Dieselgate paisuu kuin pullataikina.

Viime viikkoina on tullut esiin kolme eri viranomaisten tutkintaa, jotka eivät ole niin mairittelevia autoteollisuudelle. Ensiksi tuli Mitsubishin ilmoitus kulutuslukemien manipuloinnista Mitsun valmistamille Nissaneille. Pääosa koskee pelkästään Japanissa myytäviä malleja.

USA:n oikeusministeriö aloitti tutkinnan Mercedeksen osalta koskien Mersun Bluetec -malleja. Oikeusministeriö selvittää, onko Mercedes rikkonut USA:n saastelakeja Bluetec -malleillaan ja jos niin minkälainen huijaus on tehty virallisissa päästömittauksissa. Mercedes on ilmoittanut tutkinnan alkamisesta, mutta ollut muuten hyvin vaitonainen.

Saksan ajoneuvovirasto eli KBA on tehnyt suurta päästötestiä suoraan Saksan liikenneministeriön määräyksestä. Testit tehtiin niin laboratorio kuin kenttäolosuhteissa. Mukana oli 53 mallia, suosituimmilta moottorintoimittajilta. Näistä 24 automallia reputti testin, päästöt olivat todella reilusti enemmän kun ilmoitetut. Ohessa lista reputtaneista diesel -malleista.

Malli Koko Päästöluokka
Alfa Romeo Giulietta 2.0 Euro 5
Audi A6 V6 3.0 3.0 Euro 5
Chevrolet Cruze 2.0 Euro 5
Dacia Sandero 1.5 Euro 6
 Fiat Ducato 3.0 Euro 5
Ford C-Max 1.5 ja 2.0 Euro 6
Huyndai ix35 2.0 Euro 5
Huyndai i20 1.1 Euro 6
Jaguar XE 2.0 Euro 6
Jeep Cherokee 2.0 Euro 6
Range Rover 3.0 Euro 5
Range Rover Evoque 2.0 Euro 6
Mercedes Bluetec V250 2.1 Euro 6
Nissan Navara 2.5 Euro 5
Opel Insignia 2.0 Euro 6
Opel Zafira 1.6 Euro 6
Porsche Macan 3.0 V6 3.0 Euro 6
Renaulta Kadjar 1.5 ja 1.6 Euro 6

Listalla ei ole VW:n malleja (Beetle, Passat, Golf Plus ja Polo), joiden ohjelmistohuijaus on selvinnyt jo aikaisemmin. Saksan liikenneministeriö on ollut yhteydessä autonvalmistajiin, jotta nämä tekisivät vapaaehtoisen takaisinkutsun, jonka yhteydessä auto saatettaisiin lakien mukaiseksi. Mikäli tämä ei auta voi liikenneministeriö ryhtyä pakkotoimiin uhkasakkojen kautta. Ainakin Mercedes on ilmoittanut, että moottorinpäästöjä ei Bluetec -malleissa rajoiteta alle +10° ulkolämpötilassa, koska moottoria pyritään suojelemaan. Opel on ilmoittanut raja-arvoksi +17° ulkolämpötilan samasta syystä kuin Mercedes. Eli korjaus ei välttämättä ole niin yksinkertainen toimenpide kuin on annettu julkisuuteen saattaa. Reputtaneiden yhteinen nimittäjä on Bosch, jolta ohjausjärjestelmät on ostettu. Bosch on jo myöntänyt antaneensa autonvalmistajille työkalut päästöarvojen manipulointiin.

EU:han on muuttamassa nykyisiä polttoaineen kulutus/päästö -mittauksia ja tarkoituksena olisi saada ne totuudenmukaisemmiksi. USA:ssa voi oikeusministeriö langettaa tuntuvat sakot, jos esim. kulutuslukemissa valehdellaan. Ja niitä myös viranomaiset valvovat. Tästä saivat viimeksi tuta Kia ja Hyundai, joille räpsäistiin viime vuonna 300milj. dollarin sakot. Näissä asioissa ollaan Euroopassa pitkällä takamatkalla USA:han verrattuna.

Hintakartellit nostavat autojen ja varaosien hintoja

Euroopan Unionin kilpailuvirastolla on menossa useita kartellitutkintoja, jotka liittyvät auton osien valmistajiin. USA:ssa kartellit ovat hyvin yleisiä ja yleensä asialla ovat japanilaiset yhtiöt. Japanilaisten kartellien toiminta on ollut laajaa alkaen tuulilasin pyyhkimistä, turvatyynyistä, turvavöistä, autojen ratteihin jne..loppulaskun maksaa aina kuluttaja kukkarossaan. Yleensä autotehtaat tyytyvät osaansa eivätkä lähden vaatimaan vahingonkorvauksia. AutotehtaatPeugeot-logo odottavat saavan jatkossa samat osat huomattavasti halvemmalla. Nyt Peugeot teki poikkeuksen eli nosti vahingonkorvaussyytteen laakerivalmistajien hintakartellista viime vuonna kärähteneitä yhtiötä kohtaan. Peugeotin vahingonkorvaus kanne on 507,9 milj. euroa ja sitä haetaan ruotsalaiselta SKF:ltä, saksalaiselta Schaeffleriltä ja japanilaisilta NSK:lta, NFC:ltä, NTN:ltä ja JTEKTiltä.

Kyseiset yhtiöt EU:n kilpailuvirasto tuomitsi auton laakeriosien hintakartellista scha_imagesvuoden 2014 lopulla. Yhtiöt saivat EU:lta yhteensä reilun 953 milj. euron sakon, joista Schaeflerin osuus oli 370 milj. euroa, SKF:n sakko 315 milj. euroa, NTN (201 milj. euroa), NSK (62 milj. euroa) ja NFC (4 milj. euroa. Japanilainen JTEKT säästyi sakoilta ja syytteiltä, koska auttoi kartellin selvittämisessä.

Autopuolen hintakartellista tuomittiin viimeksi tämän vuoden alussa japanilaiset Denso, Hitachi ja Melco (Mitsubishi Electric), jotka tuomittiin reiluihin 137 milj. denso-ap-web-logoeuron sakkoihin auton latureiden ja starttimoottoreiden hintakartellista. Yksi ehkä laajimmista kartelleista autoalalla oli viiden yhtiön hintakartelli. Kolme valmistajaa oli japanista eli Sumitomo, Yazaki, Furukawa, yksi USA:sta, S-Y Systems Technology ja yksi saksasta, Leoni. Kyseessä oli autoissa käytettävät sähköjohdot. Kartelli koski Toyotaa, Hondaa, Nissania ja Renaultia.

EU:lla on menossa kolme tutkintaa koskien autonosien valmistajia. EU ei ole antanut muuta tietoa kuin, että ne koskevat autojen turvavarusteiden, sensoreiden ja pakoputkistojen valmistajia. Kukin tutkintahaara on omansa.

Suomessahan hintakartellit ovat harvinaisia, ei ehkä sen takia etteikö niitä olisi Atoy Oy logovaan, että ei ole resursseja tutkia niitä. Ongelma on ns. lakaistu maton alle. Viimeksi autoalan kartellista tuomittiin autovaraosa tukkureiden Arwidson, HL Group, Kaha, Koivunen ja Örum hintakartelli Atoy:ta ja Osaset -ketjua vastaan. Atoy on nyt hakemassa viideltä kartellinjäseneltä 56 milj. euron korvauksia eli oikeusasteita varmaan käydään taas KHO:n asti.