Nissanilla edessään ”Do or Die”

Nissan oli nähtävästi keskittynyt ex- johtajansa Carlos Ghosnin jahtaamiseen niin tiivisti, että unohti pääasian eli autojen myynnin. Nissanin myyntihän on romahtanut niin Euroopassa kuin USA:ssa. Autoja on jouduttu myymään varsinkin jenkeissä nollakatteella autonvuokrausfirmoille ja leasing -yhtiöille. USA:n markkinoilla mallit olivat käytännössä kaikki miinuksella ja pahiten sakkasi Nissanin yritys luxus -markkinoille eli Infinity. Euroopassa ainoa myyvä malli oli Qashqai, jotain kertonee että Navaran pick-upia myytiin koko Euroopassa viime vuonna hurjat 1.748 kappaletta eli saman kuin Ford myi omaa Ranger pick-upia alle viikossa. Infinityn myyntihän lopetettiin Euroopassa kesken vuotta, koska kyseessä eli floppi. Huolestuttavaa on alamäki myös kotimarkkinoilla, ainoat myyvät ovat marginaali mallit Skyline ja GT-R sekä minimi katteella myytävä Kei-auto Dayz. Kiinassa tilanne ei ole yhtään helpompi, ainoa myyvä malli on Sylphy, joka on lähinnä USA:ssa myytävään Altimaan verrattava. Kiinassa varsinkin Infinityn myynti romahti. .

Analyytikkojen mukaan Nissan on lähellä 1990 -luvun lopun tilannetta, jolloin se olisi joutunut hakemaan itselleen konkurssisuojaa ellei Renault olisi tullut hätiin. Nyt ei samanlaista pelastajaa ole näköpiirissä varsinkin kun allianssi Renaultin kanssa on enemmän kuin karikkoisessa tilassa. Nissan on ilmoittanut vähentävänsä pääasiassa USA:sta 12.500 työntekijää kuluvan vuoden aikana. Näistä on 4.300 on ns. toimistotyöntekijöitä. Vapaaehtoisille yli 52 vuotiaille tarjotaan lähtöpakettia. Nissan myös sulkee kaksi USA:n kolmesta tehtaastaan. Nissanin autotehtaat pyörivät todella alhaisella kapasiteetilla, viime vuonna tehtaiden kapasiteetista oli keskimäärin 40% käytössä. Automalleja vähennetään ja markkinointikuluja ajetaan alas. Rajut otteet ovat tarpeen, sillä Nissanin tulot tippuivat viime vuonna -73,8% ja tuottoprosentti romahti -85% .

Bloombergin analyytikko sanoi, että Nissanilla on edessään ”Do or Die” -valinta. Renault omistaa 43% Nissanista ja sen omistuksen arvo on kadonnut kuin tuhka tuuleen Nissanin kurssi romahduksen jatkuessa Tokion pörssissä. Nissan palkkasi uuden vetäjän Jun Sekinin, joka rakensi Nissan Kiinan tyhjästä. Jotain isoista ongelmista johdossa kertoo, että Seki irtisanoutui tehtävästään ensimmäisen johtoryhmän kokouksen jälkeen. Jotain on todella pielessä Nissanilla.

Viime vuoden mönkijämyynti uuteen ennätykseen!

Mönkijöiden suosio ylsi viime vuonna uuteen ennätykseen, jos side-by-sidet lasketaan mukaan niin mönkijöitä myytiin yhteensä muutama kappale vajaa 8.500 kappaletta. Siinä on yli +30% korotus vuoteen 2018 verrattuna. Jos mönkijöiden myyntiä vertaa moottoripyöriin tai moottorikelkoihin, on mönkijä kaukana edellä. Viime vuonna myytiin reilut 3.300 uutta pyörää ja reilut 4.800 kelkkaa. Mönkijöiden myynnin selkein painopiste on Uudenmaan alueella, mutta perässä tulevat hiukan yllättäen Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi. Mönkijöiden valtamaassa eli jenkeissä myytiin viime vuonna 230.000 uutta mönkijää. Jenkeissä on myynti hyvin valtamerkkien käsissä. Kolme suurinta ovat Polaris, Can-Am ja Arctic Cat eivätkä Honda ja Yamaha ole kaukana. Näiden viiden markkinaosuus on 90% markkinoista. Meillä kaksi valtamerkkiä Polaris ja Can-Am hallitsevat markkinoita.

