Loncin Suomeen – Se toinen tuleminen

Kiinalainen Loncin tuli Suomeen reilut 20-vuotta sitten. Myyntinimenä oli silloin Rally. Vanhemmalle polvelle tuttu merkki. Rally mönkijöiden myynti loppui, kun Loncin lopetti mönkijöiden tekemisen ja keskittyi moottoreihin, skoottereihin ja yhteistyöhön BMW:n kanssa. Loncinin nimi on tullut vastaan enemmin kaikennäköisissä pienissä polttomoottorikoneissa vaikkapa nyt ruohonleikkureissa. Loncin aloitti uudestaan mönkijätuotannon muutama vuosi sitten ja pikkuhiljaa valmistus siirtyi myös suurempiin kuutioluokkiin, joten Modularbox/Mönkijä-Center päätti aloittaa mallin uudelleen tuonnin tänä kesänä. Mönkijöiden lisäksi tämän päivän tuotevalikoimaan kuuluvat pienikuutioiset moottoripyörät, skootterit ja lähinnä Aasian markkinoille muotoillut triket. Loncin on myös reilut 10 -vuotta toimittanut mm. BMW:lle GS-sarjoihin moottoreita ja toiminta jatkuu tänä päivänäkin. Nykyisin BMW:n suosituimman bike -sarjan eli GS:n F 750 ja F 850 -mallien moottorit toimittaa Loncin samoin Loncin valmistaa alusta loppuun asti BMW:n 400 -kuutioiset skootterit.

Suomen mallisto

ATV -puolelle tullaan kahdella eri mallilla eli Loncin Rally 300 Efi, Loncin XWOLF 700 Efi EPS ja sama kaksipaikkaisena. UTV -puolelle on tarjolla Loncin UTX 700 UTV EPS. Kaikki mallit ovat max. 60km/h -malleja.

Loncin Rally 300 Efi puhuttelee hinnallaan. 3.990e saa perusmönkijän, jonka varustuksiin kuuluu myös vinssi. Hinnalla saa myös kahdelle rekisteröidyn traktorimönkijän. Mönkijä on takavetoinen. Rally 300 Efi on noussut kesän aikana myydyimmäksi Loncinin tuotteista. Hinta on kohdallaan ja perusmökki tarpeisiin takavetoinen riittää ja onhan keulalla 2500 lbs vinssi helpottamassa. Laite painaa vain reilut 200kg ja maavaraa löytyy vakiorenkain (24″) vajaa 20cm. Takuu on 2 vuotta/6.000km.

Loncin UTX 700 UTV EPS

Loncin malli kokoajan kasvaville markkinoille on 700 -kuutioinen kahden hengen UTV. Moottorina on yksisylinterinen 686cc, Loncinin oma moottori, joka on varustettu Boschin ruiskulla. Tehoa lähtee ilmoituksen mukaan 37hv/55,6Nm. Voimansiirrosta vastaa Loncinin oma variaattori ja jousitus on toteutettu päällekkäisin kolmiotukivarsin. Vaimentimet ovat vakiona kaasu/öljy -tyyppiset. Levyjarrut löytyvät edestä ja takaa. Kipattavan lavan kantavuus on 160kg ja vetokyky on otteessa 800kg. Vakiovarustus sisältää ajoneuvoluokan normaalien T1b -traktorivarusteiden lisäksi kaksiosaisen tuulilasin, ovet, etupuskurin, vinssin ja Bluetooth -kaiuttimet. Talvea varten on tulossa vielä lisävarusteena lämpöeristetty hytti, lämmityslaitteineen. Loncin UTX 700 ITV EPS :n hinta on houkutteleva eli 11.980e. Takuu on 2 vuotta/8.000km.

