi sanoa jo huonoksi tuuriksi. Kokonaistilanteessa de Rooylla on ½ tunnin etumatka ennen Nikolaevia. Kolmantena on Argentiinan Villagra jo reilut 40 minuuttia perässä. Villagran perässä tulevat muutaman minuutin välein van Genugten (Iveco), Versluis (MAN) ja Mardeev (Kamaz). Stacey (MAN) ja Karginov (Kamaz) ovat sitten jo 1½ tuntia perässä. Jaroslav Valtr on paras Tatra -kuljettaja tosin jo 2½ h perässä. 10. sijaa pitää Hollannin Pascal de Baar Renaultilla niukasti ennen Scania -kuski van den Heuvelia.

Tänään ajetaan Belenin ympäristössä ns. ”Fiambalan dyynit”. Etukäteen Fiambalan osuutta on pidetty tämän vuoden Dakarin vaativimpana. Sen tekevät pituus, hiekkadyynit ja aavikon lämpötila. Matkaan lähdetään ryhmälähtöinä niin että, ryhmä koostuu aina 10:stä nopeimmasta autosta, 10:stä nopeimmasta pyörästä ja viidestä nopeimmasta kuorma-autosta. Pyörillä, ATV:lla ja autoilla on ek:n pituus 278km ja kuorma-autoilla on edessä rankka 431 km pitkä ek. Maali sijaitsee sitten La Riojassa, jossa on myös taukopaikka. Hyvin paljon ratkeaa tänään.

 

640 thoughts on “Dakar 2016, Hirvoselta erinomainen ajo

 1. Päivitysilmoitus: men over 50 viagra heart condition

 2. Päivitysilmoitus: mymvrc.org

 3. Päivitysilmoitus: https://www.jueriy.com

 4. Päivitysilmoitus: cialistodo.com

 5. адрес ссылки гидры – огромная платформа для серых покупок, где можно найти все что душа пожелает. Чтобы ознакомиться с ассортиментом магазина, нужно осуществить авторизацию на сайт Гидра онион.

 6. Fantastic goods from you, man. I’ve be aware your stuff previous to and you are just extremely great. I really like what you have acquired right here, certainly like what you’re stating and the best way by which you assert it. You’re making it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I cant wait to read much more from you. That is actually a tremendous web site.|

 7. When I originally commented I clicked the ”Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Appreciate it!|

 8. Heya! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup. Do you have any methods to stop hackers?|

 9. Definitely consider that which you said. Your favourite reason seemed to be on the net the simplest factor to take into accout of. I say to you, I certainly get irked whilst other people think about issues that they plainly don’t recognize about. You controlled to hit the nail upon the top and defined out the entire thing with no need side-effects , other folks could take a signal. Will likely be back to get more. Thank you|

 10. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks|

 11. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.|

 12. Thank you for any other informative site. Where else may just I get that kind of info written in such a perfect approach? I’ve a venture that I’m just now running on, and I have been on the look out for such info.|

 13. I every time used to read post in news papers but now as I am a user of web thus from now I am using net for posts, thanks to web.|

 14. Good post however I was wondering if you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Thanks!|

 15. Hello there, You’ve done an excellent job. I’ll certainly digg it and in my view recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this website.|

 16. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!|

 17. You could definitely see your expertise within the article you write. The sector hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.|

 18. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!|

 19. I am really enjoying the theme/design of your site. Do you ever run into any web browser compatibility issues? A handful of my blog audience have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any tips to help fix this issue?|

 20. Thanks a bunch for sharing this with all folks you really understand what you’re talking approximately! Bookmarked. Please also consult with my website =). We will have a link change agreement between us|

 21. Whats up very cool web site!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally? I’m happy to find so many useful information right here within the publish, we need develop more strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .|

 22. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless imagine if you added some great pictures or video clips to give your posts more, ”pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this website could definitely be one of the most beneficial in its niche. Wonderful blog!|

 23. I do believe all of the ideas you’ve offered on your post. They’re very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very short for starters. May just you please extend them a little from subsequent time? Thank you for the post.|

 24. Just desire to say your article is as amazing. The clarity in your post is just excellent and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.|

 25. When I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. Is there a way you can remove me from that service? Kudos!|