Polaris jatkaa kärjessä, mutta Can-Am kiri viime vuoden notkahduksen kiinni ja tuli aivan Polariksen kantaan hulppealla kasvuluvulla. Polariksen eniten myyty malli on edelleenkin 570 Sportsman joko tehostimella tai ilman. Myös tonninen Sportsman Touring myy hyvin. Muiden myynti on sitten vähäisempää. Can-Am ei tavoilleen uskollisena erottele mallejaan, joten eniten myydyt mallit jäävät Rovaniemen salaisuudeksi. Kolmannen paikan on ottanut CF Moto, vaikka jälleenmyyjä verkosto Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa on harvanlainen. CF Moton eniten myydyt mallit olivat 450 ja 520 -kuutioiset, mutta varsinkin syksyllä tulleen 600 -kuutioisen myynti on lähtenyt erittäin hyvin käyntiin. TGB tulee selkeästi neljäntenä ja selkeästi eniten myydyin on 550 -kuutioinen eri versioina. TGB:n myyntiä varmaan hidasti etelän talvi, jota ei marras-joulukuussa tullutkaan, TGB:tä nimenomaan myydään työkäyttöön. Mutta onpa safareilla jo alkanut näkymään ainakin tonnisia TGB:tä. Viidennen sijan napannut Honda sai uuden buustin, uuden traktorimalliston myötä ja suosituimmat Hondat löytyvät 500 -kuutioisista. Hondan tilastoihin on myös yhdistetty ns. vanhat Red Machinen -nimellä myydyt mallit, muutama kymmenen. Hondan perässä tulee Linhai, jonka kasvu kärsi tehtaan saatavuus ongelmista varsinkin eniten myydyn pikku-Linhain eli 300 -kuutioisen kanssa. Eipä silti saatavuus ongelmia oli monellakin, sillä mönkijöiden myynnin kasvuharppaus yllätti varmaan lähes kaikki maahantuojat. Linhain perässä tosin reilulla erolla tulee Trapper, joka tunnetaan muualla Hisunina, Trapperin mallien rekistöröinti viranomaisille on sen verran salatiedettä, että myydyimmästä mallista ei niiden avulla saanut tolkkua. Saatavuus ongelmista kärsi myös Yamaha, jonka kaikki ATV:t oli jo myyty ennen kuin ne ehtivät Suomeen. Silti Yamaha kasvu oli hyvää luokkaa prosenteissa, josko tälle vuodelle saataisiin laitteita kysyntää vastaavasti? Grizzlyjä ja Kodiakeja myydään tasatahtiin, varsinaista ykkösmallia ei ole. Ne muut eli pienemmät merkit. Sumekon merkit Access ja Artic Cat. Accessin myynti on piristymään päin, sen sijaan Arctic Cat kärsi varmasi USA:n Textronin sekoilusta, joka lienee vertaansa vailla. No, nyt maahantuonti pysyy Sumekolla ja merkkikin on taas tutusti Arctic Cat. Laitteessahan ei ole vikaa, mutta tuntuu siltä, että Catin ostanut konglomeraatti yhtiö Textron ei todellakaan tiennyt mitä he olivat ostaneet. Catin yhteydessä puhutaan myös isosta brändistä ja merkkiuskollisuudesta. Uusista tulijoista kannattaa huomioida GOES, jonka myynti alkoi kesken vuoden. Paluun tehnyt GOES todettiin varsin ainakin lehden testissä varsin laadukkaaksi mönkijäksi, varsinkin kun katsoo hintaa. GOES on myös tulossa lehden kestotestiin. Keeway taas löytää asiakkaansa näistä nuorista. Kawasaki on uuden traktorimallin myötä herännyt kuolleista, tosin myynti rajottui vielä viime vuonna muutamaan yksilöön. Milloinkahan Suzuki heräisi ruususen unestaan?

 

Merkki 2019 myynti 2018 myynti muutos%
1. Polaris 2230 kpl 2119 kpl +      5,2%
2. Can-Am 1939 kpl 1220 kpl +    58,9%
3. CF MOTO   824 kpl  618 kpl +    33,3%
4. TGB  703 kpl  646 kpl +     8,8%
5. Honda  623 kpl  uusi     uusi 
6. Linhai  586 kpl  558 kpl +     4,8%
7. Trapper  326 kpl  307 kpl +     6,2%
8. Yamaha  309 kpl  222 kpl +   39,2%
9. Access  176 kpl   79 kpl + 122,8%
10. Arctic Cat  108 kpl 178 kpl –   39,3%
11. Goes   62 kpl   uusi     uusi
12. Keeway   60 kpl  10 kpl + 520,0%
13. Kayo  21 kpl   uusi   uusi
14. Kawasaki   7 kpl  uusi   uusi
15. Kymco   4 kpl  uusi   uusi
16. Odes   3 kpl   1 kpl  + 200,0%
17. Kuba   1 kpl  uusi   uusi

 

Side-by-side tai niinkuin kielitoimisto asian ilmaisee rinnakkainistuttava. Polaris on selvä ykkönen, vaikka myynti tippuikin reilut -28%. Myynnin tippuminen oli merkittävää. Polariksen selvä ykkösnyrkki on ollut Ranger 570 niin viime vuonnakin. Polariksen jälkeen tulivat Can-Am ja CF Moto samoin myyntilukemin. CF Moton myynti polki paikallaan, kun taas Can-Amilla oli pientä piristystä. Trapper kasvatti myyntiään reilusti ollen neljäs. Trapperin jälkeen tulee Reeper Patton, joka poikkeaa muista radikaalisti. Teräsrunko, takana 4-sylinterinen, 67 heppainen 1100cc rivikone (Chevrolet Korea made) ja vaihteistona 5-vaihteinen manuaali. Hyvin automainen rakenne. Pattonissa on myös ABS -jarrut eli myös 80km/h versio on saatavissa. Yamahalle on tulossa kokonaan tälle vuodelle kokonaan uudestaan syntynyt Wolverine ja ainakin maahantuoja odottaa ja panostaa uuteen Wolverineen paljon. Kokonaisuutena rinnakkaismallien myynti polkee paikallaan. Asiakaskunta, joka toisi volyymia on vielä tavoittamatta. Tilastoista puuttuu John Deeren Gator -malliston myyntiluvut. Myös 6×6 mönkijät ovat tässä tilastossa.

Merkki 2019 2018 Muutos%
1. Polaris  305 kpl 425 kpl –     28,2%
2. Can-Am   52 kpl  48 kpl +      8,3%
    CF Moto  52 kpl  52 kpl +      0,0%
4. Trapper  28 kpl  20 kpl +    40,0%
5. Reeper Patton 10 kpl   5 kpl +  100,0%
6. Yamaha   9 kpl    –       –
7. Kubota   5 kpl   7 kpl –    28,6%
8. Kawasaki  4 kpl   1 kpl + 300,0%