Meitä enemmän kiinnosti Loncin XWOLF 700 Efi EPS. Moottorina on Loncinin omaa valmistetta oleva 1 -sylinterinen 686 -kuutioinen, joka tuottaa 47hv/66Nm. Alustasta löytyy päällekkäinen kolmio -tukivarsi ratkaisu, öljy/kaasu -iskarein, sekä edestä että takaa. Joustovaraksi on ilmoitettu edessä 190mm ja takana 230mm. Levyjarrut löytyvät edestä ja takaa. Vakiorengas koko on 25×8-12 edessä ja takana 25×8-12. Maavaraa löytyy vakiorenkain 28cm. Voimansiirrosta vastaa Loncinin oma CVT -vaihteisto, josta löytyvät vakiovaihteet ja ajomoodit ovat myös vakiot eli 2wd, 4wd ja 4wd + etulukko. Etulukko on kytkettävä. Ohjaustehostin on vakiona, samoin kahvasuojat ja 3000 lbs:n vinssi keulilla. Etupuskuri kuuluu myös vakiovarustukseen. Akku on kookas eli 32Ah ja se on vielä geeliakku. Akseliväli on 1300mm ja painoa löytyy 375kg (2-paikkaisen akseliväli on 180mm pidempi ja painoa on 10kg enemmän). Edessä oleva taakkateline sallii 50kg ja takana oleva 90kg. Vetokoukun max. on 800kg. Edestä vielä löytyy 12V tupakansytytin pistoke ja usb -liittimiä on kaksin kappalein. Valot hoituvat nykyaikaisesti LEDein. Teknisesti siis ei mitään mullistavaa, reipas vetokyky on mukava lisä ja myös taakkatelineiden kantavuus, päälle tulee hyvä varustetaso vinsseineen ja hinta on vain 7.790e. Puhutaan kuitenkin 700 -kuutioisesta.

Laitteesta oli mahdollisuus ottaa tyypit maantiellä ja muutenkin vähän perehtyä itse laitteeseen. Ensimmäisenä kiinnittyy kiinalaisten mönkijöiden vakiovian tai sanotaanko ominaisuuden kokonaan puuttumiseen. Eli Loncinin ylitykset edessä ja takana ovat nolla. Maastoajaja kiittää. Penkki on hyvän tuntuinen ja sopivan kapea, ajoasennon saa hyväksi. Penkin kapeutta kiittää varmasti silloin, kun ajaa maastossa seisaaltaan. Katteina käytetty muovi oli periksi antavaa, mitä myös käyttäjä kiittää. Ainoastaan helmojen muovi oli kovempaa. Maastossa ajava kuitenkin hankkii sen pohjapanssarin. Valinnassa kannattaa kiinnittää huomioita, että panssari suojaa myös helmat. Perushuolto kohteet ovat helposti esillä. Loncinissa on myös säilytystilaa, takana on iso CFMOTOn kokoinen iso boksi ja edestä vielä löytyy säilytystilaa. Kuskin kannalta hieno juttu on, että molemmat säilytystilat ovat vesitiiviitä.

Hallintalaitteet ovat tutut monesta eri kiinanmallista, joten niiden käyttö ei tarvitse miettimistä. Mutta se näyttö. Värillinen LCD -näyttö tuli vastaan mönkijässä ensimmäisen kerran. Näyttö on loistava, se on kirkas, värejä on käytetty sopivasti erotteluun ja kaiken lisäksi näytössä on päivä -pimeä/yö automatiikka. Ei ole myöskään ennen tullut vastaan, että mönkijän näytössä on kierroslukumittari, jota oli muuten hauska seurata maantiellä. Näyttö on yksinkertaisesti Cool. Vaihteensiirto on vasemmalla kädellä. Valitsin toimii kevyesti ja tarkasti, yksi markkinoiden parhaimmista. Maantieajossa laite tuntui pienemmältä, jousitus tuntui aavistuksen kovalta hidastetöyssyissä, ohjaustehostin toimii huomaamattomasti eli hyvin. Rajoitin ottaa kiinni 60 km/h kohdalla säädyllisesti. Silti tehoja löytyy alle 60km/h vauhdeissa. Varsin rivakan tuntuinen laite, olisikohan tehot ilmoitettu hieman alamittaan? Varsinkin maastoajossa ja varsinkin kallioilla arvostaa kaasun vastaavuutta. Sitä pystyy annostelemaan todella tarkasti ja tarvittaessa on helppo hoitaa pieni nyppäys. Vakiorenkain ajettavuus oli varsin mukavaa, joten pitempiäkin maantiereittejä voi taittaa.

Joten Loncin tuntui lyhyen maantietyypityksen jälkeen käteensopivalta, laitteeseen kotiutuu nopeasti. Ehkä se yhteistyö BMW:n kanssa on tuonut sen osaamisen moottori ja variaattoripuolelle ja se näkyy nyt käyttäjälle.

Loncin XWOLF 700 Efi EPS on tulossa lehden varsinaiseen testiin, mutta näin nopeasti sanottuna ehdottomasti tutustumisen arvoinen laite. Ja se kolikon paras puoli, puhutaan kuitenkin 700 -kuutioisesta, laite lähtee traktorivarustein hintaan 7.790e ja 2-hengen versio 7.990e. Takuu on 2 vuotta/8.000km.

Loncin -mallisto on nähtävissä koko komeudessaan ainakin Modularbox/Mönkijä-Centerissä, Espoon Juvanmalmilla Kehä III -vieressä.

Kommentointi on suljettu.