VW:n ongelmat jatkuvat

VW Groupilla oli toukokuu 2015 seitsemäs perättäinen kuukausi, jolloin konsernin kokonaismyynti sakkasi. Toukokuu 2015 oli itse asiassa huonoin, sillä kokonaispudotus oli melkein 6.0%. Euroopan VW Group on juuri plussan puolella, mutta myyntiä on osaltaan autettu dealereiden hinnan alennuksilla eli katteiden kustannuksilla. VW:n murheenkryynejä ovat Kiina ja USA. Uudelta Passatilta odotettiin paljon, mutta amerikkalaisen mielestä siitä puuttuvat moottorit. Kun samalla rahaa saa uuden Chrysler 300 kuin 1.8 -litraisen Passatin on selvää mihin jenkki kääntyy. Varsinkin, kun bensa on edelleenkin euron tietämissä per litra.

VW avasi USA:ssa Tennesseen Chattanoogassa 2011 uuden 3.200 henkeä työllistävän autotehtaan. Autonvalmistajat perustavat tehtaansa yleensä etelän osavaltioihin, koska siellä ay-liike on heikompi eikä palkkaa tarvitse maksaa niin paljon kuin pohjoisessa. USA:n autoalan ammattiyhdistys United Auto Workers panosti kuitenkin paljon, jotta työntekijät liittyisivät mukaan ay-liikkeeseen.23405004_BG1 Tehdas on kuuluisa lähinnä siitä, että siellä on ollut eniten ristiriitoja/lakkoja/oikeusjuttua kuin missään vastaavassa vuodesta 2011 lähtien. Vasta tänä vuonna VW tunnusti United Auto Workersin tasapuoliseksi neuvottelukumppaniksi ja nähtävästi työrauha palautuu pikkuhiljaa.

USA:ssa ja Kiinassa suurimmaksi ongelmaksi on noussut laatu, VW on ollut viime vuosina amerikkalaisten raamatun eli JD Powersin kuluttajatutkimuksissa tukevasti sillä ei halutulla puolella. Tilannetta eivät ole helpottaneet mittavat takaisin kutsukampanjat molemmissa maissa. Kiinassa on muutamissa kaupungeissa ollut jo mielenosoituksia VW piirimyyjäliikkeen edessä. Ongelmat ovat tuttuja eli DSG ja TSI. Näiden lisäksi VW joutuu vaihtamaan 1.1 miljoonaan autoon takatukivarret, jotka voivat ajossa pettää alta pois. Sekä USA:n ja Kiinan maiden kuluttajaviranomaiset ovat sitä mieltä, että VW piilottelee edelleenkin autoissaan olevia ongelmia. Ongelmat ovat monitahoisia, eivätkä kohdistu vain tiettyyn osaan. VW Tiguanin takaisin kutsukampanja tehtiin ajovalojen takia, USA:ssa reilut 250.000 VW Amarokia kutsuttiin vaihtoon vuotavien polttoainelinjojen takia jne…

Mitä tekee VW? Nykyinen puheenjohtaja ja CEO Martin Winterkorn on puhunut yhtiön rakenteen muuttamisesta ja 5 miljardin säästöistä vuoteen 2018 mennessä. Veikata aina voi, että ainakin nykyinen markkinointijohtaja Christian Klienger saa lähteä. Winterkorn on palkannut säästötehtävään  Herbert Diessin BMW:ltä. Diess tunnetaan kovana neuvottelijana, joka varmasti saa alihankintaketjuista tyhjät pois ja tehtaiden toimintaa tehostettua. Varmasti Wolfsburgissa, jossa VW työllistää 50.000 ihmistä ollaan varpaisillaan. Kaikessa suossa konsernilla on yksi valomerkkikin eli Porsche, jonka myynti käy hyvin.

 

Vastaa