 26. I have been surfing on-line greater than three hours nowadays, but I never found any fascinating article like yours. It is lovely price sufficient for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you probably did, the internet can be a lot more useful than ever before.|

 27. I do agree with all the ideas you’ve presented on your post. They are very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too quick for starters. Could you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.|

 28. Simply wish to say your article is as amazing. The clarity in your post is just spectacular and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.|

 29. I’m no longer positive the place you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time finding out more or understanding more. Thank you for great information I was in search of this info for my mission.|

 30. First off I would like to say terrific blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your head before writing. I’ve had a difficult time clearing my mind in getting my ideas out there. I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips? Thanks!|

 31. I was curious if you ever considered changing the layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?|

 32. An interesting discussion is worth comment. I do believe that you need to write more about this topic, it might not be a taboo subject but typically people do not speak about these subjects. To the next! Best wishes!!|

 33. gidrasajt4af.com являет собой магазин, что разработан для продавцов подпольных товаров и спецуслуг. Такую же услугу сложно купить в рядовом магазине, поскольку это нелегально.

 34. Hello are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!|

 35. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something not enough men and women are speaking intelligently about. I am very happy that I came across this in my hunt for something concerning this.|

 36. Wow, superb blog structure! How lengthy have you ever been running a blog for? you make blogging glance easy. The overall look of your website is excellent, as neatly as the content material!

 37. Very great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really loved surfing around your weblog posts. After all I will be subscribing in your rss feed and I am hoping you write again soon!|

 38. Hi! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!|

 39. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!|

 40. Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say fantastic blog!|

 41. Thanks on your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you are a great author. I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back at some point. I want to encourage you continue your great writing, have a nice afternoon!|

 42. Hello There. I found your weblog using msn. This is a very neatly written article. I’ll be sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful information. Thanks for the post. I’ll certainly return.|

 43. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!|

 44. Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.|

 45. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Superb work!|

 46. Hi there very nice website!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your blog and take the feeds also? I am happy to seek out so many useful information right here within the post, we’d like work out extra techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .|

 47. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Reading this info So i’m happy to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I came upon just what I needed. I most indisputably will make certain to don?t put out of your mind this web site and provides it a glance on a constant basis.|

 48. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays.|

 49. Good day I am so thrilled I found your website, I really found you by accident, while I was browsing on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like to say thank you for a tremendous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic job.|

 50. I’m very happy to uncover this site. I need to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely loved every bit of it and i also have you saved to fav to check out new information on your website.|

 51. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your website in my social networks!|

 52. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!|

 53. Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thanks!|

 54. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays.|

 55. Does Clomid slash estrogen levels? As an anti-estrogen for on return steroid turn to account, clomid for men is sufficiently effective at staving supplied gynecomastia. It whim not reduce estrogen levels or discourage the aromatization process, but in multitudinous cases, binding to the receptors is enough protection for varied men.

 56. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise a few technical points using this web site, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective exciting content. Ensure that you update this again very soon.|

 57. I blog often and I really thank you for your content. This great article has really peaked my interest. I am going to take a note of your website and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed as well.|

 58. Hi, i believe that i noticed you visited my site so i got here to go back the favor?.I’m trying to find things to improve my site!I suppose its good enough to use a few of your ideas!!|

 59. I like the helpful info you supply on your articles. I’ll bookmark your blog and test again right here frequently. I am relatively sure I will learn many new stuff proper right here! Best of luck for the next!|

 60. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely useful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & assist different users like its helped me. Good job.|

 61. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks|

 62. I seriously love your blog.. Great colors & theme. Did you develop this website yourself? Please reply back as I’m looking to create my own website and want to find out where you got this from or just what the theme is named. Cheers!|

 63. I truly love your website.. Great colors & theme. Did you make this web site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own blog and would love to know where you got this from or what the theme is called. Kudos!|

 64. Just wish to say your article is as amazing. The clarity in your post is just excellent and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.|

 65. Great blog here! Additionally your web site rather a lot up fast! What web host are you the use of? Can I get your affiliate link on your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol|

 66. I just couldn’t go away your site before suggesting that I actually loved the standard info a person provide to your guests? Is going to be again regularly to check up on new posts|

 67. Для твоей защищенности мы придумали этот портал на котором Вы стабильно сможете иметь доступ к магазину торговой площадки hydraruzxpnew4af . Скопировать ссылку на hydra onion и неопасно сделать покупочку можно на просторах этого ресурса. В глобальной сети onion нередко наткнуться на мошенников и посеять финансы.

 68. Hello, Neat post. There’s an issue along with your web site in web explorer, could check this? IE nonetheless is the marketplace leader and a big component of other people will omit your magnificent writing due to this problem.|

 69. Для твоей анонимности мы опубликовали данный интеренет ресурс на котором Вы постоянно сможете владеть доступом к магазину торговой площадки hydraruzxpnew4af . Найти ссылку на hydra и неопасно осуществить покупочку возможно на страницах этого ресурса. В глобальной сети web легко встретить мошенников и профукать финансы.

 70. A motivating discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you need to publish more on this topic, it might not be a taboo matter but usually people don’t talk about such subjects. To the next! Cheers!!|

 71. You can certainly see your enthusiasm within the article you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time go after your heart.|

 72. Opposition to keeping chastity means that when your daughter wants to engage with other people, she will engage with others, and whoever she wants to engage with. This is how your wife is sexually free? Click:Forced rape.

 73. We’re a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You’ve done an impressive activity and our entire community might be thankful to you.|

 74. Для совершения шопинга на торговой платформе hydraruzxpnew4af onion market наш вэб-портал в любой день принимает максимум клиентов. Для поиска проверенной ссылки, надо нажать на кнопку и анонимно совершить закупку, а если Вы в 1-ый раз попали на ресурс перед заказом закладки нужно авторизоваться и пополнить баланс. Ваша защищенность наша важнейшая задача, которую мы с удовольствием исполняем.

 75. hydraruzxpnew4af представляет из себя шоп, что создан для дилеров незаконных товаров и сервисов. Схожую продукцию нереально приобрести в рядовом магазине, потому что это неправомерно.

 76. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite certain I’ll learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!|

 77. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair, and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 78. Для осуществления покупок на Гидра онион hydraruzxpnew4af onion зеркало этот сайт в любой день посещают максимум пользователей. Для поиска работоспособной ссылки, нужно тыкнуть на кнопку и спокойно сделать шопинг, а если Вы в впервые попали на интернет-сайт перед заказом товара нужно создать аккаунт и пополнить баланс. Ваша защищенность наша главная обязанность, которую мы с честью исполняем.

 79. I have learn several excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you place to create one of these excellent informative web site.|

 80. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair, and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 81. hydraruzxpnew4af onion image — это огромный тор магазин в СНГ пространстве. Постоянно ресурс посещают в районе 1 млн клиентов! Такой успех сайта не является незаслуженным, маркет снискал явное доверие людей как приличный и удачный магазин. У него наиболее удобный функционал между всех ресурсов такой же тематики, работает постоянно стабильно и без падений. Любые случаи забанить сайт шустро улаживаются способом формирования сайта-клона.

 82. Hello would you mind letting me know which web host you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price? Thank you, I appreciate it!|

 83. Для реализации заказов на торговой платформе hydraruzxpnew4af этот ресурс в любой момент посещают обилие клиентов. Для получения проверенной ссылки, надо кликнуть на кнопку и безопасно осуществить покупку, а в случае если Вы в впервые перешли на площадку перед покупкой закладки рекомендуется зарегистрироваться и пополнить баланс. Ваша анонимность наша важнейшая задача, которую мы с честью выполняем.

 84. ボッテガヴェネタスーパーコピー専門店|ブランドコピー財布・バッグの通販、​スーパーコピー時計代金引換、シャネルiphone7ケース|ルイヴィトンiphone7 …

 85. Fantastic goods from you, man. I have be aware your stuff previous to and you’re just too
  wonderful. I actually like what you have bought right here,
  really like what you’re saying and the way in which during which you assert it.
  You’re making it enjoyable and you still care for to keep it sensible.
  I can not wait to learn much more from you. This is actually a great site. http://cleckleyfloors.com/

 86. The left side of the sex word is beside the vertical heart, and the right side is a new word, which means that the person you love who grows in your heart will have true sex. Click:rape.

 87. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an email if interested. Many thanks!|

 88. This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

 89. My dream: I have something to do as a secretary, but I have nothing to do as a secretary, but the reality is: I can’t do something as a secretary, and I can’t do something as a secretary. Click:Fuck.

 90. Nice post. I was checking continuously this blog and I am inspired! Very helpful info specifically the remaining section 🙂 I maintain such information a lot. I used to be seeking this particular info for a long time. Thank you and best of luck. |

 91. If you want to be young, you need a real person wig, thin hair and white hair,1 and you still want to slap them? Hurry up and find Do Laimi to send you haha additional issuance! Want to change hairstyle anytime? Do Laimi can wear a real wig.

 92. 犀利士又名他拉那非(英文名:cialisr、chinacialisr),是世界三大品牌壯陽藥–?美國禮來製藥廠出品,它的藥效長達三十六小時,威而鋼齊名,是性功能障礙的首選,犀利士

 93. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.|

 94. 威而鋼真實心得體驗ptt 威而鋼效果真的很屌,就怕女友試了回不去. 台灣老司機藥局2020-06-16. 近期在ptt板塊中看到很多鄉民在說威而鋼效果很屌. 所以我也來發文-威而鋼

 95. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the
  costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all
  my wordpress content into it? Any kind of help would
  be greatly appreciated! https://www.herpessymptomsinmen.org/where-to-buy-hydroxychloroquine/

 96. Päivitysilmoitus: cytotmeds.com

 97. Basically, the blue Viagra is a well-known old medicine, while the yellow Cialis has a long-lasting effect. As for Levitron, the side effects caused by the lower dose are less, so that Taiwan’s annual sales can be expected to reach. Multi-billion dollar market-Ciaris

 98. If you can’t even get an erection, eating Granville is useless! Xu Lanfang explained that male erections need to receive sexual stimulation, such as A-films, A-books, and other sexual desire content, at which time the brain will release —Japanese rattan

 99. Viagra (Taiwan name: Viagra) is an oral treatment drug developed by Pfizer, USA. It is used to treat erectile dysfunction and premature ejaculation, and has a very significant improvement in erectile dysfunction and premature ejaculation–Japanese rattan

 100. Päivitysilmoitus: is hydroxychloroquine effective for covid 19

 101. Päivitysilmoitus: coupons for priligy 60mg

 102. The ingredient of Japanese rattan contains red root grass, which is pungent and sweet and warm in nature. It can replenish the life gate and nourish vital energy. The red root grass can activate the body’s vitality, activate testosterone, and can effectively repair self-damaged cells.

 103. Sexual stimulation is a necessary condition for Granville to exert its efficacy. The stronger the sexual stimulation, the better the efficacy. Emotions, fatigue, anxiety, and the cooperation of a partner will affect the male’s sexual response, and it will also affect the role of Weiergang.

 104. Sexual stimulation is a necessary condition for Granville to exert its efficacy. The stronger the sexual stimulation, the better the efficacy. Emotions, fatigue, anxiety, and the cooperation of a partner will affect the male’s sexual response, and it will also affect the role of Weiergang.

 105. The secret story before Weiergang rescued men. 2018/09/06 Editor/. 20 years ago, Weiergang came out and saved the sex lives of many men (and their sexual partners). However, in Veergang, the men’s bedside table was captured.

 106. The secret story before Weiergang rescued men. 2018/09/06 Editor/. 20 years ago, Weiergang came out and saved the sex lives of many men (and their sexual partners). However, in Veergang, the men’s bedside table was captured.

 107. The secret story before Weiergang rescued men. 2018/09/06 Editor/. 20 years ago, Weiergang came out and saved the sex lives of many men (and their sexual partners). However, in Veergang, the men’s bedside table was captured.

 108. Päivitysilmoitus: hydroxychloroquine coupon cvs

 109. This site provides a comprehensive analysis of the effects of Cialis, evaluation of Cialis, and side effects of Cialis. Cialis? As the first-choice health food for men’s impotence health care, it is approved by the US Food and Drug Administration and has a significant prolongation for men.

 110. Xu Lanfang reminded male friends that in addition to Granville, medicines such as Cialis and Viratron are all prescription drugs. Therefore, they must be prescribed by a doctor and taken after instructions. Do not take other people’s medicines casually.